Szőlő-Bor

Kevesebbért veszik át a szőlőt

Világgazdaság

Még alacsonyabbak a szőlőárak, mint a szüret kezdetén voltak a Világgazdaságot tájékoztató termelők szerint; van, ahol vevő sincs a termésre.

A három héttel ezelőttinél 20-30 százalékkal alacsonyabbak az árak, már nem is szüretről, csak termésmentésről beszélünk – mondta a Világgazdaságnak Zeisel László, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnökhelyettese. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) júliusi várakozása még a tavalyinál 5-10 százalékkal magasabb szőlőárat jelzett, de a szüret kezdetén az elmúlt évi árak voltak a jellemzők, azóta pedig drámai az áresés.

A borvidéken belül kilogrammonként akár 25 forintos különbségek is lehetnek ugyanazon szőlőfajtáknál, de általánosan igaz, hogy kevesebbet fizetnek a felvásárlók. Tavaly a kompenzációs felárat is tartalmazó bruttó őstermelői áron 100 forintért átvett szőlő most a legjobb esetben 90, de általában 70-80 forintért talál vevőre. Ilyen árak mellett nem jövedelmező a szőlőtermelés a szakember szerint.

De még az is a jobbik eset a bő 19 ezer hektáros szőlőterületével legnagyobbnak számító borvidéken, ha sikerül eladni a termést. Több feldolgozó már befejezte a szőlő átvételét, mert megtelt. „Már 38 éve szüretelek, de még nem tapasztaltam, hogy szeptember 21-én állítsa le a felvásárló a szőlő átvételét” – mondta Zeisel László. A termelői közösségek területén a kövidinka ragadt bent, körülbelül ezer mázsát nem szüreteltek le, mert nincs, aki átvegye. A borvidéken a termés 15 százaléka lehet még a tőkéken, s e mennyiség számottevő részének valószínűleg szintén nincs piaca.

A HNT jelentése nem mutatott magas átmenő készleteket. A Kunsági borvidéken inkább az a probléma, hogy a négy-öt éve telepített középérésű, tömeget adó fajták, például az Aletta, a Bianca és a Generosa – korukból is adódóan – az előző évinél körülbelül 30 százalékkal többet termettek. Ezzel nem kalkuláltak az árprognózis készítésekor.

A tavalyinál alacsonyabb árakról számolt be a Világgazdaságnak Dula Bence egri borász is, Eger város örökös hegybírója, aki a saját 40 hektáros gazdaságában termelt szőlője 80 százalékát adja el, a bora 70-75 százaléka pedig igényes nemzetközi piacokon kel el. A tavaly 100 forintért gazdát találó szőlő átlagára az említett borvidéken most 80-85 forint, a minőségi áruért még egy-két felvásárló ad többet.

Az árcsökkenés a nagy felvásárlók érdekérvényesítő képességével magyarázható, s félő, hogy a folyamat a termőterület csökkenéséhez, illetve a kisebb termelőknek a szőlő-bor ágazatból való kiszorulásához vezet – hangsúlyozta Dula Bence. Az idei termés minőségéről szerinte sok mindent elmond, hogy a szokásosan 120-127 napos érésidejű szőlőt az időjárás miatt kevesebb mint száz nap után szüretelni kellett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

KENJA - a bölcs döntés

2022. március 29. 08:44

A Kenja® egy új és innovatív termék, amelyet partnerünkkel az Ishihara Sangyo Kaisha Biosciences-el együttműködve fejlesztettünk ki. A Kenja® egyedülálló tulajdonságaival új megoldást kínál a gazdálkodók számára a növények jobb védelme érdekében, maximálisan ügyelve a környezet védelmére.

Őszi témák, 1.: innovatív és rezisztens borszőlő fajták

2023. október 17. 16:40

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (továbbiakban Nébih) Helvécia állomásán egy rendezvény szervezésének keretein belül került bemutatásra egy új ültetvény, ahol innovatív és rezisztens borszőlő fajtákat vizsgálnak a szakemberek.

Légli Géza: soha sem késő elkezdeni

2021. november 11. 07:36

Légli Gézával hivatásról, természetközeli szőlőművelésről és az ágazat helyzetéről beszélgettünk.

A Kárpát-medence borászati kultúráját meg kell őriznünk!

2023. március 4. 05:36

A kormány a tavalyi évben hívta életre a Schams Ferenc Tervet, hogy támogassa a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését.