Életmód, gasztronómia

Magyar pék süti a legjobb brit kenyeret!

Szuperfarm

Rangos versenyt nyert a 2011 óta az Egyesült Királyságban élő magyar pék, Nádházi István. Kovászos kenyércipóját az ország legjobbjává választották.

Az Egyesült Királyságban 2013 óta osztják ki az ország legjobb pékjei előtt tisztelgő Világkenyér Díjakat (World Bread Awards). Több kategóriában mérettetnek meg: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó. Az utóbbit és az egész versenyt a Bournemouthhoz közeli Pokesdown-ban az M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa, a magyar Nádházi István nyerte.

A cipót 900 pékmesterből álló zsűri bírálta el. Olyan hírességek voltak köztük, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.

„Organikus kovászos kenyerünk összetétele: 90 százalék liszt, 5 százalék korpás liszt, 5 százalék rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás. Azért szeretjük, mert vajjal megkenve, egyszerű felszolgálni. Francia hagymalevessel remek” – magyarázza Nádházi.

A lisztet egy helyi molnártól, a Shaftesbury közeli Stoate & Sons malmot vezető Michael Stoatstól szerzi be. Elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovász és az „igazi” kenyér iránt. Örül neki, mert jobb a szervezetnek, bélflórának, segít egyensúlyban tartani a vércukrot, könnyebb megemészteni, és természetesen jóval kevesebb vegyszert és tartósító anyagot tartalmaz.

A Magyarországon felnőtt Nádházi még itthon szeretett bele a kenyérsütésbe, majd miután 2011-ben Londonba költözött, részben az Egyesült Királyságban dolgozó és rengeteg online követővel büszkélkedő francia Vincent Talleu YouTube videóitól inspirálva, rájött, mennyire imádja a cipókat.

A 2005-ben indult, Londonban és környékén ma már 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd úgy döntött, hogy családjával vidékre költözik. A Dorset megyei Poole legendás pékjénél, Mark Bennettnél folytatta. Összebarátkoztak, rengeteget tanult tőle, és elhatározta, hogy valóra váltja álmát: saját pékséget nyit.

Francia, sós és édes süteményeket, kalácsszerű ínyencségeket (viennoiserie), cukrászati remekeket, alkalmanként tortákat és természetesen kenyeret készít. Imádja a croissant-t, de vissza akarja fogni magát, mert szerinte túl sokat eszik belőle.

Feleségével együtt dolgozik, a sütéssel kapcsolatos összes tevékenységet ők végzik, egyetlen bolti eladót alkalmaznak csak. Jövőre viszont újabb boltot nyitnának, immáron több pékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztően finom és egészséges – a makk-kávé visszatért!

2025. november 14. 14:10

Nemcsak egészséges, hanem lélekmelengető is: a makk-kávé a természet legújabb ajándéka a tudatos kávézóknak.

A méz, ami nem is virágból készül

2025. november 10. 16:10

Nem virágból származik, mégis az egyik legerősebb gyógyító méz: az erdei mézharmat tele van ásványi anyaggal és természetes antibiotikummal.

Lefagyaszthatjuk a kenyeret vagy sem? A válasz mindenkit meg fog lepni

2025. november 9. 11:10

A hűtőbe, fagyasztóba téve hosszabb időn keresztül megőrizhetjük ételeink minőségét. De vajon érdemes a kenyerekkel és más pékárukkal is így bánni?

Három módszer: így készül a tökéletes házi birsalmalé

2025. november 8. 14:10

Illatos, aranyló és egészséges – a házi birsalmalé a legjobb őszi ital, amit bárki könnyen elkészíthet otthon.

A várhatóan száraz amerikai időjárás miatt emelkedtek az árak

2023. augusztus 18. 11:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, ám a repce értéke növekedett.

Két hónapos mélypont után drágul a szójabab

2020. február 4. 06:35

Hétfőn 0,1 százalékos pluszban állt a szójabab, a tonnánkénti mennyiségnek megfelelő ár 321 dollárig emelkedett, de előtte a 322,2 dollárnak megfelelő szinten is kötöttek üzletet.

Hét napja esik a búza ára Chicagóban

2023. április 28. 06:36

A chicagói határidős búza árszintje egymás után a hetedik kereskedési napon esett csütörtökön, és 21 havi mélypontot ért el.

Élet a nitrogénbomba után

2021. október 14. 11:34

A közelmúltban a műtrágyapiacon bekövetkezett atomrobbanás mértékű eseményeket követően – úgy gondolom, hogy – a komfortos 50 ezer Ft/t-ás áraknak hosszú időre búcsút inthetünk.