25℃ 17℃
június 11. Barnabás, Barangó
Életmód, gasztronómia

Magyar pék süti a legjobb brit kenyeret!

Szuperfarm

Rangos versenyt nyert a 2011 óta az Egyesült Királyságban élő magyar pék, Nádházi István. Kovászos kenyércipóját az ország legjobbjává választották.

Az Egyesült Királyságban 2013 óta osztják ki az ország legjobb pékjei előtt tisztelgő Világkenyér Díjakat (World Bread Awards). Több kategóriában mérettetnek meg: legjobb ciabatta, legjobb fehér kenyér, legjobb gyümölcskenyér, legjobb kenyércipó. Az utóbbit és az egész versenyt a Bournemouthhoz közeli Pokesdown-ban az M’s Bakery nevű pékség tulajdonosa, a magyar Nádházi István nyerte.

A cipót 900 pékmesterből álló zsűri bírálta el. Olyan hírességek voltak köztük, mint a breton Richard Bertinet, Stephen Hallam, a Dickinson and Morris sztárja vagy Dr. John Foster, a BBC Viktoriánus pékek sorozatából. A Westminster Cathedral Hallban tartott eseményre futárral, taxival vagy személyesen szállították ropogósan friss kenyereiket a pékek.

„Organikus kovászos kenyerünk összetétele: 90 százalék liszt, 5 százalék korpás liszt, 5 százalék rozs. Kérge vékony és ropogós, textúrája kívánatosan rágós, íze enyhén savanykás. Azért szeretjük, mert vajjal megkenve, egyszerű felszolgálni. Francia hagymalevessel remek” – magyarázza Nádházi.

A lisztet egy helyi molnártól, a Shaftesbury közeli Stoate & Sons malmot vezető Michael Stoatstól szerzi be. Elmondta, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a kovász és az „igazi” kenyér iránt. Örül neki, mert jobb a szervezetnek, bélflórának, segít egyensúlyban tartani a vércukrot, könnyebb megemészteni, és természetesen jóval kevesebb vegyszert és tartósító anyagot tartalmaz.

A Magyarországon felnőtt Nádházi még itthon szeretett bele a kenyérsütésbe, majd miután 2011-ben Londonba költözött, részben az Egyesült Királyságban dolgozó és rengeteg online követővel büszkélkedő francia Vincent Talleu YouTube videóitól inspirálva, rájött, mennyire imádja a cipókat.

A 2005-ben indult, Londonban és környékén ma már 43 bolttal rendelkező Gail’s Pékségnél dolgozott, majd úgy döntött, hogy családjával vidékre költözik. A Dorset megyei Poole legendás pékjénél, Mark Bennettnél folytatta. Összebarátkoztak, rengeteget tanult tőle, és elhatározta, hogy valóra váltja álmát: saját pékséget nyit.

Francia, sós és édes süteményeket, kalácsszerű ínyencségeket (viennoiserie), cukrászati remekeket, alkalmanként tortákat és természetesen kenyeret készít. Imádja a croissant-t, de vissza akarja fogni magát, mert szerinte túl sokat eszik belőle.

Feleségével együtt dolgozik, a sütéssel kapcsolatos összes tevékenységet ők végzik, egyetlen bolti eladót alkalmaznak csak. Jövőre viszont újabb boltot nyitnának, immáron több pékkel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Az orosz búza drágulását Chicago is megérezte

2024. október 2. 06:20

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Minden mínuszban a gabonapiacon

2020. január 25. 05:39

A piacon egyébként azért volt elég óvatos a hangulat, mert a befektetők az Egyesült Államok exportadataira várnak.

A várhatóan jó búzatermés miatt csökkent az ár

2024. február 17. 09:40

Inkább árcsökkenéssel zárult a hét a terménypiacokon. Chicagóban a búza 0,8 százalékkal, a kukorica 0,4 százalékkal, a repce pedig 2,4 százalékkal került kevesebbe, mint előző nap. A szójabab azonban 1 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce azonban drágult.

A kevés dél-amerikai eső miatt drágult a szójabab

2020. november 5. 06:09

A chicagói szójabab-határidők szerdán egy hetes csúcsra ugrottak a több mint két százalékos pluszt követően.