Zöldség

Batátát a kertekbe! II. rész

Agrofórum Online

A cikk első részében a batáta, más néven édesburgonya rövid bemutatásáról, valamint a lassan esedékes palántaneveléséről volt szó. Most a folytatásban a palánták ültetésével, a batáta kiskerti termesztésével, betakarításával és helyes tárolásával folytatjuk.

A batáta évelő növény, de mérsékelt égövön csak egyéves, így évről évre új helyet kereshetünk számára a kertben, „menekülve” a talajlakó kártevők elől, melyek igen jelentős károkat okozhatnak. Napfény és melegkedvelő növény, viszonylag szárazságtűrő, de meghálálja az öntözést. A talaj kémhatása és tápanyagtartalma tekintetében nem túl igényes. A laza, homokos talaj azért lehet kedvezőbb számára, mert szép formájú lesz a batátánk. A Nógrád megyei kísérletünk talaja igen kötött, agyagos volt, ennek ellenére semmi kivetni való nem volt batáták alakjában.

Mivel a batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetjük, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, mi a gyomprobléma megoldására agroszövetet használtunk. Ehhez a leterített agroszövetbe méterenként kb. 10 cm átmérőjű lyukakat égettünk gázpisztollyal, majd ebbe helyeztünk lyukanként egy palántát olyan mélyre, hogy csak a felső két levele látszódjék ki. Azért nem vágtuk, hanem égettük a lyukakat, mert egyrészt így gyorsabb, egyszerűbb és kevesebb hajolgatással jár a művelet, másrészt nem feslik tovább az agroszövet, így azt a következő években is felhasználhatjuk. Az agroszövet abban is segítségünkre van, hogy a növény indái nem tudnak legyökerezni, így nem von el energiát a növénytől.

Nemzetközileg a bakhátba történő ültetés az elterjedt technológia, ám Magyarországon még nincs kiforrott termesztéstechnológiai eljárás.
Betegségek ezidáig nem, tünetek pedig alig jelentek meg a növényen. Lombkártevői a hatalmas lombtömeghez képest alig okoznak kárt, a gyomok ellen pedig használhatunk agroszövetet, vagy szerves talajtakarást. Az igazi gondot a talajlakó kártevők okozzák a gumók megrágásával. Ellenük érdemes tehát védekezni, lehetőleg biológiai növényvédelemmel. Erre lehet megoldás pl. a Metarhizium anisopliae, Boevaria bassiana vagy Arthrobotrys oligospora gomba használata.

Láthatjuk tehát, hogy nem nagy ördöngösség bio batátát termeszteni, tekintve, hogy nincs is más lehetőségünk, mivel jelenleg Magyarországon egyetlen növényvédő szer sincs engedélyezve batátában. (https://novenyvedoszer.nebih.gov.hu/Engedelykereso/kereso)

A gumók folyamatos fejlődése az őszi fagyokkal áll le, amikor a lombozat elfagy, megfeketedik és elpusztul. Még ekkor sem késő betakarítani a termést, sőt, szerintem ez az optimális időpont rá. Az viszont nem kétséges, hogy bármikor is végezzük, igen nagy munkával jár a gumók felszedése. Kötött vagy laza talajon is találhatunk a tőtől akár egy méterre is gyökérgumókat, illetve a hosszabb darabok könnyen beletörnek a talajba, ha nem vagyunk kellően óvatosak.

A tavalyi termésátlagunk 3-4 kg volt tövenként, kötött talajon, teljesen öntözetlen körülmények között. Az átlagos gumóméret pedig 360 g volt. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.

A batáta hosszan tárolható, ha figyelünk a kellő hőmérsékletre és a megfelelő páratartalomra. Szedését követően nem fontos megmosnunk, de mindenképp ajánlott 1-2 napig levegőn hagyni, hogy az esetleges sérülések szépen beszáradjanak a gumón. A burgonyával ellentétben nem elég, ha csak a fagytól védjük, számára melegebb, 10 °C feletti hőmérséklet szükséges. Egyesek szerint alacsonyabb hőmérsékleten romlásnak indul, mások szerint kellemetlen ízű lesz a batáta. Abban viszont egybehangzók a vélemények, hogy 15-20 °C és 70-80% páratartalom a legideálisabb a tartós tárolására.

(A kutatás az Emberi Erőforrások Minisztériuma ÚNKP-18-3 kódszámú Új Nemzeti Kiválóság Programjának támogatásával készült.)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Sonka sütőtök termesztése: a titok, amit kevesen tudnak

2025. szeptember 12. 14:10

Ízes őszi termést szeretne? Mutatjuk, mikor vessen, hogyan készítse elő a talajt, és mivel turbózza fel a sütőtök hozamát!

Paprikatermesztés szabadföldön

2025. szeptember 10. 13:10

Magyarország a szabadföldi paprikatermesztés északi határán helyezkedik el, így termesztése kockázatosabb.

Kampány indult a zöldség-gyümölcs pazarlás ellen

2019. július 3. 10:47

Magyarországon évente fejenként csaknem 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki, ennek egy részét pusztán azért, mert alakjuk vagy esztétikai megjelenésük nem annyira tetszetős.

A magyarok eszik az unióban a legkevesebb zöldséget

2019. április 2. 08:04

Kevesebb mint egyharmada a lakosságnak evett legalább egyszer naponta zöldséget (30 százalék), ezzel a lista utolsó helyén állunk.

Hónapos retek hajtatása

2020. január 22. 05:36

A hazai hajtatott retek sajátossága - amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható importtól - nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba.

Mi legyen a be nem érett zöldségekkel a kertben?

2024. november 9. 05:40

Mit tehetünk az ősszel még éretlen termésekkel, és mi a megoldás, ha gyorsítanánk az érést?