Állattenyésztés

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

MTI

A szlovén élelmiszerbiztonsági hatóság 12 tonna fertőzött lengyel származású marhahúst vont be a piacról, amely feldolgozott, kebab formában érkezett az országba - írta a helyi sajtó szerdán.

A Vecer című szlovén napilap közölte: a hatóságok a lengyel szervek ajánlására vonták be a piacról a szlovén Alebon vállalat által forgalmazott húskészítményt.

Ebből a szériából 41 gyorséttermi láncba került hús az országban – írta a lap, majd hozzátette, hogy Horvátországba és Magyarországra is került belőle.

A lap kiemeli, hogy bár lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék. A gyógyszer egyébként 24 óra alatt lebomlik az ezzel kezelt állatok szervezetében, ami annyit jelent, hogy azokat a marhákat, amelyeket levágtak, közvetlenül előtte gyógyszereztek be, ami tiltott – hangsúlyozta a lap. Hozzátette, hogy a mintákban szalmonella baktériumok is fellelhetők voltak.

A botrány nyomán, amely a lengyel importhús miatt több hete tart Szlovéniában, az országban is találtak illegális vágóhidat, ahol kiöregedett versenylovakat vágtak le.

A húsbehozatal szigorítását rendkívüli ülésen vitatta meg a szlovén parlament. A képviselők azt kérték a kormánytól, hogy hozzon olyan rendeletet, amely növelné a biztonságos hazai vágóhidakról kikerülő hazai húsok nagyobb arányát a piacon, valamint, hogy a húskészítményeken minden esetben fel kelljen tüntetni annak eredetét. A javaslat szerint az éttermeknek az étlapokon is jelezniük kellene, honnan származik a hús, amit kínálnak.

Tomislav Tolusic horvát mezőgazdasági miniszter szerdán Zágrábban azt mondta: Horvátország is vont be fertőzött lengyel húskészítményeket piacáról, de azok nem arról a vágóhídról származtak, amelyen illegálisan beteg állatokat vágtak le. Erről a vágóhídról az Európai Unió 11 tagállama importált marhahúst, az érintett országokban folyik a hús kivonása és megsemmisítése.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közlése szerint Magyarországra is érkezett az illegálisan levágott marhákból, de a beérkezett tételeket hiánytalanul sikerült zárolni, azok nem jutottak el a magyar fogyasztókhoz.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dániában megállapodtak a „szellentésadóról”

2024. november 20. 16:10

Dániában megállapodás született az első, a mezőgazdasági kibocsátásokra, köztük az állatok termelte szénhidrogénekre kivetett adóról.

Sarplaninai juhász, a jugoszláv néphadsereg leghűbb szolgálója

2024. november 19. 13:40

A jugoszláv farkasölő, az egyik leghosszabb múltú kutyafajta egy csupán 1918 és 1991 között fennálló államalakulatról kapta közismertebb nevét.

Legyünk óvatosak: reális veszély a kutya gombamérgezése!

2024. november 19. 09:40

Egy-egy gombafajnak még a megkóstolása is mérgező lehet a kutyák számára. Mik a tünetek, és mit tegyünk, ha az eb gombát evett?

Brutális szaporítótelepeket buktattak le Vas és Zala vármegyékben

2024. november 14. 17:10

Szerdán, november 13-án állatvédők összefogásával 35, borzalmas körülmények között élő fajtatiszta kutyát foglaltak le. És ez csak a kezdet.

Húsfeldolgozót avattak Hajdúnánáson

2020. július 28. 12:05

Az európai uniós követelményeknek megfelelő húsfeldolgozó üzem a szövetkezet vágóhídjához kapcsolódik. A vágóhídon hetente 50 sertést és kiskérődzőt vágnak le.

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

2020. december 11. 07:03

Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

Több mint 6700 tonna sonka és egyéb füstölt áru fogy húsvétkor

2018. március 23. 05:51

A hús "bizalmi" termék, ezért mindenki olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott.

A jövő húsételeinek nagyobb része nem lesz állati eredetű!

2019. június 22. 11:20

Az előrejelzések szerint 2040 húsételeinek 35 százaléka sejtkultúra-tenyészetekből, 25 százaléka pedig növényi pótlékokból fog állni.