Agrárközélet

Élménybeszámoló a II. Élelmiszer- és Takarmányipari Szimpóziumról.

Agrofórum Online

2019 tavaszán a CHH Műszaki KFT második alkalommal szervezett teltházas tanácskozást, ahol a takarmány és az élelmiszeripar jeles szereplőit látta vendégül egy tartalmas szakmai napra.

Mi, a CHH Műszaki KFT-nél, a takarmány és az élelmiszeripar elkötelezett technológiai partnereként fontosnak tartjuk, hogy a tőlünk telhető legmagasabb szinten szolgáljuk ki Partnereinket információval a magfeldolgozás témakörében.

A rendezvény szervezésekor azt a célt tűztük ki, hogy a meghívott szakértő előadóink segítségével az aktuális kérdések közül egyet járjunk körül: nevezetesen az élelmezési és takarmányozási célú magok szennyezettségének kérdéskörét, ezen belül is a gyommagok káros hatásait.

Igyekeztünk a hallgatóságba azon cégek képviselőit és minőségbiztosítással foglalkozó szakembereit meghívni, akiket vagy azért érdekelhet ez a témakör, mert már most a legnagyobb feldolgozók között vannak, vagy azért, mert (véleményünk szerint) a fejlődési potenciál meg van bennük ahhoz, hogy a hazai élelmiszer célú magfeldolgozás vagy a takarmányipar meghatározó piaci szereplőivé váljanak.

Úgy állítottuk össze a szakmai programot, hogy az alapvető biológiai ismeretektől indulva, a jogi szabályozókkal folytatva kapcsolódjunk a termelési folyamatokhoz. Adjunk megoldási lehetőséget a magfeldolgozás technológia fejlesztésére és zárjuk a napot gyakorlati gépbemutatóval.

Meghívott szakértőink:

Prof. Dr. Kazinczi Gabriella

A Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Kar, Növénytudományi Intézet címzetes egyetemi tanára, intézetigazgatója, az MTA doktora.

Szakterülete: növényvédelem, virológia, gyombiológia

Dr. Pintér Csaba

A Pannon Egyetem Georgikon Kar, Keszthely nyugalmazott adjunktusa

Szakterülete: növényvédelem, valamint a biológiai témájú mikroszkópos fényképezés. Számos díjat nyert képeivel.

Közös előadásuk témája:

A gyommagvak szaporodásbiológiai jelentősége, gyommag- morfológia

Kertai Zoltán

osztályvezető, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)

Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság, Takarmányellenőrzési Osztály

Előadásának témája:

A takarmányok nemkívánatos anyaginak jogi szabályozása.

Dr. Tömösközi Sándor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék docense, MTA tagja, a kémiai tudomány kandidátusa

Szakterülete: gabonakutatás, fehérjekémia, élelmiszer analitika
Előadásának témája: Gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés

A magunk részéről előadásainkban a Cimbria magfeldolgozó technológiát mutattuk be, kiemelve a tisztítógépek technológiai alkalmazási lehetőségeit a takarmányiparban.

Gyakorlati gépbemutatón a laborunkban a mag szeparálást szemléltettük, ötletet adva ahhoz, melyik géppel lehet a káros gyommagot eltávolítani.

További információk itt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Indul az egyéni gazdaságok mezőgazdasági összeírása

2025. november 17. 17:20

Több mint 21 ezer egyéni gazdaság adatait gyűjti a KSH november 14. és december 15. között, a válaszadás minden érintettnek kötelező.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Sertéstenyésztés - magasabb szintre kell lépni

2021. március 3. 08:36

A Bonafarm Csoporthoz tartozó Bóly Zrt., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campusának (jogelőd Kaposvári Egyetem) és a Debreceni Egyetem konzorciuma egy jelentős, 4 éven átívelő növénytermesztési és takarmánygyártási, valamint -felhasználási kutatás-fejlesztési projektet indított 2016 őszén, amit a Széchenyi 2020 Program keretében, az Európai Unió és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával – 1,935 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással – valósított meg. A projekt legfontosabb eredményeiről Krzyzewsky Nórával, a Bonafarm Csoport minőségirányítási és kutatásfejlesztési igazgatójával, egyben a projekt vezetőjével, Tossenberger Jánossal, a projekt szakmai vezetőjével, Dobos Attilával, a Debreceni Egyetem AKIT DTTI Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ vezetőjével és Tenke Jánossal, a Bóly Zrt. sertéságazati takarmányozási vezetőjével beszélgettünk.

Fenntartható rovartakarmány sertéseknek és baromfiknak (Planet Budapest I.)

2021. december 30. 08:07

November 30. és december 3. között számos agrárinnováció és fenntartható mezőgazdasági megoldás mutatkozott be a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón. Ilyen volt például a fekete katonalegyek szaporítására és takarmányozási célra rovarliszt készítésére specializálódott magyar vállalkozás, a Grinsect.

Házikert Videó

Rovarlárvákból készítenek takarmányt Magyarországon

2024. május 20. 08:10

Az Agroloop helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére.

A sertésembrió-elhalás kockázatát mérséklő kutatásba kezdtek

2019. március 3. 08:33

A szakemberek speciális zsírsavakat tartalmazó takarmányokat is fejlesztenek, hogy ezzel növeljék a megtermékenyülés valószínűségét és azt követően védjék az anyaállatot, valamint a magzatokat.