Az amerikai Cargill mezőgazdasági óriás és a francia InnovaFeed biotechnológiai cég közölték, hogy 2026-ig 20 millió malacot akarnak etetni rovarból készült takarmánnyal, ezzel is egy szélesebb körű alternatív fehérjeelőállítást akarnak erősíteni.
A rovarokból készült takarmány egyre népszerűbb alternatívává vált a mezőgazdaságban és az akvakultúrában, mivel az állati takarmány iránti kereslet megugrott. Emelkedett a takarmánygabona ára, és ahogy egyre több vállalat dolgozik szén-dioxid-kibocsátása csökkentésén ez a trend folytatódhat.
A Cargill és az InnovaFeed 2019-ben jelentette be az első megállapodást, amely kezdetben a halak takarmányozására összpontosított. „Ennek a partnerségnek a kiterjesztése több faj táplálására vonatkozik, beletartozik a rovarokból származó olaj sertéstakarmányként történő felhasználása is” – áll a társaságok közös nyilatkozatában, amelyről a Thomson Reuters hírügynökség számolt be.
Az InnovaFeed a rovarolajat az észak-franciaországi Neslében, jelenleg a világ legnagyobb ilyen üzemében fogja gyártani, amelyet azután az Egyesült Államokba szállít a Cargill, ahol takarmánytermékekben használják fel – közölte az Innovafeed szóvivője. A rovarolaj gazdag laurinsavban, azaz olyan zsírsavban, amely elősegíti az állatok, különösen a malacok bélrendszerének egészséges működésének javítását – közölték a cégek.
Az InnovaFeed tavaly bejelentette, hogy az amerikai gabonakereskedő és -feldolgozó vállalattal, az Archer Daniels Midland Co-val közösen megépíti a világ legnagyobb rovarfehérje-üzemét az illinoisi Decatur-ban. Az építkezés jövőre kezdődik.
Már évek óta téma, hogy növekszik az igény az állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltása céljából. Ennek a megoldásnak részben az az előnye, hogy a rovarok viszonylag gyorsan szaporíthatók, szinte kimeríthetetlen fehérjeforrásként szolgálhatnak a jövőben egyes szakértők véleménye szerint. Több, mint kétezer ehető rovarfaj ismert. Ezek közül a leggyakrabban a bogarak, a hernyók, a hangyák, a méhek, a darazsak és a termeszek számítanak fogyaszthatónak, és ez szinte bármelyik fejlődési szakaszukra vonatkozik.