31℃ 17℃
július 12. Izabella, Dalma, Eleonóra
Állattenyésztés

Rovarokból készült takarmánnyal etetik a malacokat

Agrofórum Online

Az amerikai Cargill mezőgazdasági óriás és a francia InnovaFeed biotechnológiai cég közölték, hogy 2026-ig 20 millió malacot akarnak etetni rovarból készült takarmánnyal, ezzel is egy szélesebb körű alternatív fehérjeelőállítást akarnak erősíteni.

A rovarokból készült takarmány egyre népszerűbb alternatívává vált a mezőgazdaságban és az akvakultúrában, mivel az állati takarmány iránti kereslet megugrott. Emelkedett a takarmánygabona ára, és ahogy egyre több vállalat dolgozik szén-dioxid-kibocsátása csökkentésén ez a trend folytatódhat.

A Cargill és az InnovaFeed 2019-ben jelentette be az első megállapodást, amely kezdetben a halak takarmányozására összpontosított. „Ennek a partnerségnek a kiterjesztése több faj táplálására vonatkozik, beletartozik a rovarokból származó olaj sertéstakarmányként történő felhasználása is” – áll a társaságok közös nyilatkozatában, amelyről a Thomson Reuters hírügynökség számolt be.

Kép: InnovaFeed

Az InnovaFeed a rovarolajat az észak-franciaországi Neslében, jelenleg a világ legnagyobb ilyen üzemében fogja gyártani, amelyet azután az Egyesült Államokba szállít a Cargill, ahol takarmánytermékekben használják fel – közölte az Innovafeed szóvivője. A rovarolaj gazdag laurinsavban, azaz olyan zsírsavban, amely elősegíti az állatok, különösen a malacok bélrendszerének egészséges működésének javítását – közölték a cégek.

Az InnovaFeed tavaly bejelentette, hogy az amerikai gabonakereskedő és -feldolgozó vállalattal, az Archer Daniels Midland Co-val közösen megépíti a világ legnagyobb rovarfehérje-üzemét az illinoisi Decatur-ban. Az építkezés jövőre kezdődik.

Már évek óta téma, hogy növekszik az igény az állatok takarmányozásában az alternatív fehérjeforrások felhasználása iránt a hagyományos fehérjeforrások kiváltása céljából. Ennek a megoldásnak részben az az előnye, hogy a rovarok viszonylag gyorsan szaporíthatók, szinte kimeríthetetlen fehérjeforrásként szolgálhatnak a jövőben egyes szakértők véleménye szerint. Több, mint kétezer ehető rovarfaj ismert. Ezek közül a leggyakrabban a bogarak, a hernyók, a hangyák, a méhek, a darazsak és a termeszek számítanak fogyaszthatónak, és ez szinte bármelyik fejlődési szakaszukra vonatkozik.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Juhhimlő Romániában: mi következik?

2025. június 19. 14:10

Romániában először azonosították a juhhimlő vírusát. A betegség gyorsan terjed, és komoly gazdasági károkat okozhat az állattartóknak.

Drágulás jöhet a mézpiacon: súlyos kiesést jelentettek

2025. június 11. 11:10

Az ukrán méhészek gyenge évre és mézdrágulásra számítanak – az akácot elvitte a fagy, a napraforgó sem ígér sokat.

Modern állatmenedékek: miért hódít a plexi és a polikarbonát?

2025. június 4. 13:10

A plexi és a polikarbonát egyre népszerűbb választás az állattartók körében – nem véletlenül. Ezek a korszerű anyagok biztonságot, tartósságot és esztétikus megjelenést nyújtanak a kutyák, macskák, madarak vagy kisállatok számára kialakított otthonokban.

Kukorica-szármaradvány fennhagyása ősszel és a bálák

2022. november 22. 07:37

A mezőgazdasági melléktermékek (mint biomassza) iránti mennyiségi- és minőségi igények folyamatosan növekednek. Ennek egyik oka, hogy a biomasszából előállított energia egyre nagyobb szerepet kaphat a megújuló energiatermelésben.

Rovarlárvákból készítenek takarmányt Magyarországon

2024. május 20. 08:10

Az Agroloop helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére.

Közvetlen fogyasztás helyett: sertéstakarmányozás rovarokkal

2023. november 24. 14:40

Az európai ember számára a rovarok fogyasztása néhány kísérletező kedvű egyén kivételével teljesen idegen. De mi lenne, ha mi maradnánk a hagyományos ételeinknél, mint a baromfi vagy a disznó, és őket táplálnánk ezzel az új fehérjeforrással? A baromfi esetében ez már bevett eljárás, és biztató kísérletek folynak a sertések takarmányozásával kapcsolatban is.

A termelői árak a ráfordítási áraknál nagyobb mértékben nőttek

2020. augusztus 8. 06:36

A növényi termékek 4,1%-kal, az állatok és állati termékek 7,7%-kal drágultak 2019-ben az előző évhez képest.