Gépészet
Gépészet

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál – VIDEÓK

Idén már Arbos gépekkel dolgoznak a Ménesmajor Manufaktúránál – VIDEÓK

Agrofórum Online

Az Arbos olasz gépgyártó története 1896-ra nyúlik vissza, ám a munkálatok majdnem 30 évig szüneteltek, mígnem a Lovol Europe Engineering Srl. felélesztette a nagy hagyományokkal rendelkező márkát, és 2015-től új termékekkel jelentkeztek a piacon. Magyarországon az Arbos gépeket a DM-Ker Kft. forgalmazza, a vállalat pedig néhány hete egy ARBOS 5130 Advanced traktort, egy ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgépet és egy ARBOS MMX Elektro műtrágyaszórót értékesített az adonyi székhelyű Ménesmajor Manufaktúra Kft. számára.

A gazdaságban még tavaly próbálták ki az Arbos gépeket, a tesztek pedig annyira jól sikerültek, hogy az idei szezonban már az új eszközökkel kezdhették el a kukorica vetését és a tápanyag-utánpótlást. Az Agrofórum a helyszínen tekintette meg a három új gépet, a munkák során pedig Veréb Attila, DM-Ker Kft. területi képviselője mutatta be a termékeket, Kirinovics Pétert, a Ménesmajor Manufaktúra Kft. ügyvezető-tulajdonosát pedig az első tapasztalatokról kérdeztük legfrissebb videóinkban.

5 év garancia, díjnyertes dízelmotor

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS 5130 Advanced traktor 136 lóerő teljesítményű. Powershift váltóval és elektrohidraulikus hátsó emelőművel érhető el. Egy amerikai, Kohler típusú motorral szerelték, ami tavaly elnyerte az év dízelmotorja címet. A hátsó emelőmű terhelhetősége 4600 kilogramm. Ezen a típuson felül még elérhető egy 5130 Global kivitel is, ami mechanikus váltóval és mechanikus hátsó emelőművel szerelt.

Kirinovics Péter: Tavaly volt nálunk egy próbagép, és az akkor összegyűjtött tapasztalatok alapján döntöttünk úgy, hogy vásárolunk egy ARBOS 5130 Advanced traktort. Amit mindenképpen ki lehet emelni, az az 5 éves garancia, és a kiváló ár-érték arány. Ez a gép nagyon kedvező árszínvonalat képvisel.

Precíziós vetőgép alacsony üzemanyag-fogyasztással

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgép előnye, hogy nagyon kompakt, és az erőgéphez képest kicsi a túlnyúlása. Ezeknek köszönhetően az eszköz kisebb teljesítményű traktorral is vontatható, így a munka kevesebb üzemanyag-felhasználást eredményez, illetve a talaj tömörödése is csökkenthető. A gépre jellemző MS rendszer azt jelenti, hogy a vetőtárcsát nemcsak a vetőtengelyre, hanem egy tartótárcsára is szerelték. Ezzel kiküszöbölhető az esetleges deformáció, aminek köszönhetően megtartható a folyamatos és egyenletes vákuum. Ez pedig a precíziós gazdálkodást nagymértékben elősegíti.

Kirinovics Péter: A vetőgép egyik előnye, hogy robusztus, illetve precíz magadagolást tesz lehetővé. Műtrágya- és mikrogranulátum-szóró adapterrel is felszerelhető, ehhez képest pedig a piacon kapható egyéb vetőgépekhez képest valamivel kedvezőbb árfekvésű. Ezért esett a választásunk az ARBOS MS 8130 hatsoros szemenkénti vetőgépre.

Mérleges műtrágyaszóró automata funkcióval

Veréb Attila: A DM-Ker Kft. által forgalmazott ARBOS MMX Elektro műtrágyaszóró 3600 kilogramm kapacitással rendelkezik,18 és 36 méter közötti szórástávolságot érhetünk el vele. Mérleggel szerelt, így előre meghatározhatjuk a műtrágya mennyiségét a megadott szórásszélességhez. Az automata funkcióval a gép sebességarányosan annyi tápanyagot juttat ki, amennyit a monitorban előre betápláltunk.

Kirinovics Péter: Eddig egy sima mechanikus műtrágyaszóróval dolgoztunk, amivel a sebességarányos, helyspecifikus kijuttatás nem működött. Ez ugyanakkor már egy mérleges, teljesen automata gép, amivel precízen juttathatjuk ki a tápanyagot. Első sorban az egyenletesség miatt választottuk az ARBOS MMX Elektro műtrágyaszórót.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zseniális logisztikai megoldás egy traktorgyártótól – Volt egyszer egy FAHRContainer

2024. április 26. 08:10

A különböző célú, mezőgazdasági cserekonténerek és a hozzá tartozó, hidraulikus működtetésű, ollós emelőszerkezettel készült tandempótkocsi ötlete jövőbe mutató volt 1968-ban.

Ultrahatékony rendképző, kiemelkedő takarmányhigiénia biztosításával: ELHO

2024. április 25. 18:40

A V-TWIN 950 Super az ELHO legújabb fejlesztésű kosaras rendképzője, amely rendkívüli minőségben és tisztaságban kezeli a takarmányt.

Az elektronikus vezérlésbe is érkeznek a 100%-ban eredeti, de 30%-kal olcsóbb REMAN mezőgazdasági gépalkatrészek

2024. április 23. 05:40

A REMAN mezőgazdasági gépalkatrészek lehetőségeit a tapasztalt gazdáknak nem kell sokat ecsetelni. Egy gyárilag felújított motor összeállításához 80%-kal kevesebb energiára van szükség, mint egy új blokk legyártásához.

Olyat tudnak, amit mások nem: Iseki fűnyíró traktorok

2024. április 21. 16:10

A kategória legerősebb és legtartósabb motorjaival szerelik fel a japán Iseki fűnyíró traktorait, amelyeket akár gyűjtés nélkül is lehet használni.

Megérkeztek a hét akciós John Deere gépajánlatai!

2019. szeptember 2. 06:16

Minden héten 3 kiemelt akciós John Deere géppel indítjuk a visszaszámlálókat a Gépközvetítő weboldalán. Az akciók egy hétig élnek, így érdemes minél előbb megnézni a kedvezményes gépeket, nehogy lemaradjon az Önnek legmegfelelőbb traktorról.

Klíma utólagosan beszerelhető még a régi MTZ traktorokba is

2023. július 10. 14:46

Hőségriadót rendelt el az országos tiszti főorvos hétfőtől Magyarországon, amely egyelőre szerdáig lesz érvényben. Ne legyenek illúzióink, az extrém nyári hőség hazánkban is egyre gyakoribb vendég lesz, amire érdemes felkészülniük a mezőgazdaságban dolgozóknak is.

„Másra nem cserélném le a régi traktoromat”

2020. április 16. 09:29

Idén a második FENDT 313 Vario traktor is megkezdte a szezont Víg Pál Hajdú-Bihar megyei gazdaságában, ahol a következő esztendőkben is folyamatos lesz a gépállomány fejlesztése.

A „Legfenntarthatóbb traktor 2023” díj győztese a JCB Fastrac 4220 iCon!

2022. november 18. 11:17

A „Tractor Of The Year 2023” nemzetközi díjversenyen a JCB Fastrac 4220 iCon lett az év legfenntarthatóbb traktora kategória díj győztese. Az 1998-ban életre hívott nemzetközi traktor díjverseny célja, hogy a független szakértőkből álló zsűri megválassza az év legjobb traktorait az európai piacon.