Zöldség-Gyümölcs

Bőven van szamóca az Egyesült Királyságban

Syngenta blog

A szokásosnál enyhébb télnek és a melegebb tavasznak köszönhetően május közepére elárasztotta a brit üzleteket a helyben termesztett eper - írja a Syngenta blog.

Az időjárás nagymértékben segítette a virágzás és az érés felgyorsulását, így az eperszezon a szokásosnál hamarabb kezdődött.

Az Egyesült Királyságban termesztett összes gyümölcs közül a bogyósok rendelkeznek a legnagyobb, 24,5 százalékos piaci részesedéssel, ami az ágazatnak több mint 1,4 milliárd font bevételt jelent.

Az elmúlt évben a brit vásárlók 653 millió fontért több mint 131 ezer tonna epret vittek haza az üzletekből. A friss málna fogyasztása 17 százalékkal, a fekete áfonyáé 14 százalékkal nőtt, de a Farming című portál nem tér ki arra, hogy ez valójában hány tonnát is jelent.

A British Summer Fruits, az Egyesült Királyság szupermarketeibe szállított bogyók 95 százalékát képviselő iparági szervezet szerint a melegházakban való termelés felfutását új fajták is segítették.

Nick Marston, a British Summer Fruits elnöke elmondta: „Az ágazatban folyó fejlesztések, beleértve a zamatosabb, új bogyós gyümölcsfajták bevezetését, azt eredményezték, hogy most már az év kilenc hónapjára kínálhatjuk a vásárlóknak a legfrissebb, legmagasabb minőségű brit gyümölcsöket.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Miért vannak habos csomók a szamócán?

2021. április 24. 07:37

Fólia alagútban nevelt szamócáimon furcsa valamik jelentek meg. Habos, áttetsző, puha csomók vannak a levelek szárán és a virágokon. Csatoltam egy képet is, mert nehéz leírni. Mik ezek, kell-e védekezni ellene?

Továbbra is magasak a szamócaárak

2019. május 28. 09:47

A jó íz feltétele a kiegyenlített vízgazdálkodás, a meleg és napsütéses időjárás. Az utóbbiak most hiányoznak, és az előrejelzések szerint a következő egy hétben sem lehet gyökeres változásra számítani.

Lassult a spanyol szamócatermesztés

2020. február 7. 09:47

A januári terméscsökkenés alacsonyabb piaci kereslettel párosult, ami karácsony után indult. Január ugyanis jellemzően gyenge hónap a szamócaértékesítésben.

Kertészeti növényvédelmi előrejelzés: eljött a moníliafertőzések ideje

2023. március 22. 09:12

Március utolsó hetében beköszöntött az igazi tavaszias időjárás.