Zöldség-Gyümölcs

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

MTI

Idén, a tavalyi mennyiséghez hasonlóan mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők 82 ezer hektárról az előzetes becslések szerint - közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-vel.

A FruitVeB elnöke szerint az április közepéig tartott rendkívül aszályos időszak nehezítette a zöldborsó, a gyökérzöldségek és a hagymafélék vetését, ezt követően a csapadék gyomosodást eredményezett, illetve több növényfajnál fertőzések léptek fel. Ugyanakkor vannak olyan növények is, amelyeknek kifejezetten kedvezett a hűvösebb, csapadékos időjárás.

Ledó Ferenc kiemelte, a legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Az előzetes becslések szerint a konzerv növények közül a zöldborsóból tavalyhoz mérten többet, 17-18 ezer hektárról mintegy 90-93 ezer tonnát takarítottak be – tette hozzá.

Közepes évet zártak idén a spárga termelők is, közel 1700 hektárról 6,5-7 ezer tonnát takarítottak be, míg tavaly a termésmennyiség 6 ezer tonnát tett ki.

Közölte azt is, hogy tavalyhoz képest idén csemegekukoricát kisebb területen, mintegy 30-32 ezer hektáron vetettek, a hűvösebb május miatt csúszik a betakarítás kezdete, a másodvetésekkel együtt a tavalyit meghaladó, 520-550 ezer tonnát takaríthatnak majd be az idén csemegekukoricából.

Kitért arra is, hogy a szabadföldi növények mindegyikénél gondot okozott a tavaszi aszály, majd a sok csapadék, amely miatt fertőzések is megjelentek. Ennek ellenére a gyökérzöldségeknél egyelőre biztatóak a terméskilátások, a hagymaféléknél a tavalyinál jobb termés várható, a káposztafélék esetében egyelőre nehéz megítélni a termés mennyiségét. A hűvös csapadékos idő nem kedvezett a szabadföldön termesztett paprikaféléknek és konzervuborkának.

A becslések szerint tavalyhoz képest idén kisebb területen, 4500-4600 hektáron ültettek dinnyét, a hűvös időjárás nem tett jót a fejlődésének, várhatóan 180 ezer tonnát takaríthatnak be idén a gazdálkodók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Végveszélyben a torma!

2018. december 12. 09:37

A mostani magas árak elképzelhető, hogy új termelőket vonzanak be, akik jó lehetőséget látnak a torma termesztésében, és várható, hogy akár új tőkét is tudnak invesztálni az ágazatba, de akad olyan gazda is, aki most, a csúcson kívánja ezt a munkát abbahagyni. Az ágazat legnagyobb problémája továbbra is a munkaerőhiány,

Tarolt a Syngenta lila paradicsoma Berlinben

2020. február 12. 08:38

A YOOM™ rendkívül innovatív paradicsomfajta, amely könnyen felismerhető különleges lila színéről és édes-savanyú zamatáról

Hashajtó hatású zöldségek és gyümölcsök, amelyekkel érdemes óvatosan bánni

2023. szeptember 2. 13:10

Jobb, ha óvatosan bánunk néhány zöldséggel és gyümölccsel, vagy legalábbis olyan helyen fogyasztjuk el őket, ahol van mosdó a közelben. Viccesnek tűnhet ez (vagy épp ijesztőnek), de igenis jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy néhány zöldség és gyümölcs olyan szinten hat az emésztőrendszerre, hogy meglehet, futásra készteti az embert.

Termesztett növényeink népi elnevezései

2023. március 21. 05:38

Mi fán terem a majombarack? Melyik gyümölcsünk a Boldogasszony csipkéje? Melyik fűszernövényre gondol az, aki Szent Antal füvéről beszél? A földialmának melyik részét fogyasztjuk, és kell-e a lestyános tyúkhúslevesbe löböstököt tenni?