Zöldség-Gyümölcs

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

MTI

Idén, a tavalyi mennyiséghez hasonlóan mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők 82 ezer hektárról az előzetes becslések szerint - közölte Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-vel.

A FruitVeB elnöke szerint az április közepéig tartott rendkívül aszályos időszak nehezítette a zöldborsó, a gyökérzöldségek és a hagymafélék vetését, ezt követően a csapadék gyomosodást eredményezett, illetve több növényfajnál fertőzések léptek fel. Ugyanakkor vannak olyan növények is, amelyeknek kifejezetten kedvezett a hűvösebb, csapadékos időjárás.

Ledó Ferenc kiemelte, a legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Az előzetes becslések szerint a konzerv növények közül a zöldborsóból tavalyhoz mérten többet, 17-18 ezer hektárról mintegy 90-93 ezer tonnát takarítottak be – tette hozzá.

Közepes évet zártak idén a spárga termelők is, közel 1700 hektárról 6,5-7 ezer tonnát takarítottak be, míg tavaly a termésmennyiség 6 ezer tonnát tett ki.

Közölte azt is, hogy tavalyhoz képest idén csemegekukoricát kisebb területen, mintegy 30-32 ezer hektáron vetettek, a hűvösebb május miatt csúszik a betakarítás kezdete, a másodvetésekkel együtt a tavalyit meghaladó, 520-550 ezer tonnát takaríthatnak majd be az idén csemegekukoricából.

Kitért arra is, hogy a szabadföldi növények mindegyikénél gondot okozott a tavaszi aszály, majd a sok csapadék, amely miatt fertőzések is megjelentek. Ennek ellenére a gyökérzöldségeknél egyelőre biztatóak a terméskilátások, a hagymaféléknél a tavalyinál jobb termés várható, a káposztafélék esetében egyelőre nehéz megítélni a termés mennyiségét. A hűvös csapadékos idő nem kedvezett a szabadföldön termesztett paprikaféléknek és konzervuborkának.

A becslések szerint tavalyhoz képest idén kisebb területen, 4500-4600 hektáron ültettek dinnyét, a hűvös időjárás nem tett jót a fejlődésének, várhatóan 180 ezer tonnát takaríthatnak be idén a gazdálkodók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Március 25. – Magyar gyümölcs tájfajták napja

2025. március 21. 12:00

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe alkalmából a hazai őshonos gyümölcsfajták megőrzésének fontosságárára hívják fel a figyelmet.

Kilónként 72 forint a sárgarépa termelői ára Hollandiában

2025. február 28. 11:10

A domináns termelői árszint 17-18 eurócent körül van, és ez a szint az elmúlt hetekben meglehetősen stabil maradt.

Primőrök fényhiánnyal kapcsolatos minőségi hibái

2021. március 27. 03:36

Az extrém időjárás, a szélsőséges meleg, vagy a téli tartósan borult, fényszegény hónapok, mint a kései lehűlések is kiváltói lehetnek, a zöldségféléknél tapasztalható színhibáknak, amelyek gyakran megelőzhetők vagy mérsékelhetők lennének.

A gyümölcs- és zöldségtermelés fele nem hoz nyereséget

2023. november 1. 17:10

Egy jelentés szerint az elmúlt három évben a zöldség- és gyümölcstermelés költségei masszívan megemelkedtek és a globális kínálat mintegy 60 százalékát veszteségessé tette.

Paradicsom hőigénye és a hőmérséklet szabályozása

2022. február 12. 05:39

Ha hőigényről beszélünk, sokszor csak a léghőmérsékletre gondolnak, pedig a talaj hőmérséklete is befolyásolja a gyökér működésén keresztül a víz- és a tápanyagfelvételt.

Régi-új kedvelt zöldségünk, a spenót

A spenót felhasználását tekintve fontos ipari növény a mélyhűtőipar, a szárítóipar és a konzervipar számára. Friss fogyasztásra sokkal kevesebbet használunk, mint a feldolgozóipar.