25℃ 13℃
június 10. Margit, Gréta
Zöldség-Gyümölcs

Paradicsomszkennelő kerülhet forgalomba Hollandiában

Syngenta blog

A holland Wageningen Egyetem (WUR) kutatói tesztelik a teljesen automatizált Plantalyzert, ami egy olyan robot, amely a paradicsom terméshozamának előrejelzését segítheti a nagyüzemi üvegházakban: önállóan méri fel a bogyók méretét, mennyiségét és érettségét. Ha a tesztüzem eredményesen zárul, jövőre forgalomba is kerül a holland üvegházi termelők nagy örömére - írja a Syngenta blog.

Az önjáró Plantalyzer prototípus tesztjei 2018-ban kezdődtek, és azóta a gépen használt kamerák száma 2-ről hatra nőtt és ezáltal és ezáltal alkalmassá vált a nagyüzemi üvegházakban való felhasználásra. A három párban elrendezett kamerák 1,5 méteres távolságon belül részletes képet készíthetnek a növényektől.

A Plantalyzer naponta végigmegy a sorokon, szkenneli a paradicsomokat, a WUR által kifejlesztett szoftver pedig elemzi a robot által WiFi-n keresztül egy központi számítógépre küldött képeket és adatokat, ahol minden egyes gyümölcs adatait minden érési szakaszban összehasonlítják az úgynevezett fajta-specifikus referencia színekkel. Így a farmer a számítógép következtetései alapján készült előrejelzés révén pontosan tudhatja, hogy mikorra érik be a termés, és azt is, hogy mennyiség és a minőség szempontjából mire számíthat.

A jövőben a gépet fel lehet használni a betegség jeleinek azonosítására is, mivel észleli a foltosodást a növények levelein és a termésen. A kutatók azt tervezik, hogy miután a paradicsomra tökéletes lesz a szoftver, készítenek egy változatot az uborkára is.

“Még mindig az elején vagyunk, de igyekszünk egy jó előrejelző megoldást találni, amely jövőre piacra kerülhet” – mondta Erik Pekkeriet, a WUR agrár-élelmiszeripari robotika ágazat vezetője.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

DélKerTÉSZ: klímavédelem technológiai fejlesztésekkel

2025. április 4. 11:10

A klímaváltozás hatása már közvetlenül érezhető a magyar zöldségtermesztésben, derül ki a DélKerTÉSZ 2024-es beszámolójából.

Mihez kezdjünk az éretlen paradicsommal?

2022. október 15. 05:36

Hirtelen ránk köszöntött a hűvös ősz, ami nem fogja hagyni, hogy minden paradicsomunkat éretten szüreteljük le a kertben. Az éretlen paradicsombogyók a komposzton is jó helyen lesznek, de vajon nem lehetne a konyhában is felhasználni őket? Íme néhány ötlet!

Génbankból kiszabadított ritka paradicsomok

2019. április 30. 12:24

Tavaly tavasszal örökbefogadók kertjeiben tesztelték őket, az augusztusi szüret után pedig a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás konyhájában is bizonyítottak az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) kiemelkedő minőségű öko paradicsompalántái, amelyekből az idén 30 darabot ajánlott fel a szervezet a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) Közösségi Kertek programja javára a Föld Napja alkalmából.

Ház, táj blog Képgaléria

Mitől alakultak ki elhaló foltok a paradicsom levelein?

2024. május 4. 11:10

Paradicsom palántáimon, a képen látható elhaló foltokat látom, az elmúlt héten jelentek meg. Mi okozhatja?

Magyarországra is megérkezett a díjnyertes, sötétlila paradicsom

2021. május 11. 15:30

Megkezdődött hazánkban is a többszörösen díjnyertes YOOMTM paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű csemegéből a fogyasztók asztalára.