Zöldség-Gyümölcs

Korlátozza mától az unió a kanadai cseresznye importját

Syngenta blog

Az Európai Unió szeptember 1-jétől megszünteti a cseresznye és más friss gyümölcs behozatalát Kanadából, mivel bevezeti az új élelmiszerbiztonsági importkövetelményeket – tájékoztatta a farmereket a kanadai kormány közleménye.

A Kanadai Élelmiszer-ellenőrző Ügynökség (Canadian Food Inspection Agency, CFIA) a Reuters hírügynökség által megtekintett értesítésben megállapította, hogy a korlátozások a következőkre is vonatkoznak: alma, körte, vörös- és kék áfonya, valamint paprika, burgonya és paradicsom.

Az Európai Unió új szabályai nem vonatkoznak a fagyasztott és szárított gyümölcsökre, és amint a CFIA a hírügynökséget tájékoztatta, azokat a szállítmányokat sem érinti, amelyek dokumentumait szeptember elseje előtt állították ki. Így tehát az augusztusi cseresznye-szüretből származó szállítmányok még átkelhetnek az óceánon, de az új szabályozás súlyos következménnyel járhat a jövő évi termésre nézve – jelentette ki a kanadai Cseresznyeszövetség. Az Európai Unió az elmúlt évben 2,1 millió euró értékű cseresznyét importált Kanadából.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az iskolások berzenkednek a zöldségektől és gyümölcsöktől, repülnek a kukába a finomságok Olaszországban

2024. október 20. 14:10

A táplálkozási szakértők eredményei szomorú képet festenek az iskolai étkeztetésről: a menzákon minden nap az ételek 40%-át dobják ki.

Hihetetlen, Somogyban még mindig árulnak magyar görögdinnyét

2024. október 18. 16:10

Minőségét tekintve a mag környékén kicsit már kásás a dinnye, de a húsállaga teljesen elfogadható a termelő szerint.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Intenzív cseresznyetermesztés lehetőségei Magyarországon

2018. július 5. 19:29

A cseresznye esetében az intenzíven történő művelés azt jelenti, hogy kokszerűen és jelentős tápanyagellátásssal, tápoldatozásssal, növényi biostimulátorok alkalmazásával, zöldmetszéssel dolgozunk.

Nagyon kitettek a gyümölcsösök a károsítóknak, kórokozóknak

2018. május 23. 08:03

Az időjárási körülmények most főként a kártevők szaporodásának kedveznek a kertészeti kultúrákban, de a helyi körülmények néhány kórokozó terjedésének is kedvező feltételeket teremtenek.

Milyen kártevő okozhatja apró lyukak kialakulását a cseresznyén?

2022. június 18. 04:37

Cseresznyefákon az érett cseresznyéken sok, egy szemen több apró lyukat látni. Sok termésre jellemző. Ez lehet cseresznyelégy kártétele? Ha nem, akkor mi okozhatja? Korábban nem találkoztam ilyen elváltozásokkal.

Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

2019. október 6. 08:38

M. Imre kérdése: Szeretném a Germersdorfi cseresznyefámat kicserélni egy olyan cseresznyefára, amely maximum 3-4 méter magasságig nő. Milyen fajtát javasolnak?