Állattenyésztés
Állattenyésztés

A húsárak drágulására lehet számítani – Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

A húsárak drágulására lehet számítani – Dél-Koreában is felütötte fejét a sertéspestis

Syngenta Blog

A világpiaci húsárak tartós drágulásától tartanak a piaci elemzők, miután az afrikai sertéspestis miatt a világ legnagyobb sertésállománya, a kínai több mint harmadával csökkent, és Peking egyre többet importál. Ráadásul a betegség egyre terjed a délkelet-ázsiai régióban.

A délnyugat-kínai Kuanghszi-Csuang tartományban is felütötte a fejét a sertéspestis – tudósított a Reuters, hozzátéve, hogy a járvány 2018 derekán észlelt első kitörése óta a két Koreában, Vietnamban, Laoszban és a Fülöp-szigeteken egyaránt terjed a fertőzés.

A napokban Dél-Korea bejelentette, hogy már öt farmon találtak beteg állatokat, elsősorban az észak-koreai határ közelében, és szeptember 17-e óta több mint 15 ezer sertés kényszervágását rendelték el. Ázsia negyedik legerősebb gazdaságú országa – ahol 12,3 milliós a sertésállomány – fokozni fogja a fertőtlenítési erőfeszítéseket az Észak-Koreával határos területeken, ideértve a katonaság által ellenőrzött övezeteket is.

Hírek szerint az afrikai sertéspestist először májusban fedezték fel Észak-Koreában, és hiába importáltak nagy mennyiségben fertőtlenítőszereket, a járványt nem sikerült megakadályozni. Dél-Koreában úgy tudják, hogy az elszegényedett és élelmiszerhiánnyal küzdő ország kényszervágásokkal és a disznóhús forgalmazásának betiltásával próbálta megállítani a sertéspestist.

Ugyan a világtól elzárkózó országból nemigen jönnek hírek, de úgy tudni, hogy a kínai határ mentén lévő Észak-Pjongan tartományban a teljes sertésállomány elpusztult.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kettős mérce miatt hátrányba kerülhetnek a baromfipiacon az európai termelők

2024. május 18. 16:10

Az ágazatot komoly kihívás elé állítja a madárinfluenza, a járvány miatt kiszámíthatatlanabbá vált a termelés, valamint a kereskedelem.

Megelőzi a láb- és tőgyfertőzések kialakulását a Lely robotja

2024. május 14. 13:10

A robot emcsak megtisztítja a padozatot a trágyától, de el is szállítja azt a gyűjtőhelyre, hogy ott megfelelő kezelésben részesülhessen.

Idegenhonos ezüstkárászokat akartak a Tiszába telepíteni

2024. május 13. 09:10

Veszélyes inváziós halfajok telepítését tiltotta meg az Állami Halőri Szolgálat. Idegenhonos fajok élő vizekbe juttatása súlyos bírsággal jár.

A madárinfluenza „tejcseppfertőzéssel” terjedhet tehénről tehénre

2024. május 8. 10:10

A madárinfluenza (H5N1) vírus a szarvasmarhák között a fejőházakban, tejjel terjedhet. A pasztörizálás viszont biztos védelmet nyújt ellene.

Száj- és körömfájás ütötte fel a fejét az orosz-kínai határnál

2020. február 12. 15:32

Az orosz hivatalos jelentések szerint a regisztrált 58 fertőzött szarvasmarhát és 18 sertést megsemmisítették, hogy gátat vessenek egy esetleges járvány kitörésének.

Már egy romániai házisertés-állományban is afrikai sertéspestist mutattak ki

2018. július 23. 13:11

Az eset kapcsán mind a román, mind a magyar Állategészségügyi Szolgálat szakemberei a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megtették.

Rendkívüli támogatáshoz jutnak a sertéstartók

2022. február 20. 06:36

A takarmány- és energiaköltségek drasztikus megemelkedése, az afrikai sertéspestis terjedése, valamint a kínai piac beszűkülése miatti rendkívül alacsony felvásárlási árak történelmi mértékű, uniós szintű válsághelyzetet idéztek elő a sertéságazatban.

Merre tovább sertéságazat?

2018. március 29. 13:21

Kedvező irányba mozdult el a hazai sertéságazat - derült ki az Agrármarketing Centrum konferenciáján.