Állattenyésztés
Állattenyésztés

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

Magnézium-szulfát adagolásával jobban híznak a malacok

Agrofórum Online

Az anyatejről a szilárd táplálékra való áttérés is olyan helyzet, amely jelentős stresszt jelent a malacok számára.

A stressz minimalizálása érdekében az Osnabrücki Egyetem kutatói a malacok egyik csoportjának 0,75% magnézium-oxidot tartalmazó takarmányt adtak, míg a másik csoportnak 0,75% magnézium-szulfátot.

A magnézium jelentősége

A magnéziumionok hiánya az étrendben nagymértékben növeli a malacok elhullását, valamint a sertés lépegető betegségét is okozhatja.

Központi szerepet játszik az idegrendszeri ingerületátvitelben. Gátolja a glutamát nevű neurotranszmittert, amely elsősorban a szorongás és a pánik jeleit közvetíti. Ezzel csökkenti a feszültséget, segíti a stresszes helyzetek elviselését, megelőzi az izomzat görcsös állapotát. A magnézium hiánya hasonló idegrendszeri tüneteket okoz tehát, mint az embernél, valamint csökkenti a tápanyagok emészthetőségét, így a takarmány hasznosulását is.

Ezeknek a tüneteknek az elkerülése érdekében a sertések (és más haszonállatok) étrendjében a magnéziumnak fontos szerepe van, folyamatos pótlása nem mellőzhető.

Napi 24 gramm plusz

A gyakorlatban leggyakrabban magnézium-oxidot használnak, mivel a magnézium-szulfátnak sajátos íze van, ezért az állatok állítólag kevésbé szívesen fogyasztják.

A kutatók a malacok stressz-szintjének mérésére mintákat vettek, és elemezték a nyál kortizoltartalmát. A kortizol egy olyan hormon, amely fontos szerepet játszik a stresszreakciókban.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a magnézium-szulfátot kapó malacok kortizolszintje általában alacsonyabb volt, mint a magnézium-oxidot kapó malacoké. Ezenkívül a szulfátos csoportba tartozó malacok a harmadik etetési fázisban szignifikánsan nagyobb súlygyarapodásra voltak képesek – átlagosan 24 grammal híztak többet naponta. Sem a malacok takarmányfelvételére, sem az emésztőrendszerükre nem volt negatív hatással a magnézium-szulfát.

Ha ezeket az eredményeket vesszük alapul, akkor a magnézium-szulfát ígéretes alternatívája lehet a magnézium-oxidnak a szopós malacok stressz-szintjének csökkentése érdekében a szilárd takarmányra történő átállás során és a növekedés elősegítésére.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Friss információk a már szarvasmarhát is fertőző madárinfluenzáról

2024. július 8. 08:40

Szinte nincs házi- és haszonállat, amely biztonságban lenne a madárinfluenzától. Mekkora veszélyt jelent, hogy szarvasmarhában is kimutatták?

Az utolsó európai toronyház – sertések számára

2024. július 4. 16:10

Létezik egy toronyház Európában, amelyben 10 500 anyakocát látnak el. A tulajdonos vállalatcsoportnál évi 280 ezer malac születik.

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Gazdaságos megoldás: csirketakarmány-kiegészítő gombatönkből

2024. június 30. 14:10

A baromfitakarmány drága, a gombatermesztés során viszont a tönk hulladékként végzi. Miért ne kapnák meg a csirkék?

Év elejéhez képest nőtt a sertés ára

2018. október 1. 13:18

Az utóbbi időben Románia az ottani, a házisertés-állományban is terjedő afrikai sertéspestis miatt jelentősen növelte élősertés-behozatalát Magyarországról.

Miért válasszuk marhahús helyett a tücsköt? - Az I. Rovaripari Konferencián jártunk

2018. március 8. 19:26

Rovaripar. Mit is takar ez a kifejezés? Az ipar tag arra utal, hogy valamilyen nagy mennyiségben előállított, piacképes termékről van szó.

Rovarlárvákból készítenek takarmányt Magyarországon

2024. május 20. 08:10

Az Agroloop helyi élelmiszer-feldolgozók takarmány minősítésű melléktermékeit használja a lárvák etetésére.

Nőtt az uniós takarmánytermelés

2019. március 14. 12:46

Az ernyőszervezet kiemelte az aszály és a hőhullám hatását a nyár végén, különösen Északnyugat-Európában, ami amiatt a szarvasmarha-takarmány iránti kereslet is növekedett.