Növénytermesztés

Több mint kilenc tonna a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolnában

MTI

Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a 70 422 hektáros vetésterületből 63 600 hektáron takarították be a takarmánynövényt kevéssel 9 tonna feletti átlaggal. A termés minősége jó, gombafertőzés elvétve fordult elő; a gazdálkodók a tamási járásból számoltak be kisebb mértékű fuzárium- és kukoricamoly-fertőzésről – írták, hozzátéve, hogy a vetésterület fennmaradó egytizedén az elmúlt napok csapadékos időjárása hátráltatja a betakarítást.

Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára az MTI-nek azt mondta, várakozáson felül alakult a kukorica termésátlaga, amely meghaladja a tavalyi mennyiséget, miközben az ország más termőterületein jelentősen csökkent a termés.

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit. A szövetség által képviselt gazdálkodó szervezetek 8-12 tonnás átlaggal takarították be a kukoricát. Mint mondta, a termés csaknem felét vásárolják fel hazai etanolüzemek.

A NAK adatai szerint a kukoricáért 42-43 ezer forintot kínálnak a Tolna megyei termelőknek, a leszerződött mennyiség esetén 44-44,5 ezer forint a tonnánkénti ár. A 30 215 hektáron, 3,3 tonnás átlaggal termesztett napraforgót, amennyiben magas olajsavtartalma van, 113-115 ezer forintért lehet értékesíteni. A 2196 hektáron termesztett szója piaci ára tonnánként 80-110 ezer forint.

Beszámoltak arról is, hogy a Tolnában 1578 hektáron termesztett cukorrépa háromnegyedének szedését fejezték be, 50-70 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. A répa minősége változatos, a cukortartalma 14-19 százalék között van.

A kamara tájékoztatása szerint a megyében befejeződött az őszi árpa vetése 11 680 hektáron, és végéhez közeledik az őszi káposztarepce és az őszi búza vetése is, előbbi növényt 12 921, utóbbit 44 124 hektáron tervezik termeszteni a gazdálkodók.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mágikus port terítenek szét a skót földeken: megköti a szén-dioxidot és növeli a terméshozamot

2024. szeptember 19. 11:10

A bazalt a légkörből „szippantja el” a szén-dioxidot, és juttatja vissza a talajba, illetve a kőzetmállásnak nevezett folyamaton keresztül a növényi fejlődésre is jó hatással van.

Okos módszerrel hozzák vissza a talaj termékenységét Afrikában

2024. szeptember 18. 14:40

Az EcoNorCam nevű projekt keretében próbálnak cselekedni, ennek fő gerincét a Zai művelési eljárás jelenti.

Igaz és hamis állítások a vetőmagválasztással kapcsolatban

2024. szeptember 18. 11:10

Vetőmagot mindenki a legjobb tudásának megfelelően választ. Egyes információkról azonban nehéz eldönteni, igazak-e vagy hamisak. Ebben segítünk.

Elképesztően megnő a korábban vetett szója hozama

2024. szeptember 17. 16:10

Tapasztalt szójatermesztők beszélnek a korai vetés előnyeiről és buktatóiról, és osztják meg a tanulságokat.

Kipergés-ellenálló repcék

2020. július 14. 07:55

A szélsőséges időjárás és a deszikkáláshoz felhasználható készítmények körének szűkülése miatt talán soha nem volt annyira fontos a repcehibridek hozamstabilitása, mint most.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Megkezdődik a burgonya betakarítása: a szárazság csökkentheti a kínálatot

2022. július 23. 12:34

Javában tart a korai burgonya betakarítása Németországban. Az, hogy mennyire lesz jó az év a termelőknek, attól függ, esik-e még eső.

Véget ért az aratás Békés megyében

2020. augusztus 4. 12:47

Az őszi repce az utóbbi évek egyik legrosszabb termését produkálta, 2,2 tonna lett a hektáronkénti átlag.