Életmód, gasztronómia

Tejfölös derelye szalonnás káposztával töltve

Agrofórum Online

Nagymamám konyhájában találkoztam először ezzel a különleges, ám annál egyszerűbb szláv eredetű étellel.

Azóta teljes feledésbe merült, ám a napokban újra szembetaláltam magam a „varenyiki”-vel (ez az eredeti ukrán elnevezése az ételnek) és arra gondoltam ideje nekem is kipróbálnom! Létezik édes és sós változatokban is, ezek közül én egy szalonnás-káposztás verziót készítettem, és az osztatlan sikerre való tekintettel bizton állíthatom, hogy nem utoljára! Bátran próbáljátok ki Ti is és nyugodtan kísérletezzetek a kedvetekre való töltelékkel!

 Hozzávalók:

  • 6 bögre finomliszt
  • 400 ml forró víz
  • 2 tojás
  • 4 ek. olaj (olívaolaj/kókuszolaj)
  • 300 g kockázott bacon
  • 250 g savanyú káposzta
  • 250 g fehér káposzta
  • 1 nagyobb vörös hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • kakukkfű
  • tejföl

Elkészítés:

A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük. Hozzáadjuk a 2 tojást, az olajat, a sót és a forró vizet. Összekeverjük és egy nagy gombócot formázunk belőle. Félretesszük és fél órát pihentetjük.

A vöröshagymát és fokhagymát apró kockákra vágjuk, majd kevés olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockázott bacont, az apróra vágott savanyú káposztát és fehér káposztát. Sózzuk, borsozzuk és egy kevés kakukkfűvel ízesítjük. (Figyeljünk a só mennyiségére, mert a bacon és a savanyú káposzta alapból sós.)

A tésztából kisebb gombócokat szakítunk, majd tenyér nagyságúra lapítjuk őket.

Megtöltjük a baconos káposztával, majd derelye formát készítünk belőlük. (a széleit jól tapasszuk össze)

Forró vízben addig főzzük őket, amíg az összes derelye feljön a víz felszínére.

Tejföllel és a maradék töltelékkel tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fahamu egy „titkos” dologra is jó, tényleg nem érdemes kidobni

2025. december 21. 09:10

A tűzifa elégetése után keletkező melléktermék, a fahamu nemcsak a kertben, de a háztartásban is jó szolgálatot tehet.

Csodába illő módon menekült meg egy egész falu, a túlélés furcsa taktikáját választották

2025. december 20. 16:10

Hogyan lehetne megállítani a kistelepülések gyors elnéptelenedését? Egy új módszer most felcsillantja a reményt.

Házi köptetők, amiket ma is bátran használunk

2025. december 20. 11:10

Enyhébb légúti panaszoknál a házi köptetőknek ma is van létjogosultságuk. Összegyűjtöttük a leggyakrabban alkalmazott recepteket.

Akadályozhatom a házam előtti parkolást? Kellemetlen lesz hallani a választ

2025. december 17. 16:10

Sokan szívesen zárják le kövekkel, oszlopokkal, sövényekkel a házuk előtt lévő közterületet, nehogy idegenek oda parkoljanak – és közben szabálysértést követnek el.

Mihez kezdjünk a zöld paradicsomokkal?

2024. október 4. 08:10

A zöld paradicsom íze savanykás, az állaga sem olyan puha, mint a pirosaké. Emiatt másfajta ételekben és másképp tanácsos felhasználni.

Így készíthet mézes-ibolyás vajkrémet

2024. március 22. 08:10

A TikTok egyik legnézettebb és legszebb agrár-gasztronómiai videójában megmutatják nekünk, miként lehet a kertben nyíló ibolyákból lélegzetelállítóan szép mézes-ibolyás vajkrémet készíteni.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Kerti zsálya felhasználása 7 módja

2023. augusztus 28. 11:10

A zsálya sokak kedvenc fűszernövénye, amely nemcsak hihetetlenül könnyen termeszthető, de a legrosszabb körülmények között is jól fejlődik, ráadásul a kerten és a konyhán kívül is sokféleképpen felhasználható.