Növényvédelmi előrejelzés

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

Agrofórum Online

5. Csupaszcsigák

2019-ben a kertészeti kultúrákban, de helyenként a szántóföldön is nehezen leküzdhető károkat okoztak a csupasz vagy más néven a meztelen csigák. Magyarországon több csupaszcsiga folyamatos jelenlétével kell számolnunk. Az őshonosnak tekinthető nagy meztelen csiga, az óriás meztelen csiga, a sárga pincecsiga és a barna nagy csupaszcsiga már régóta általánosan elterjedt kártevőnek számít természetes és gazdálkodásra használt területeinken. Károsításuk általában nem haladta meg az emberek ingerküszöbét.

Spanyol csupaszcsiga (Arion vulgaris)

Az utóbbi években feltűnt csupaszcsigák közül a legnagyobb károkat a spanyol csupaszcsiga okozza. Invazív kártevőnek számít, mert hazánkban észrevehető károkat csak 1985-1990 óta okoz. A faj spanyolországi eredetű, de napjainkra gyakorlatilag egész Európában megtalálható. Hozzánk Ausztria irányából került, majd fokozatosan keleti irányban terjeszkedett. Mára az összes csupaszcsiga közül a legnagyobb károkat idézi elő. Az ellene való védekezést alaposan megnehezíti, hogy a kémiai védekezésre, ami a metaldehid hatóanyagú készítményeket jelenti, időnként kevésbé reagál.

Spanyol csupaszcsiga

A kártevő főként tojás alakban vészeli át a telet, de a kifejlett példányok a talaj üregeiben is képesek áttelelni. A több százas tojásprodukció miatt száraz és nedves években egyaránt a legnagyobb károkat okozza. Egyre gyakoribb jelenség, hogy víz közeli területeken szántóföldi növénykultúrákban, például őszi káposztarepcében okoz érzékeny károkat. Ilyenkor nincs mit tenni, védekezni kell. Kisüzemi körülmények között számos többé-kevésbé hatékony védekezési módszer terjedt el. A csigák csalogatása lédús növényekkel, sörcsapdázás, tejsavós csalogatás mind-mind bevett gyakorlat a kémiai védelem mellett, de önmagában egyik módszer sem képes tökéletesen felszámolni a kártételt. A biológiai védekezés „csodafegyvere”, az indiai futókacsa életképes megoldásnak számít, de ez a jószág más kacsafélékhez képest nem fogyasztható. Legjobb bérelni a futókacsákat, de gondoskodni kell a folyamatos vízellátásról, mert ez szükséges a csigák lenyeléséhez.

Indiai futókacsa

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét. Elsősorban a lágyszárú dísznövények, így a szívvirágok, a harangvirágok, a zsályafélék szenvedték el a tarra rágást. Később, a májusi esőzések után megkezdődött a spanyol csiga invázió is, így a kitavaszodástól kezdődően, november végéig folyamatos kártétellel kellett szembenézni.

Malaccsiga (Tandonia kusceri)

Az év második felében érkezett hírek újabb két csupaszcsiga faj, a malaccsiga és a feketefejű csupaszcsiga magyarországi megjelenéséről számoltak be. Most még nem tudni, hogy mennyire találják meg ezek a fajok életfeltételeiket, de jobb felkészülni a csigafauna bővülésére.

Feketefejű csiga (Krinickillus melanoformis)

Ha jövőre is az ideihez hasonló időjárási körülmények lesznek, ismét igen súlyos csupaszcsiga kártételekkel számolhatunk.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Készülődhetünk az őszi lemosó permetezésekre – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 18. 13:10

A csonthéjas termésű meggy, cseresznye, kajszi, szilva, mandula lombhullását már az őszies idő is elősegíti.

Az őszi vetésekben garázdálkodnak a mezei pockok – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 17. 17:10

Folytassuk a mezeipocok-populáció nyomon követését, mert a kártevő táplálkozási területe folyamatosan növekszik!

Darazsak, hangyák, monília károsítják az érett termést – Kertészeti növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 11. 10:10

A későn jött égi áldás már nem tudja helyrehozni az eddig okozott károkat, de sokat javíthat a később betakarításra kerülő növények állapotán.

A repcebolhák hamarosan áttelepülnek a kelő növényekre – Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés

2024. szeptember 10. 10:10

Azok a gazdák, akik az elmúlt napokban megkezdték a repce vetését, jól kalkuláltak, mert gyors kelésre számíthatnak.

Speciális rovarhálóval a tripszek kártétele ellen

2021. május 17. 06:36

A rovarhálók termelésben történő felhasználása egyre elismertebbnek számít, mely a tripszek elleni integrált növényvédelmi eljárások egyik elemét képezheti.

Kalászos Különszám – ingyenesen letölthető szakmai kiadvány (PDF)

2021. március 13. 09:37

A Nufarmer Magazin legfrissebb különszámában a kalászosokkal foglalkozunk. A gabonafélék Magyarországon a legnagyobb területen vetett szántóföldi növénycsoportot képezik, ezért növényvédelmük minden részletre kiterjedő ismerete akár tonnákban mérhető többlettermést és gazdasági hasznot jelent a gazdáknak.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: még károsítja a repcét a gyapottok bagolylepke hernyója

2022. október 11. 08:46

Sürgető feladat a kalászos árvakelések megszüntetése a vetésekből, mert a növények helyenként már bokrosodnak, valamint a regulátoros kezelések elvégzése szintén időszerű.

Drónos növényvédelem – a jövő, vagy forrófejűek szakmaiatlan technikai sportja? – Kérdések és válaszok a dróntechnológiával kapcsolatban

2019. január 7. 08:11

Az elmúlt időszakban rengeteg kétség és kérdés merül fel a dróntechnológiával kapcsolatban, mind szakmai, mind gazdálkodói oldalról. Morva Tamás az Agrárközösség növényorvosa és növényvédelmi üzletág vezetője az alábbi írásban összegezte a leggyakoribb kérdéseket és a válaszokat.