A KMÉ (Kiváló Minőségű Élelmiszer) védjegyrendszer, egy olyan értékteremtő minőségrendszer, ami a kiváló minőségű élelmiszereket megkülönbözteti a kereskedelmi kínálat egyéb termékeitől. Egy olyan védjegyrendszer, amely a vásárlóknak is hiteles információt és valódi garanciát nyújt a hazai, kiemelkedő minőségű, biztonságos termékekről, és amelyből az élelmiszeripar szereplői is profitálhatnak. Célja, hogy a kiváló minőségű hazai élelmiszereket meg lehessen különböztetni a kereskedelmi kínálat egyéb termékeitől, és garancia legyen a vásárlóknak a minőségre, ha ilyen védjeggyel ellátott terméket vásárolnak.
A védjegynek alap és arany fokozata van, melyek egymásra épülnek:
A védjegyrendszerben az állami szerepvállalás garanciát jelent a minőségre, többek között azért, mert a Nébih laboratóriumai adják az ellenőrzés hátterét, és az Arany Fokozat elnyerésének alapjául szolgáló Termékmustra mögött is a hivatal szakemberei állnak
Az Agrárminisztérium a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron adta át elsőként azokat az elismeréseket, amelyek az újonnan létrehozott KMÉ védjegy használatára jogosítják fel a nyertes cégeket. Az első Termékmustra eredményeképp a legjobb 9 tejföl termék 7 felelős vállalkozója pályázhatott a KMÉ Arany Fokozat megszerzésére. A termékek akár már a közelgő karácsonyi ünnepek előtt megjelenhetnek a boltok polcain. A KMÉ védjegyrendszer fokozatosan nyílik meg a különböző szakágazatok számára. 2020 januárjától elsőként a tejipar szereplői pályázhatnak 6 termékkategóriában (tejföl, fogyasztói tej, vaj, joghurt, kefir, túró) a tej és tejtermékek számára KMÉ védjegyhasználatért.
A pályázati lap és feltételek ez év végén lesznek elérhetőek a kme.hu weboldalon.