Terményárak
Terményárak

A koronavírus terjedése padlóra küldheti a gabonapiacokat

A koronavírus terjedése padlóra küldheti a gabonapiacokat

Agrofórum Online

Chicagóban a búza 2,7, a szójabab 1,6, a kukorica pedig 0,9 százalékkal lett olcsóbb a koronavírus terjedéséről szóló hírek hatására. Európában is minden fontosabb agrárpiaci termék ára csökkent.

Egyre többen aggódnak amiatt a gabonapiacokon és általában a részvénypiacokon is, hogy a koronavírus világméretű járványt okozhat. A világ minden tájáról érkeztek hírek megbetegedésekről Dél-Koreában, Olaszországban és Iránban is voltak fertőző megbetegedések, és első alkalommal Kuvaitban, Bahreinben és Irakban is találtak koronavírusos eseteket.

A szójabab iránti kereslet mindeközben továbbra is bizonytalan, mivel Kína, a világ legfontosabb szójabab-vásárlója küzd a koronavírus következményeivel. Ehhez hozzáadódnak a sertéspestis elhúzódó hatásai is. A brazíliai hírek sem megnyugtatók az amerikai termelőknek, hiszen a dél-amerikai országban rekordtermés várható.

A koronavírus európai megjelenése miatt különben kínai mintára az olasz hatóságok is karantén bevezetése mellett döntöttek. A rendkívüli intézkedés 50 ezer embert érint észak-olaszországi településeken. A karantén bevezetésére az után került sor, hogy 140 koronavírusos megbetegedést észleltek Olaszországban. A vírus féken tartása érdekében a hétvégén felfüggesztették a velencei karnevált is, ami eredetileg keddig tartott volna. A vírus tömeges olaszországi megjelenése negatívan hathat az európai befektetői hangulatra – állapította meg az Erste befektetési Zrt.

A párizsi árutőzsdén a malmi búza ára 2,75 euróval, a takarmánybúzáé pedig 1,85 euróval csökkent. Előbbi ára 192,25, utóbbié 148,25 euróra csökkent le tonnánként. A repce 7,5 euróval 392,5 euró/tonnára mérséklődött. A kukorica ára pedig 75 eurócenttel 169 euró/tonnára mérséklődött. Viszonylag szokatlan, hogy ilyen látványosan csökkenjenek az európai agrártermékek árai. Ezek a csökkenések a májusi határidőre vonatkoznak, de az augusztusi és a novemberi határidőre is mínuszban állt mind a négy agártermék kurzusa.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Drágult a búza a magasabb exportértékesítés miatt

2024. július 6. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, a takarmánybúza árszintje stagnált.

Nagyot ugrott a búza ára Európában

2024. július 5. 07:10

Párizsban a malmi búza értéke 2,25 euróval a tonnánkénti 225,5 eurós szintig emelkedett a következő, szeptemberi határidőre.

Tovább csökken a búza ára a terménypiacokon

2024. július 4. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a repce értéke növekedett.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok

2019. július 2. 10:15

Ha a kezdeti fejlődés során a növény minden tápanyagot megkap, egy megerősödött és jól begyökerezett állomány megy a télbe, ami már egy mérföldkő a jó terméshez vezető úton.

A szójabab árcsökkenése magával húzta a búza és a kukorica kurzusát

2023. június 15. 06:36

A szójabab esetében a keresleti forgalom negatívuma 1,6 millió tonna visszaesés az Európai Unió szójabab importjában.

A kőolaj drágulása húzta magával a szójababot

2023. április 4. 07:36

A gabonafélék az olajárak megugrásával emelkedtek, miután az OPEC+ meglepetésre bejelentette a jövőbeni kitermelés csökkentését.