Növénytermesztés
Növénytermesztés

A szójababtermelést is fenyegeti a koronavírus

A szójababtermelést is fenyegeti a koronavírus

Agrofórum Online

A koronavírus terjedése miatt a brazil mezőgazdaság egyik fellegvárának számító Mato Grosso tartomány Rondonópolis városában a helyi vezetés bezáratott minden nem a létfontosságú ellátáshoz kapcsolódó szolgáltató és ipari egységet.

A helyben is jelen lévő Abiove szójababtermelő cégcsoport vitatja a döntés jogszerűségét. A vállalat ügyvédje Frederico Favacho szerint ilyen döntés meghozatalához nincs hatásköre a városvezetésnek – számolt be a Thomson Reuters hírügynökség.

Frederico Favacho nem csak Rondonópolisban, hanem a Bahia államban és Minas Gerais államban is vitatja hasonló korlátozások jogszerűségét. Utóbbi helyeken nem az Abiove nevében támadhatta meg az óvintézkedéseket az ügyvéd. Egyes információk szerint a kínai Cofco és az amerikai székhelyű gabonakereskedő a Bunge lehet az ügyfele.

Frederico Favacho szerint a brazíliai lépések károsak lehetnek a régió szójabab és szójaolaj-előállító cégeinek, és érvényben lévő kereskedelmi szerződések teljesítését nehezítik.

A John Hopkins Egyetem online adatbázisa szerint Brazíliában hétfő estig 1629 embernél igazolták a koronavírus-fertőzést. Közülük 25-en haltak meg, és ketten gyógyultak már fel.

 

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mire jó a kókuszrost tégla?

2024. május 12. 14:10

A kókuszrost tégla az interneten terjedő videó szerint remek termesztőközeg, a hozzáértők szerint azonban ez csak részben igaz.

Ugyanazon a napon vetették és takarították be a burgonyát Hollandiában

2024. május 11. 10:10

2023-ban tragédiát jelentett a hollandoknak, hogy a szélsőséges időjárás, a sok csapadék miatt a termés 5–10 százaléka a földben maradt.

Megdolgoztatta a tavasz az országos jégkármérséklő rendszert

2024. május 8. 11:10

Az április 15. és 28. között eltelt két hétben összesen hét napon volt szükség a talajgenerátorok bekapcsolására.

Új remény a kalászfuzárium elleni küzdelemben

2024. május 7. 15:10

A kalászfuzárium gomba okozza a búza egyik legveszélyesebb betegségét. Egy új felfedezéssel nőtt a genetikailag ellenálló fajták nemesítésének esélye.

Egy napi csökkenés után újra drágult a szójabab

2021. január 9. 09:30

A párizsi árutőzsdén a vevők uralták a piacot, mindegyik fontos agrártermék ára emelkedett.

Az igények alatt termelnek szóját hazánkban

2018. április 16. 07:06

Az ország évi 600 ezer tonna szóját, 250 ezer tonna szójadarát igényel.

Kedvező termés várható az őszi betakarítású növényeknél

2019. október 1. 12:03

Az őszi betakarítású növények között kiemelt jelentőségű a napraforgó, melynek aratása javában zajlik, az 570 ezer hektáros terület közel feléről már a raktárakba került a termés.

Versenyfutás az idővel – rövid távon az amerikaik a nyerők

2019. október 30. 15:38

Az árakra elsősorban az volt hatással, hogy a kínai-amerikai feszültség tovább enyhülhet és bár áttörő új hír nem volt, felmerült további 10 millió tonnás nagyságrendű kínai szójabab vétel lehetősége az USA-ból.