34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Zöldség-Gyümölcs

A burgonya környezeti igénye

Agrofórum Online

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!

A burgonya termesztésére alkalmasak a középkötött vályog-és erdőtalajok, a humuszos, valamint homoktalajok, amelyek április elején könnyen felmelegednek, jó hő-és vízgazdálkodásúak, tehát ültethető állapotban vannak. Fontos emellett a gyengén savanyú vagy semleges pH, és a tömörödésre, rögösödésre nem hajlamos tulajdonság. 40-50 t/ha termésátlag eléréséhez 500-600 mm víz szükséges a teljes vegetációs időszakban, amelyből 300-350 mm-t a virágzás és gumófejlődés időszakában (májustól júliusig) igényel. Május és augusztus között az időjárási tényezőktől függően 200-600 mm vizet kell pótolni öntözéssel (átlagosan 200-300 mm, de aszályos időben 500-600 mm-t).

Hazánkban a különböző termőtájakon március végétől április közepéig tart a burgonya ültetés optimális ideje. A gumók éréséhez és parásodásához meleg száraz idő szükséges. Hőigénye a tenyészidő alatt 1300-1500 °C, amit a magyarországi átlag hőösszeg meghalad. Gumóképződés hőmérsékleti optimuma 17°C, lombképződésé 21 °C. A gyökérképződés 6°C-on, míg a szárbaindulás 8 °C-on indul meg. Megszűnik az asszimiláció 2-4 °C alatt és 40 °C fölött. Fagyban a levélzet megbarnul, de ha nem károsodik a rügy, a fagyhatásból kigyógyul a gumó. Bár jól alkalmazkodik a környezethez, igényli a megfelelő talajállapotot, jó előveteményt és szomszédos kultúrákat, valamint a kártevő-és kórokozó források kiiktatását, amelyek hátráltathatják az egyenletes növekedését és tápanyagfelvételét.

A tápelemek aránya a gumók mennyisége és minősége miatt egyaránt fontos tényező. A nitrogén befolyásolja a termés mennyiségét, erős lombozatot és nagyszámú gumókötést biztosít. Túlzott mennyiségben romlik a minőség és tárolhatóság. A foszfor gyorsítja az érést, a vetőgumók biológiai értékét is növeli, s szerepet játszik a minőség mellett a tárolhatóságban is. Ellensúlyozza a nitrogén hatás káros következményeit. A gumókötődés után meghatározó szerepe van a káliumnak. Megfelelő mennyiségben erősíti a lombozatot, garantálja a minőséget, szárazanyagtartalmat és tárolhatóságot.

Körágyás

Ellenállóbbá teszi a gumót a zúzódásokkal szemben. Hiánya elszíneződést okoz a gumón, amely feldolgozás/főzés során tovább fokozódik. Befolyásolja a vízgazdálkodást. A magnézium növeli a keményítő-, szárazanyag és fehérjetartalmát és a termésmennyiséget is. Hozzájárul a sejtfalak szilárdságának növeléséhez, ezáltal javítja az ellenállóságot, kevésbé lesz fogékony a Streptomyces scabies-re (sugárgombás varasodás). A kalcium befolyásolja a többi elem felvehetőségét, és a kedvező hatásuk kialakulását. Hatással van a talaj sav-bázis viszonyaira. A mikroelemek hiánya ritkán okoz problémát a termesztés során, de érdemes megemlíteni a cink, mangán, réz és bór szerepét is.

A burgonya tápanyagigényének meghatározásához figyelembe kell venni a termesztési célt, felhasználás módját és a fajtát. Átlagosan a talajból felvett tápanyagmennyiség 1 tonna betakarított bruttó gumótermés esetén a következőképp alakul:

  • Nitrogén 5 kg/t
  • Foszfor 2 kg/t
  • Kálium 9 kg/t
  • Kalcium 3 kg/t
  • Magnézium 1 kg/t

A nitrogén és foszfor felvételét a kálium felvétele előzi meg, de a nitrogén az egész hormonrendszerre hatással van.

Felhasznált irodalom:

ANTAL J. (2005): Növénytermesztéstan 2. Gyökér- és gumós növények

BALÁZS S. (2004): Zöldségtermesztők kézikönyve

KRUPPA J. (1997): A nyírségi burgonyatermesztés gyakorlati kézikönyve

Körágyás fotó: Grónai Petra

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Dinnye, csak hazai? Most tényleg ellenőrzik!

2025. július 2. 13:10

Nem csak az íz számít: az NKFH országos ellenőrzéssorozata garantálja, hogy a dinnye valóban hazai és szabályosan címkézett legyen.

Savanyításra tökéletes: káposztafajták Horvátországból

2025. június 9. 15:10

Kiváló íz, jó tárolhatóság és savanyíthatóság: ezek a káposztahibridek ideálisak a késő őszi termesztéshez.

Brokkolihiány a klímaváltozás miatt

2025. május 28. 14:10

Az enyhe tél és a spanyol árvizek miatt idén kevesebb brokkoli és karfiol kerülhet a brit boltokba – figyelmeztetnek a termelők.

Torma: a húsvéti asztal elengedhetetlen kísérője

2025. április 20. 16:10

Magyarország a tormatermesztés egyik európai nagyhatalma. Évente mintegy 10-11 ezer tonna tormát takarítanak be közel 1250 hektárról​.

Milyen levélbetegség támadta meg a burgonyát?

2025. június 21. 04:36

Mitől betegedhetett meg a burgonya? A képen látható tüneteket tapasztaltam a növények levelein? Mit lehet tenni ebben az esetben?

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Spárgát is vethet az ősz első hónapjában - szeptemberi kerti munkák

2019. augusztus 13. 04:36

Szeptember az a hónap, amikor a zöldségeskertekből a legtöbb zöldségnövény betárolásra kerül, a gyümölcsösben pedig a nyári metszési munkálatok lezárásáról szól ez az időszak.