Agrárhírek
Agrárhírek

Jól halad az argentin szója betakarítása

Jól halad az argentin szója betakarítása

Agrofórum Online

Argentínában a szójabab termelők már a teljes vetésterület 68,2 százalékáról betakarították a termést.

Az argentin mezőgazdasági termelők a szezon szójatermésének 68,2 százalékát takarították már be a Buenos Aires-i Gabonatőzsde jelentése szerint. A jelentésben szereplő héten az északi termesztési területen történt a legnagyobb előrelépés, amely elkerülte a közelmúltbeli viharokat.

A tőzsde előrejelzése szerint 49,5 millió tonna szóját és 50 millió tonna kukoricát takarítanak majd be ebben az évben a dél-amerikai országban.

Az adatok szerint a szójabetakarítás elsősorban az ország északi részén található termőterületeken, azon belül is főként Córdoba és Santa Fé vidékén haladt előre, de Buenos Aires úgynevezett kenyérkosár-tartománynak nevezett területének egyes részein is jelentősen haladtak előre a gazdálkodók. Itt egyébként a közelmúltban a csapadékmennyiség elég csekély volt, így ez nem akadályozta a betakarítási munkálatokban a nehéz kombájnok földekre való hajtását.

A délebbre elhelyezkedő területeket szokatlanul erős viharok áztatták, amelyek elmosták az utakat, és a talajt. Így a vidék gyakorlatilag kezelhetetlen mocsaras résszé változott. Itt a szakemberek szerint több napnyi napsütéses időszak szükséges, ahhoz, hogy a betakarítási munkálatokat el tudják kezdeni a termelők.

„A betakarítás most az olyan régiókra összpontosult, ahol nem akasztotta meg a heves esőzés a felkészülést” – hangsúlyozta a Buenos Aires-i Gabonatőzsde jelentése, és hozzátette, hogy az idei kukorica 36,7 százalékát takarították be az érintett időszakban.

Argentína a világ vezető exportőre az állati szójaliszt takarmány területén, emellett pedig a kukorica és a nyers szójabab harmadik legnagyobb szállítója is a globális piacon.

A dél-amerikai országban várhatóan 6,7 millió hektáron vetnek majd búzát az elkövetkező hetekben a 2020/21-es termésévre, szemben a 2019/20-os termésévben bevetett 6,6 millió hektárral. A közelmúltban az esők kiváló lehetőséget teremtettek a búza vetési időszakának kezdetéhez.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Floewater: valóban prémium víz, vagy egyszerű marketingfogás?

2024. július 3. 09:40

Forradalmian új technológia biztosítja a tiszta ízt, megtisztítva a vizet minden elszíneződéstől, klórtól, szennyeződéstől.

Reped a betakarítás előtt álló cseresznye a rengeteg eső miatt Spanyolországban

2024. július 3. 08:40

A pár napon belül lehullott 80-100 mm csapadék miatt 12 ezer tonna cseresznye repedhet eladhatatlanná közvetlenül a betakarítás előtt.

Ez a fa vérzik, amikor kivágják

2024. július 3. 07:40

A rózsafa, vérfa, vasfa kifejezések kiváló minőségű keményfák több, nem rokon faját jelölhetik. Van köztük, ami valóban vérpiros nedvet bocsát ki.

Csökken a búza ára az orosz betakarítási kilátások javulásával

2024. július 3. 07:10

Európában a malmi búza olcsóbb lett, ám a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Jelentős mínuszok után drágul a búza és a szójabab

2020. február 6. 05:36

A búza drágulását többen is a globális készletadatokkal magyarázták. Az egy tonnának megfelelő mennyiség 206,27 dollárra emelkedett.

Nem állt meg a gabonaárak esése

2020. január 31. 05:47

A koronavírus terjedése miatt komoly kétségek merültek fel a a kínai importkereslettel kapcsolatban. Emiatt már egymás után nyolc kereskedési napon is csökkent a szójabab ára.

Jó terméshozamokat értek el idén a gazdálkodók

2019. október 10. 08:11

A 3 tonna körüli napraforgóátlag világszinten is rekord, kukoricából ugyanakkor a tavaszi szárazság miatt a várakozásokhoz képest hektáronként 1-1,5 tonnával kevesebb termett.

Szója: meghálálja a választását

2020. február 16. 08:15

A SAATEN-UNION olyan szójafajtákkal foglalkozik, amelyek közül hazai viszonyok között, eltérő termesztési célok esetén is mindenki megtalálja a neki megfelelőt.