Növénytermesztés
Növénytermesztés

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? – Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? – Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

Agrofórum Online

A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow nyitónapján dr. Nagy István agrárminiszter is bejárta a kiállítást a HUNGEXPO területén. A szakpolitikus a körbevezetés során a vasvári székhelyű Karintia Kft. standját is meglátogatta, ahol a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. Az egyik legfontosabb kérdésem természetesen az volt, hogy továbbra is kiemelt támogatás kíséri-e a fehérjenövény hazai termesztését.

Büszkék vagyunk a nemesítőházakra”

„Célkitűzésünk továbbra is az, hogy legalább 100 000 hektáron 300-350 ezer tonna, garantáltan GMO-mentes szóját hazai körülmények között elő tudjunk állítani. Ha ezt meg tudnánk tenni, akkor nagyon nagyot lépnénk előre abban, hogy ki tudjuk váltani az import, GMO-s szóját. Ez pedig nagyon fontos lenne a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára, amihez mi támogatásokat adunk” – mondta el az Agrofórum kérdésére dr. Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette: nagyon büszkék a különböző nemesítőházakra, amelyek folyamatosan újabb és újabb fajtákkal jönnek elő, amik egyre jobban alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz és egyre nagyobb hozamra képesek.

A szakpolitikus kitért arra is, hogy a zöldítéssel együtt hektáronként mintegy 125-130 ezer forint állami támogatást tudnak a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani, ami véleménye szerint kellően ösztönző lehet. „Azt gondolom, hogy már a zöldítésen túl is tudunk versenyképesen, úgy szóját termelni, hogy az megérje a magyar gazdálkodóknak” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Komoly feladat áll még előttünk”

Ahhoz, hogy a kitűzött célokat a magyar kormány elérhesse, még sokat kell tenni, hiszen a kezdeti fellendülés után a mögöttünk álló szezonban csökkent a szója vetésterülete. „Ne felejtsük el, hogy most mindössze 65-70 ezer hektáron termesztünk szóját, hiszen a kezdeti nagy fellendülés után visszaesett a vetésterület. Nyilván ennek az egyik oka a zöldítés megváltozott feltételei, illetve az, hogy akik nem voltak képesek technikai megújulással jó minőséget előállítani, azok veszteségesen dolgoztak, és ezért sokan abba is hagyták a szója termesztését. 65 ezer hektárnál nekünk komoly feladatunk van, hogy támogatásokkal rábírjuk a gazdálkodókat arra, hogy legalább 100 ezer hektáron vessenek szóját” – húzta alá dr. Nagy István.

De mi várható a következő támogatási ciklusban? – vetődött fel a kérdés a Karintia Kft. standján. Az agrárminiszter szerint a szójatermesztés ösztönzésére az előző évekhez hasonlóan jelentős forrásokat szeretnének elkülöníteni.

„A jövőben is kiemelt támogatásra számíthatnak a szójatermesztők, ám ennek van egy feltétele. Ha ugyanis támogatjuk a gazdálkodókat, akkor az semmiképpen sem elfogadható, hogy a Magyarországon megtermelt, kiváló minőségű, GMO-mentes szója egy az egyben elhagyja az országot, kiköt Ausztriában, ahol feldolgozzák, majd onnan drágán visszavásároljuk, és úgy használjuk fel” – hangsúlyozta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy éppen ennek érdekében a hazai szójafeldolgozás fejlesztése is kiemelt feladat, hogy az itthon előállított és támogatott szója a magyar gazdaságot erősítse.

Szójával tehát a következő ciklusban is érdemes lesz foglalkozni, hiszen továbbra jelentős forrásokra lehet számítani. Ettől függetlenül azonban fontos kiemelni, hogy e fehérjenövény támogatás nélkül is rentábilis lehet, ha ahhoz jó minőségű vetőmag, összehangolt agrotechnológia és megfelelő szakmai tudás párosul.

Jó termésben bíznak a zalai gazdák

2019. szeptember 19. 12:36

Zala megyében az őszi időszakban 6500 hektár napraforgó, 29 551 hektár kukorica, 5354 hektár szója és 140 hektár cukorrépa vár betakarításra.

Elérhető az őszi búza kísérlet eredménye

2019. szeptember 16. 13:59

Összesen 45 őszi búzafajtát teszteltek az ország tíz különböző pontján a Gabonatermesztők Országos Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács posztregisztrációs kísérletében. Az eredményekről egy összefoglaló kiadvány készült a gazdálkodók számára.

A repce vetésének kedvezett a csapadékos idő

2019. szeptember 11. 10:17

Országszerte zajlik a repce vetése, a csapadékos időjárás kedvező hatással van a magok fejlődésére.

Szeptember 15: fontos határidő közeleg!

2019. szeptember 10. 12:09

Szeptember 15-éig kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást, szeptember 30-áig lehet aszálykárt bejelenteni.

Tanácskozás a kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatairól

2019. szeptember 5. 10:21

A kukorica-, a napraforgó- és a szójatermesztés kockázatait elemezték a Debreceni Egyetem agrárkarán a Növénytudományi Intézet szeptember 4-ei tanácskozásán.

Enyhén drágult a kukorica világpiaci ára

2019. július 24. 04:37

Emelkedett a kukorica ára azt követően, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) közölte, hogy a kukoricatermés elmaradhat a várakozásoktól.

Terménypiac: megnyugvó kedélyek – lemorzsolódó nyereség

2018. március 26. 16:41

Az elcsendesedő negatív hangok eredményeként a gabonapiacok ismételten inkább gyengültek a 12. héten.

Nemzetközi agrometeorológiai helyzetkép – március

2018. március 26. 09:13

A hosszú távú hatások ismeretében előre, könnyebben fel lehet készülni a világpiac várható alakulására.