Növénytermesztés
Növénytermesztés

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? – Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

A jövőben is kiemelten támogatják a szójatermesztést? – Dr. Nagy István agrárminiszter válaszol

Agrofórum Online

A 2019-es AGROmashEXPO és AgrárgépShow nyitónapján dr. Nagy István agrárminiszter is bejárta a kiállítást a HUNGEXPO területén. A szakpolitikus a körbevezetés során a vasvári székhelyű Karintia Kft. standját is meglátogatta, ahol a szójatermesztés jelenlegi helyzetéről és jövőjéről beszélt. Az egyik legfontosabb kérdésem természetesen az volt, hogy továbbra is kiemelt támogatás kíséri-e a fehérjenövény hazai termesztését.

Büszkék vagyunk a nemesítőházakra”

„Célkitűzésünk továbbra is az, hogy legalább 100 000 hektáron 300-350 ezer tonna, garantáltan GMO-mentes szóját hazai körülmények között elő tudjunk állítani. Ha ezt meg tudnánk tenni, akkor nagyon nagyot lépnénk előre abban, hogy ki tudjuk váltani az import, GMO-s szóját. Ez pedig nagyon fontos lenne a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar számára, amihez mi támogatásokat adunk” – mondta el az Agrofórum kérdésére dr. Nagy István.

Az agrárminiszter hozzátette: nagyon büszkék a különböző nemesítőházakra, amelyek folyamatosan újabb és újabb fajtákkal jönnek elő, amik egyre jobban alkalmazkodnak a környezeti változásokhoz és egyre nagyobb hozamra képesek.

A szakpolitikus kitért arra is, hogy a zöldítéssel együtt hektáronként mintegy 125-130 ezer forint állami támogatást tudnak a gazdálkodók rendelkezésére bocsátani, ami véleménye szerint kellően ösztönző lehet. „Azt gondolom, hogy már a zöldítésen túl is tudunk versenyképesen, úgy szóját termelni, hogy az megérje a magyar gazdálkodóknak” – hangsúlyozta az agrárminiszter.

Komoly feladat áll még előttünk”

Ahhoz, hogy a kitűzött célokat a magyar kormány elérhesse, még sokat kell tenni, hiszen a kezdeti fellendülés után a mögöttünk álló szezonban csökkent a szója vetésterülete. „Ne felejtsük el, hogy most mindössze 65-70 ezer hektáron termesztünk szóját, hiszen a kezdeti nagy fellendülés után visszaesett a vetésterület. Nyilván ennek az egyik oka a zöldítés megváltozott feltételei, illetve az, hogy akik nem voltak képesek technikai megújulással jó minőséget előállítani, azok veszteségesen dolgoztak, és ezért sokan abba is hagyták a szója termesztését. 65 ezer hektárnál nekünk komoly feladatunk van, hogy támogatásokkal rábírjuk a gazdálkodókat arra, hogy legalább 100 ezer hektáron vessenek szóját” – húzta alá dr. Nagy István.

De mi várható a következő támogatási ciklusban? – vetődött fel a kérdés a Karintia Kft. standján. Az agrárminiszter szerint a szójatermesztés ösztönzésére az előző évekhez hasonlóan jelentős forrásokat szeretnének elkülöníteni.

„A jövőben is kiemelt támogatásra számíthatnak a szójatermesztők, ám ennek van egy feltétele. Ha ugyanis támogatjuk a gazdálkodókat, akkor az semmiképpen sem elfogadható, hogy a Magyarországon megtermelt, kiváló minőségű, GMO-mentes szója egy az egyben elhagyja az országot, kiköt Ausztriában, ahol feldolgozzák, majd onnan drágán visszavásároljuk, és úgy használjuk fel” – hangsúlyozta az agrárminiszter, hozzátéve, hogy éppen ennek érdekében a hazai szójafeldolgozás fejlesztése is kiemelt feladat, hogy az itthon előállított és támogatott szója a magyar gazdaságot erősítse.

Szójával tehát a következő ciklusban is érdemes lesz foglalkozni, hiszen továbbra jelentős forrásokra lehet számítani. Ettől függetlenül azonban fontos kiemelni, hogy e fehérjenövény támogatás nélkül is rentábilis lehet, ha ahhoz jó minőségű vetőmag, összehangolt agrotechnológia és megfelelő szakmai tudás párosul.

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

2019. június 16. 04:47

Az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta.

Idén is június végén kezdődhet az aratás

2019. június 14. 08:33

Tavaly a rendkívül meleg időjárás miatt több mint egy héttel korábban kezdődött az aratás, idén ez nem valószínű.

KITE technológiával a kimagasló hozamokért

2019. június 11. 15:35

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Napraforgó, szója: kevesebb lesz a vártnál

2018. augusztus 28. 10:30

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatósága közös napraforgó és szója fajtabemutató rendezvényt tartott. Az eseményen mutatták be a piaci igények kiszolgálására alkalmas új fajtákat a Csongrád megyei Székkutason.  A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás, míg szójából 170 ezer tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák.

Egymilliárd forintnyi ÁFÁ-t csaltak el szójával

2018. május 25. 09:30

A nyomozás bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik.

Szépen haladnak az őszi munkák

2018. október 16. 08:05

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra.

A szója a zöldítésen kívül is csábító a gazdáknak

2018. március 12. 19:39

A Karintia Kft. tapasztalatai szerint a szójatermesztésben nem lesz jelentős változás, a bioszójával kevesen fognak próbálkozni, a zöldítést pedig más módon oldják meg a termelők.