A szamóca a legkorábban érő, Magyarországon is termesztett gyümölcs. Fóliás termesztési körülmények között már akár április elejétől a fogyasztók rendelkezésére áll, a hazai termesztés főszezonja azonban május elejétől június közepéig tart.
Mentse le ezt a hivatkozást, folyamatosan frissítjük!
Na de sokan epret keresnek…vagy mégsem?
Mi a különbség az eper és a szamóca között? „A válasz igazából nagyon egyszerű: az eper a fán terem. Az eperfán. Vagy ahogy még hívni szokták, szederfán. Latin nevén Morus alba, vagy Morus nigra, azaz fehér vagy fekete eperfa. Ezeknek a fáknak a termése lehet fekete vagy fehér. Az eperfa termése is ehető, sőt még pálinkát is készítenek belőle. A kertészek nyelvén, azaz tudományos nyelven hívjuk az eperfák termését epernek.
A kertészek által termelt szamóca viszont a földhöz nagyon közel, kis méretű, lágyszárú, évelő bokrokon terem. Ahhoz hasonló, mint mikor az erdőben járva, néha találkozhatunk, a manapság termesztett szamóca ősével, az erdei szamócával (pl.: Fragaria vesca). Hosszas nemesítési munka után, a szakemberek létrehozták, az ember által termeszthető szamócát, amelyet latinul Fragaria X ananassa-nak neveztek el. A két elnevezés között lévő X jel, a nemesítést, keresztezést jelenti” – teszi tisztába a kérdést az egyébként a fenti térképen is szereplő Benedek Gyümölcsfarm. Élőben erről nem kérdeztük őket, de azt például tőlük tudjuk, hogy a szabadföldi szamócára azért még pár hetet várni kell, és annak ellenére, hogy sajnos a fagy a szamócának sem tett jót, mégis jó szezonra számítanak.
A FruitVeb adatai szerint „a szamóca hazai termőterülete 2008. és 2015. között 500 hektárról 800 hektárra emelkedett. Az utóbbi években azonban folyamatos, évenkénti kismértékű területcsökkenés következett be, mely ebben az évben sem állt meg. Jelenleg valamivel kevesebb, mint 700 hektáron termesztünk szamócát. Mindemellett a szamócatermesztéssel foglalkozó termelők száma is fogyatkozik évről-évre. A 700 hektár körüli termőterületről – évjáratonként változóan – 10-20 ezer tonna közötti mennyiséget szüretelnek a gazdák.”
Ettől kezdve tehát már van magyar szamóca a piacon, de nagyobb mennyiségben csak május első felében, a szabadföldi kultúrák betakarításának megindulásával jelenik meg a valódi magyar szamóca.
Hogyan juthatunk hozzá a sokak által kedvelt csemegéhez?
Térképre raktuk a hazai termesztőket!
Itt találhat magyar termelői szamócát!
Támogassa a hazait! Vegye a magyart, fogyassza a kistermelők termékeit!
Térképünket folyamatosan frissítjük! Ha Ön termelő és szeretne rákerülni, írjon nekem a harcsa.marietta@agroforum.hu e-mail címre.