Zöldség-Gyümölcs

Visszaesik a spanyol csonthéjas gyümölcsök termelése

NAK

A spanyolországi termelők és forgalmazók legfőbb szövetségeinek képviselőiből álló FEPEX ún. csonthéjasgyümölcs-bizottságának legutóbbi videokonferenciáján megerősítették, hogy az idei termelés legalább 15%-kal csökken a tavalyihoz képest. Ez egy egész Európát széles körben foglalkoztató kérdés, mivel más országokban is csökkenés várható, mint például Olaszországban vagy Franciaországban.

Azokban az autonóm régiókban, ahol a szezon már teljes lendületben van, mint például Andalúzia és Murcia, valamint ahol csak most kezdődik a betakarítás, mint például az Extremadura, már megerősítették, hogy a mennyiségek a múlt évinél alacsonyabbak lesznek. Az Asociafruit (Andalúzia) a hónap elején bejelentette, hogy az őszibarack- és nektarintermelésük csak mintegy 40 ezer tonnát ér el, a 2019-es 49 ezer tonnával szemben. Eközben a Gyümölcsök, Étkezési szőlő és Egyéb Mezőgazdasági Termékek Termelő és Exportőr Egyesületének (Apoexpa) adatai szerint a legkorábbi fajták esetén 20%-os csökkentés várható. A középszezonban viszont nem lesz olyan jelentős a kiesés. Az északi termesztési területeken, például Aragóniában és Katalóniában is 15-20%-kal kell csökkenni a várakozásokat, annak ellenére, hogy a betakarítás ezekben a régiókban még nem kezdődött meg.

A csonthéjasgyümölcs-termelés csökkenése nagyrészt annak a területcsökkenésnek tudható be, amely egyaránt körülbelül 2000 hektár volt Katalóniában és Extremadurában is. A kereslet viszont továbbra is normális maradt, az elmúlt hetekben megfigyelt bizonytalan fogyasztói magatartás ellenére.

A FEPEX csonthéjasgyümölcs-bizottság ülésén sor került a spanyol, a francia, az olasz, a portugál csonthéjasgyümölcs-termelőkkel foglalkozó csoportok által szolgáltatott információk elemzésére is, amely szerint Franciaország és Olaszország szintén a termelés visszaesésére számít. Olaszország esetében ez a csökkentés hasonlóan 15-20%-ot fog elérni.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fermentálás otthon: egészséges savanyúság lilakáposztából

2025. december 20. 07:10

A lilakáposzta fermentálása egyszerű, természetes eljárás, amely javítja a beltartalmat és hónapokra biztosítja az eltarthatóságot.

Reggeli uborkás víz? Meglepő, milyen változást hoz

2025. december 11. 08:10

Egy egyszerű ital, amelyre milliók esküsznek. Kiderült, miért issza egyre több ember az uborkás vizet. A hatás meglepőbb, mint gondolnánk.

Nem akármi termett egy váratlan termőhelyen, az íze is fantasztikus

2025. december 10. 09:10

Újabbnál újabb növényi kultúrákat kell megszoknunk szokatlan helyeken, a mediterrán térség flórája lassan az egész kontinensen elterjed.

Ezért nem mindegy, milyen aszalt gyümölcsöt eszünk

2025. december 9. 11:10

Az aszalt gyümölcs koncentrált tápanyag és cukor egyszerre. Egészséges lehet, de csak akkor, ha tényleg tudatosan választjuk és fogyasztjuk.

Várjunk még a csonthéjas gyümölcsfák metszésével!

2025. január 14. 07:10

A hazai üzemi gyakorlatban egyre inkább áttérnek a csonthéjas gyümölcsfajok fáinak nyári metszésére.

Rengeteg a tenni való a gyümölcsösben - ha szüretelni is akarunk

2019. március 27. 04:36

Az átlagosnál melegebb időjárás hatására teljesen virágba borult a kajszi, megkezdte virágzását az őszibarack, zöldbimbóban a cseresznye, meggy, szilva.

Mikor kell metszeni a kajszifát?

2022. február 28. 17:44

Gyümölcsfák téli metszését rügypattanásig szokták befejezni. Mi az oka, hogy a barackfáknál rügypattanás után, virágzásig ajánlják a szakemberek a metszési munkát?

Mi okoz mézgafolyást és kéreg alatti kanyargós járatokat a barackfa törzsén?

2023. április 29. 10:37

Barackfám törzsén mézgafolyás, leváló kérge alatt pedig járatok is megfigyelhetők. Mi okozza ezt?