Agrárközélet

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

Agrofórum Online

Annak ellenére nem a franciák vezetik a legtöbb sajtot exportáló országok listáját, hogy ők számítanak az egyik legismertebb sajtgyártónak.

Igaz a „Sajtok Oscar díját” sem francia termék nyerte legutóbb, hiszen a 42 országból induló 3800 sajt közül az Egyesült Államokban készülő Orgeon Rogue Creamery diadalmaskodott. Pedig a világ minden részéről a legfinomabb kéksajtok, cheddar sajtok, illetve kecskesajtok is versenybe szálltak az elismerésért.

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország 4,58 milliárd amerikai dollár értékű exporttal. Az ezüstérmet a hollandok szerezték meg 4,07 milliárd dollár értékű kivitelükkel a 2018-as évet összegző statisztikában. A bronzérmet Franciaország 3,66 milliárd dollár értékű exporttal szerezte meg.

Az olaszok a maguk 3,26 milliárd dolláros kivitelükkel a negyedik helyet szerezték meg. Ötödik helyen a dánok végeztek 1,75 milliárd dollárral. Utánuk az Egyesült Államok következik 1,47 milliárd, majd Új-Zéland 1,32 milliárd dolláros exporttal. A nyolcadik helyen Belgium végzett 1,03 milliárd dollárral. A TOP10-be Írország és a régiónkból Lengyelország fért még be. Előbbi ország 967 millió dollár, utóbbi 930 millió dollár értékben adott el sajtokat külföldre.

A tizenegyedik helyre az Egyesült Királyság futott be, megelőzve Fehéroroszországot és Ausztráliát. A lista 14. helyén egy hazánkkal szomszédos ország, Ausztria áll 689 millió dollár értékű sajtkivitellel. A svájci sajtok kedvelői csak a 15. helyen láthatják az országot a rangsorban. Spanyolország, Görögország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Luxemburg fért még be az első húszba a listán. Őket újra egy régiós szereplő, Csehország követi 239 millió dollár értékű kivitellel, majd Ciprus, Litvánia és Argentína sorrend alakult ki. A sajtexportáló országok 25-ös listájának utolsó helyén pedig Törökország szerepel 167 millió dollár értékű külföldi eladással.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Különleges magyar megoldásokat díjaztak, amelyek versenyképesebbé tehetik a mezőgazdaságot

2025. február 18. 14:40

Kihirdették a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyerteseit. A pályázók az agráriumhoz köthető problémákra keresik a választ.

EU-s agrárpolitikai konfliktust okozhat a lengyel elnökség

2025. január 28. 16:10

Lengyelország az olcsó brazil hústól és cukortól félti az uniós gazdákat. További agrártémák a vetőmag-szabályozás és az állatszállítás.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

Sajtbírálói képzés indul

2019. február 15. 13:34

A sajtbíráló képzés elsősorban a sajt világában jártas, sajtversenyeken bírálni vágyóknak ajánlott, akik a képzés keretében elméleti és gyakorlati ismeretekre tehetnek szert.

Hogy függ össze a körömápolási napló és a kézműves sajt?

2019. május 23. 03:48

A magas minőségű tejnek ma már komoly felvevő piaca van. Nem túlzás azt állitani, hogy a Hétforrás Birtokról származó tejért, és csekély mennyiségű sajtért, túróért sorban kell állniuk a vevőknek, „akik” jelenleg éttermek, kávézók, reggelizőhelyek.

Havi 6000 forintot költenek sajtra a magyarok, a trappista a kedvenc

2024. szeptember 4. 13:10

A sajtfélék közül a trappista ismertsége 95 százalékos, a sajt típusok közül a füstölt, a tömlős, a lapka, a félkemény sajt és a sajtkrém áll az élen.