27℃ 15℃
június 13. Antal, Anett
Agrárközélet

A németek a legnagyobb sajtexportőrök

Agrofórum Online

Annak ellenére nem a franciák vezetik a legtöbb sajtot exportáló országok listáját, hogy ők számítanak az egyik legismertebb sajtgyártónak.

Igaz a „Sajtok Oscar díját” sem francia termék nyerte legutóbb, hiszen a 42 országból induló 3800 sajt közül az Egyesült Államokban készülő Orgeon Rogue Creamery diadalmaskodott. Pedig a világ minden részéről a legfinomabb kéksajtok, cheddar sajtok, illetve kecskesajtok is versenybe szálltak az elismerésért.

A Vinepair sajtexportáló országokat összesítő listáján a franciák csupán harmadikok, az Egyesült Államok pedig hatodik. A listát nem más vezeti, mint Németország 4,58 milliárd amerikai dollár értékű exporttal. Az ezüstérmet a hollandok szerezték meg 4,07 milliárd dollár értékű kivitelükkel a 2018-as évet összegző statisztikában. A bronzérmet Franciaország 3,66 milliárd dollár értékű exporttal szerezte meg.

Az olaszok a maguk 3,26 milliárd dolláros kivitelükkel a negyedik helyet szerezték meg. Ötödik helyen a dánok végeztek 1,75 milliárd dollárral. Utánuk az Egyesült Államok következik 1,47 milliárd, majd Új-Zéland 1,32 milliárd dolláros exporttal. A nyolcadik helyen Belgium végzett 1,03 milliárd dollárral. A TOP10-be Írország és a régiónkból Lengyelország fért még be. Előbbi ország 967 millió dollár, utóbbi 930 millió dollár értékben adott el sajtokat külföldre.

A tizenegyedik helyre az Egyesült Királyság futott be, megelőzve Fehéroroszországot és Ausztráliát. A lista 14. helyén egy hazánkkal szomszédos ország, Ausztria áll 689 millió dollár értékű sajtkivitellel. A svájci sajtok kedvelői csak a 15. helyen láthatják az országot a rangsorban. Spanyolország, Görögország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Luxemburg fért még be az első húszba a listán. Őket újra egy régiós szereplő, Csehország követi 239 millió dollár értékű kivitellel, majd Ciprus, Litvánia és Argentína sorrend alakult ki. A sajtexportáló országok 25-ös listájának utolsó helyén pedig Törökország szerepel 167 millió dollár értékű külföldi eladással.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Gödöllőn kap új otthont a Mezőgazdasági Múzeum

2025. június 11. 13:10

Gödöllőre, a MATE területére költözik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum. Az új létesítmény 2029-re készülhet el.

Akkumulátorok új élete: elindult a BASF új üzeme

2025. június 9. 13:10

A BASF új üzeme évente 40.000 EV-akkumulátor feldolgozására képes – kulcsszerepet kap az EU nyersanyagfüggetlenségi céljaiban.

Fügepálinka, aszú, libamáj – ilyen bonbont még nem evett!

2025. június 8. 13:10

Rekordszámú nevezéssel zárult a Brillante-2025 verseny, ahol a legjobb párlatok és pálinkás bonbonok is díjazásban részesültek.

Tengerentúli kapcsolatait erősíti az Állatorvostudományi Egyetem

2025. június 3. 12:40

A Purdue Egyetemmel kötött együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem – cél a tudományos és oktatási jelenlét bővítése.

Uniós oltalmat kapott egy hazai sajt

2020. április 20. 16:02

Az Európai Bizottság a Győr-Moson-Sopron megyei Csemege sajtot – elsőként a magyar sajtok közül – a mai nappal bejegyezte, mint oltalom alatt álló földrajzi jelzést.

A magyar sajtfogyasztóknál verhetetlen a trappista

2023. október 31. 09:10

Pár nappal ezelőtt egy norvég kékpenészes sajtot hirdetett ki a szakmai zsűri a világ legjobbikának az idei World Cheese Awards-on. Magyar sikerről is beszámolhatunk, hiszen a versenyről Szabolcs Elek (Breier Farm) két arannyal, több magyar kézműves sajtműhely pedig ezüst-, illetve bronzéremmel térhetett haza.

Rekordszintű uniós tejszállításokat regisztráltak tavaly

2021. március 10. 03:46

2021-ben a központi tejpiaci jelentés szerint a szállítási mennyiségek eddig jóval az előző évi szint alatt maradtak.

Hamarosan a Trappista sajtra is kiterjed a Magyar Élelmiszerkönyv

2022. szeptember 13. 08:02

Az új szabályozással a fogyasztók egyértelmű és tisztességes tájékoztatást kaphatnak a megnevezésen keresztül is a minőségről és a beltartalmi értékekről.