Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Új, rothadást okozó gombafajt azonosítottak New York-ban

Új, rothadást okozó gombafajt azonosítottak New York-ban

Syngenta Blog

New York-i almáskertekben végzett vizsgálatok után új gombakórokozót azonosítottak a Cornell Egyetem növénypatológusai. A betegség rothadásos megbetegedést okoz az almában. A kutatók egy másik gombafajra is rábukkantak vizsgálatuk során.

Srdjan Acimovic, a Hudson Valley Kutatólaboratórium vezető munkatársa elmondta: mindkét kórokozó a Colletotrichum nemhez tartozik, amely 189 gombafajt tartalmaz. Ezek pusztító rothadásos betegségeket okoznak számosféle gyümölcsökben, többek között banánban, eperben, citrusfélékben, avokádóban és almafajtákban.

A szakemberek szerint, ha a növényvédelmi beavatkozás nem történik meg időben, a „keserű rothadásból” származó veszteség New York-i államban elérheti akár a 25%-ot is. A biogazdaságok gyakorlatilag a termésük 100% -át elveszítik. A betegség betakarítás utáni tárolás során is károsítja a gyümölcsöt.

E sokféle fajta különféleképpen reagál a gombaölő szeres kezelésekre, ezért nagyon fontos, hogy pontosan meghatározzák, melyik fajta van jelen az ültetvényen.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának statisztikái szerint a gazdaságok 260 millió dollár veszteséget szenvedtek a különféle almabetegségekről.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kicselezhetjük a klímaváltozást: melegkedvelő spenót, egyenesen Új-Zélandról

2024. április 27. 12:10

A klimatikus változások miatt egyre forróbb nyarak kevésbé viselik meg, mint a Spinacia oleraceát. Ez pedig az íze mellett még egy további érv, hogy kertünkben helyet szorítsunk neki.

A legdrágább zöldség 1000 euróba kerül

2024. április 26. 14:10

A legdrágább zöldség ára elérheti az 1000 eurót. A komló hajtásának fejlődését ugyanis nem lehet szabályozni.

Gavilán: az első paradicsom, amely ellenáll a ToBRFV vírusnak

2024. április 26. 11:10

Ismerje meg a Gavilán paradicsomot, amit a betegség-ellenállósága biotermesztésre is alkalmassá tesz. Íze, állaga pedig kitűnő.

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

Fontos a megfelelő felvásárlási ár almatermesztés esetében is

2018. augusztus 14. 09:30

Az idei évben kialakítható olyan felvásárlási ár az ipari alma piacán, ami lehetővé teszi, hogy mind a termelők, mind pedig a feldolgozók megfelelő jövedelem mellett végezhessék tevékenységüket.

Hogyan védekezhetünk a lisztharmat ellen almában és szőlőben?

2019. április 28. 07:36

S. Miklós kérdése: Kertemben található almafáim és szőlőtőkéim minden évben nagyon lisztharmatosak. Mit tehetek ellene?

A Derecske alma és az oltalmi cím

2022. augusztus 19. 07:36

Mitől lesz „Derecske” egy alma? Dr. Szabó Viktort, a Bold Agro Kft. ügyvezetőjét kérdeztük minderről.

Mi károsítja már az almafákat?

2020. április 20. 07:54

O. Kitti kérdése: Segítséget szeretnék kérni, hogy a mellékelt képen látható almafa levelén milyen tünet vagy elváltozás észlelhető? Lemosó permetezésen kívül mást nem kapott, és a több almafa közül csak az egyik fán jelentkezik levélelváltozás.