Növénytermesztés

Idén először a repcénél is végeztek fajta-összehasonlító kísérleteket

Agrofórum Online

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve – a kukoricát és az őszi búzát követően – már az őszi káposztarepcét is bevonta a fajta-összehasonlító kísérletek körébe.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Szövetséggel (VSZT) együttműködve idén első alkalommal őszi káposztarepcénél is végzett posztregisztrációs, kisparcellás fajta-összehasonlító vizsgálatokat, hogy segítse a gazdálkodókat a fajtaválasztásban. A kísérleteket a búzához és a kukoricához hasonlóan a NÉBIH munkatársai végzik az országos kísérleti hálózatban.

A kísérlet során 14 fajtatulajdonos összesen 25, 6 korai és 19 középérésű hibridjét vizsgálták. A kísérleteket hazánk 8, földrajzilag és termőhelyi adottságokban is eltérő helyszínén (Abaújszántón, Eszterágpusztán, Gyulatanyán, Iregszemcsén, Jászboldogházán, Szarvason, Szombathelyen, Újfehértón) állították be. Így arra is lehetőség nyílik, hogy a termelők olyan hibridek mellett döntsenek, amelyek a saját termőhelyi adottságaikhoz legközelebb eső kísérleti területeken hoznak jó eredményeket.

A repcét idén rendkívül hátrányosan érintette az időjárás, az országos termésátlag közel 20, a termésmennyiség pedig több mint 10 százalékkal maradt el a tavalyitól. Emiatt a fajta-összehasonlító vizsgálatok arra is választ adhatnak, hogy mely hibridektől várhatók jó eredmények az idén tapasztalt kedvezőtlen körülmények között.

A vizsgálatok eredményei elérhetők a NAK és a VSZT portálján.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

További két génmódosított növény termesztését hagyja jóvá az EU

2024. október 17. 13:40

A géntechnológiával módosított növényekre vonatkozó engedélyek és meghosszabbított engedélyek tíz évig érvényesek.

Hurrikán után kellett betakarítani a kukoricát, ennyi maradt belőle

2024. október 14. 11:10

A talajon fekvő növényeket csak az egyik irányban vághatták, vagyis a tábla végén ismét vissza kellett menniük a kombájnoknak a terület túlsó végére.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Egy elfogott üzenet – „Öntsünk tiszta vizet a pohárba” ???

2019. június 5. 15:09

Az elmúlt napokban, hetekben megjelent egyik repcevetőmag nemesítőház piaci kommunikációja a fenti szalagcímmel borzolja a kedélyeket.

A bankszektor rendkívüli piaci mozgásai a gabonapiacon is érződtek

2023. március 14. 06:57

Amerikában az eladók, Európában pedig a vevők dominálták a hétfői kereskedési napot a terménypiacokon.

Az ellátási gondok miatt nyolc éves csúcson a búza ára

2021. augusztus 15. 07:41

Európában a malmi búza kurzusa 3,6 százalékkal, a repcéé pedig 2,1 százalékkal emelkedett.

Soha nem látott ormányoskártétel egy repcetáblán!

2021. április 17. 06:38

Hozzáteszem rögtön, ez az általam látott kártételekre igaz, mert én biztosan nem találkoztam még olyan erős, egyben látványos tünetekkel, mint a napokban egy kisebb repcetáblán. Azt is szeretném előrebocsátani, hogy a képek bemutatásával nem azt szeretném hangsúlyozni, hogy hol, ki és mit rontott el, hanem fel szeretném hívni a figyelmet egy repcekártevőre, amelyről tudjuk ugyan, hogy itt van, a termesztési gyakorlatunk ennek ellenére mintha mégsem reagálna erre.