Terményárak

Vevői fölény az agrártőzsdéken

Agrofórum Online

Jó hangulat uralkodott mind a chicagói, mind a párizsi árutőzsdén tegnap. Az Egyesült Államokban a búza 2,2 százalékkal, a kukorica 0,8 százalékkal, a szójabab 1,8 százalékkal, a repce pedig 0,5 százalékkal drágult. Európában is mind a négy fontos agrártermék, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is emelkedett.

A szójabab 1,8 százalékos drágulása 7 és fél hónapos csúcsszintet jelentett, az Egyesült Államok középnyugati termőterületein várható szárazság hozta meg a vevők kedvét. A jelenlegi időjárási várakozások szerint a növények fontos fejlődési szakaszában alakulhatnak kedvezőtlenül a körülmények.

„Nagyon sok területen szükségünk lenne heves esőzésekre, korábban nem ilyen előrejelzésekről adtak híreket a meteorológiai szolgálatok” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions bróker elnöke.

A kukorica ára a Kínába történő friss eladások miatt emelkedett, a búza pedig a vártnál erősebb exportértékesítési jelentés hatására lett drágább.

A magánexportőrök az adatok szerint 747 ezer tonna kukoricát adtak el Kínába és 140 ezer tonna kukoricát ismeretlen rendeltetési helyekre, közölte az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma.

Párizsban is határozott vásárlói fölény alakult ki, a malmi búza, a repce, a kukorica és a takarmánybúza is drágult. Egy tonna malmi búzáért 188,5 eurót adtak a piacon, ami 2,5 eurós drágulásnak felel meg szeptemberre. A kereskedők 7222 üzletet kötöttek erre a határidőre, decemberre viszont jóval élénkebb volt az üzletkötési kedv, összesen 45 881 üzletet kötöttek. Ilyen nagy forgalmat ritkán látni, minden egyes üzlet 50 tonnát jelent, azaz a parketten tegnap a decemberi határidőre 2,29 millió tonnányira vonatkozóan kötöttek üzletet. Decemberre egyébként 2,75 euróval a tonnánkénti 186,75 eurós szintre emelkedett a jegyzésár. A repce 384,5 eurós tonnánkénti ára 1 eurós plusznak felel meg. A kukoricáért is 1 euróval adtak többet tonnánként és 168,5 euró/tonnás árszint alakult ki. A takarmánybúza piacán is plusz alakult ki, a 2 eurós drágulás 168,75 euró/tonnás árat eredményezett.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza drágulását Chicago is megérezte

2024. október 2. 06:20

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Drágult a kukorica a vártnál alacsonyabb készletek miatt

2024. október 1. 06:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt.

Drágult a szójabab a brazil szárazság miatt

2024. szeptember 28. 06:40

Európában a malmi búza, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, de a kukorica drágult.

Olcsóbb szójababot hoz a betakarítás

2024. szeptember 27. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, miközben a repce olcsóbb lett.

Két és fél éves mélypontra zuhant a kukorica ára

2023. július 13. 06:10

A kukorica határidős jegyzésára csaknem 4 százalékkal esett az USDA 2023-as kukoricatermés-becslését követően.

Virtuális bemutatón az őszi kalászos és őszi káposztarepce technológia

2020. június 16. 13:06

Az idei tavasz mindannyiunk számára tartogatott megpróbáltatásokat, a járványhelyzet nehézségei mellett az aszály is nagymértékben sújtotta a mezőgazdaságot. Ebben a helyzetben még nagyobb szükség van az időjárás okozta anomáliák kezelésére. A KITE Zrt. ehhez nyújtott a termelőknek segítséget egy nem mindennapi formában.

Jelenleg még kevés a kórokozó és a kártevő a növényállományokban

2020. március 9. 11:52

Jelenleg számottevő mennyiségű kórokozó vagy kártevő nem fertőzi az állományokat, de az idősebb leveleken azért megtalálhatóak az őszi fertőzés tünetei.

A mexikóiak veszik az amerikai kukoricát

2021. május 6. 11:17

Chicagóban a kukorica ára szerdán megint több mint nyolc év legmagasabb árszintjére emelkedett, de később megfordult a kereskedés hangulata.