Terményárak
Terményárak

Hét napja esik a búza ára Chicagóban

Hét napja esik a búza ára Chicagóban

Agrofórum Online

Amerikában és Európában csökkentek a terményárak csütörtökön. Chicagóban a búza 1,6 százalékkal, a kukorica 3 százalékkal, a szójabab 0,6 százalékkal, a repce pedig 1,3 százalékkal lett olcsóbb. Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

A chicagói határidős búza árszintje egymás után a hetedik kereskedési napon esett csütörtökön, és 21 havi mélypontot ért el, közben a kukorica kilenc hónapos mélypontot ért el, amit az USA Kínába irányuló kukoricaeladásainak lemondása okozott.

A kukorica ára azután esett vissza, hogy az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) bejelentette, hogy a magánexportőrök lemondtak 233 000 tonna amerikai ótermésű kukorica Kínába irányuló értékesítését, ez alátámasztja az aggodalmakat, hogy a nagy brazil termés eltereli a keresletet az Egyesült Államokból.

Sok hatás érte a kereskedést. Oroszországnak nagy búzatermése van, amelyet a világpiacra adnak el, Ukrajna megpróbálja értékesíteni a gabonáját a világpiacon, az EU pedig megpróbálja megakadályozni, hogy gabona jöjjön az országaiba”

– mondta Don Roose, az iowai székhelyű elnök.

Az Egyesült Államok déli részén az e heti esőzések enyhítették az őszi vetésű búzával kapcsolatos aszály miatti aggodalmakat.

A globális búzaellátás arra késztette a piacot, hogy ne koncentráljon Moszkva ismételt figyelmeztetéseire, miszerint kilép a fekete-tengeri gabonamegállapodásból, amely lehetővé teszi az Ukrajnából történő szállítást, hacsak nem teljesítik az orosz követeléseket.

Az Egyesült Államok tavaszi vetéseinek előrehaladása és a Brazíliából érkezett verseny hátráltatta a chicagói kukorica és szójabab eladásit – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

„Túl nagy a verseny a kukoricával és a szójababbal, és az időjárás is ideális a vetésre” – tette hozzá Roose.
Az Egyesült Államokból exportra szállított kukorica 15 hetes mélypontra, 400 000 tonnára esett az április 20-án zárult héten – mutatták ki az USDA adatai.

Európában a malmi búza 4,5 eurós mínusz után 239 euróba, a kukorica 3,5 eurós árcsökkenést követően 235,5 euróba, a repce 14,25 eurós lejtmenet hatására 443 euróba, a takarmánybúza pedig 2,3 angol fontos mínusz után 187,65 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi problémák a globális búzakészletekkel kapcsolatban

2024. július 20. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce olcsóbb lett.

Olcsóbb a kukorica a nagy kínálati nyomás miatt

2024. július 19. 06:40

Európában a malmi búza stagnált, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa viszont pluszban zárt.

Megállt az orosz búza exportárának csökkenése

2024. július 18. 12:10

Az orosz búza exportárának több mint egy hónapos esése megtorpant. Az eddigi betakarítások alapján az átlagtermés emelkedett.

Drágult a búza a jobb exportértékesítések miatt

2024. július 18. 06:40

Európában a malmi búza, a kukorica és a repce is drágult, ám a takarmánybúza kurzusa mínuszban zárt.

A betakarítást nehezíti a csapadékos időjárás Zala megyében

2019. november 5. 10:47

Az esőzések miatt a gazdálkodók leálltak a betakarítással, de minőségi problémák eddig nem fordultak elő, és abban bíznak, hogy az időjárás később sem okoz kárt a kukoricatermésben.

Statisztikai bizonytalanság az amerikai piacon

2020. augusztus 15. 11:43

Európában nem romlott annyira az előző napi pozitív hangulat, mint Chicagóban. Igaz a repce vesztett értékéből, de a többi fontosabb agrártermék jegyzése emelkedett.

Negyedével emelkedhet a napraforgómag-termés az EU-ban

2022. december 6. 08:07

A repce termőterülete kismértékben emelkedne a főbb nyugati EU-termelő országokban, míg Észak-Európában, Magyarországon és Bulgáriában várhatóan csökkenne.

Hazavágta a terményárakat a dollár drágulása

2024. február 3. 07:10

Ismét ellentétesen mozogtak az árak a terménypiacokon Amerikában és Európában.