Agrárközélet

Kevesebb húst esznek az osztrákok

Agrofórum Online

Az egy főre jutó átlagos húsfogyasztás 2019-re 1 kilogrammal csökkent a szomszédos Ausztriában. A hústermelés is enyhén csökken, 2019-ben a marha- és borjúhús előállítás a belső fogyasztás 142 százalékára, a sertéshús esetében pedig ez az adat 102 százalékra mérséklődött.

2019-ben Ausztria gazdaságai összesen mintegy 3,82 millió tonna tehén-, juh- és kecsketejet (-1% 2018-hoz képest), 2,09 milliárd tojást (+1%) és 4400 tonna halat (változatlan mérték) termeltek házi és külföldi piacokra. A hús esetében a bruttó hazai termelés (vágási tömegben, azaz a csontokat és a zsírt is beleértve) az előző év szintjén maradt és 910 300 tonnát tett ki. Ez derül ki az Statistik ausztriai adataiból.

Az önellátás mértéke, amely azt jelzi, hogy a hazai termelés mennyire képes kielégíteni a belső keresletet, a tej (beleértve a joghurtot) esetében 170 százalékot, a marha- és borjúhús esetében 142 százalékot, a sajt esetében 113 százalékot tett ki. Sertéshúsnál 102 százalék ez az adat. A következő termékek esetében az önellátás mértéke 100 százalék alatt volt, tehát a hazai termelés nem tudta teljes mértékben kielégíteni a keresletet: tojás (86 százalék), baromfi (72 százalék), vaj (69 százalék) és hal (6 százalék).

Az egy főre jutó fogyasztás 2019-ben 82,2 kg tej, 23,4 kg sajt, 5,6 kg vaj, 242 tojás és 93,8 kg hús volt. Nem minden került az emberek tányérjaira – valójában csak 62,6 kg húst ettek meg, szemben a 2018-as 63,6 kg-mal. Az egy főre jutó fogyasztás fennmaradó harmadát a csontok, a pazarlás miatti hulladék, illetve a kutya- és macskaeledelként feldolgozott mennyiség tett ki.

A vizsgált évben húsból (377 200 tonna; +2%), tejből (68 200 tonna; +5%), sajtból (125 800 tonna; +4%) és halból (74 400 tonna; + 1%) is behozatalra szorult Ausztria. Ugyanakkor 517 500 tonna húst (+3%), 532 500 tonna tejet (+2%) és 153 200 tonna sajtot (+1%) exportáltak ebben az időszakban.

2018-hoz képest a mezőgazdasági külkereskedelem volumene, mind a növényi, mind az állati termékek tekintetében 23,7 milliárd euróról 25 milliárd euróra nőtt. Ez Ausztria teljes külkereskedelmének 8,0 százalékának felel meg, amely 2019-ben összesen 311,3 milliárd eurót tett ki.

A mezőgazdasági import értéke 12,2 milliárdról 12,7 milliárd euróra, az exporté pedig 11,5 milliárdról 12,3 milliárd euróra emelkedett.

A fő kereskedelmi partnerek az Európai Unió tagállamai voltak, az import 83 százalékával és az export 75 százalékával.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Földvásárlás előtt áll? Ezt a hibát ne kövesse el!

2025. október 8. 10:10

Magyarországon földet csak földműves vásárolhat – ehhez pedig szinte kötelező az aranykalászos gazda végzettség.

KÁN Egyetemi Napok: új irányok a növénytáplálásban

2025. szeptember 30. 11:00

A kaposvári KÁN Egyetemi Napok részeként idén is megrendezték a IV. Alkalmazott Növénytudományi Konferenciát, fókuszban a tápanyagutánpótlással.

Nemzetközi figyelem övezi a MATE új MSc szakját

2025. szeptember 15. 15:10

Elindult a MATE Haltenyésztő mérnöki MSc-je, amely a fenntartható akvakultúrában képez új generációt.

Von der Leyen terve: mi marad a gazdáknak?

2025. szeptember 11. 16:10

A Bizottság 300 milliárdos KAP-keretet ígér, védzáradékokkal. A termelők szerint a kockázat így is jelentős.

12 tonna fertőzött lengyel húst vontak ki Szlovéniában

2019. február 13. 14:16

Lengyel részről nincs hivatalos jelentés, a szlovén vizsgálatok kimutatták, hogy a bevont húskészítményekben ketoprofént találtak, ami egy nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek közé tartozó propionsav-származék.

Félmillió sertés vár vágásra a koronavírus miatt

2020. július 12. 12:33

A sertések nagy részét más vágóhidakon osztják el, még akkor is, ha a piaci szereplők elismerik, hogy ezt nem lehet teljes mértékben kivitelezni.

A jövő steakje moszatból, rizsből és borsóból készül

2018. november 29. 05:33

A kísérletek egyik célja a fenntartható fejlődés. Mivel a húsok iránti igény folyamatosan nő, így az állattartás és a hússzállítás során kibocsátott gázoké is. Ezek a termékek fenntarthatóság szempontjából kifejezetten negatív példák, és Giuseppe Scionti nem véletlenül helyettesíti őket borsóból és rizsből kinyert fehérjékkel, aminosavakkal.

Eddig 34 milliárd forint támogatást kapott a húsfeldolgozó ágazat a Vidékfejlesztési Programból

2019. november 29. 09:03

A magyar agráriumnak a versenyképesség fokozása és a beruházások ösztönzése a legfontosabb célkitűzése, ami a technológia modernizálása nélkül elképzelhetetlen.