Szőlő-Bor

Elindult a Hungarian Wine Business Program

AMC

Az Agrármarketing Centrum Magyarország Finnországi Nagykövetségével együttműködésben, a Hungarian Wine Business Program első állomásaként „hibrid” borszakmai mesterkurzussal és kóstolóval egybekötött üzletfejlesztési találkozót tartott.

Finnország a magyar borexport egyik kiemelkedő célpiacának számít, így az AMC segíteni kívánta azon termelőknek és boroknak a megjelenését, amelyek Finnország piacán már jelen vannak, és elsősorban üzleti kapcsolataikat szeretnék erősíteni, illetve azon borászatokat is, amelyek a jövőben tervezik kiterjeszteni exporttevékenységüket a finn borpiacra.

A pandémia okozta utazási korlátozások és a hatóságok ajánlásainak megfelelően a találkozót „hibrid” formában szervezte meg az Agrármarketing Centrum: a meghívottak körét alkotó finn borágazati képviselők, köztük Master of Wine szakértők, – többek között Heidi Mäkinen, a Finn Sommelier Szövetség elnöke -, nemzetközi borakadémikusok, borimportőrök és sommelier-k személyesen, míg a magyar előadó és a borászatok videóhívás segítségével vettek részt az eseményen.

Az online, borkóstolóval egybekötött masterclass keretében dr. Konkoly Mihály DipWSET tíz hazai pincészet prémium borválogatásán keresztül mutatta be Magyarország borrégióit, az egyes borvidékeket, és az ott készülő borok főbb jellemzőit. A virtuális kirándulásnak is beillő borkóstolón a rezidenciára érkezett vendégek a száraz tokaji furminttól indulva kiváló vörösborok segítségével barangolhatták be a Balaton-felvidéket, az Egri, a Szekszárdi és Villányi borvidékeket, hogy aztán elérkezzenek ismét Tokajba, a finnek körében is ismert és elismert kései szüretelésű borokhoz és aszúhoz.

Az előadásba bekapcsolódtak a borászatok képviselői is: videó vagy rövid személyes prezentáció formájában mutatták be tevékenységüket és az általuk termelt borokat. A közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni a borászatok és az előadók felé is.

A mesterkurzust követően sétáló kóstoló keretében a pincészetek további borait is megismerhették a finn résztvevők, valamint táblagépek segítségével online B2B tárgyalásokat folytathattak le a borászatok képviselőivel.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Szüreti mulatság és veterán gépek bemutatója várja az érdeklődőket Vácrátóton

2019. szeptember 7. 14:44

A vácrátóti szüreti mulatság a bor, a kultúra és a gasztronómia kapcsolatát hivatott erősíteni a hagyományok életben tartása mellett.

Gyors felszívódással az aktív belső védelemért - AktyShield

2023. április 18. 08:34

A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a szőlő egyik meghatározó gombabetegsége.

Generációs örökséggel új utakon: Kvaszinger Borászat

2023. március 27. 06:34

Kvaszinger László borásszal az üknagyapai örökségről, dűlőkről, borokról és a borvidékben rejlő kiaknázatlan lehetőségekről is beszélgettünk.

Szerelmese lettem a buborékoknak

2021. január 11. 09:00

Szövényi Áron neve a jelenkor és a leendő borászok körében is ismerősen cseng. Az etyeki Anonym Pince fiatal tulajdonosa az elsők között volt, aki pezsgőkészítésre szánta el magát az amúgy valaha a pezsgőről ismertté vált történelmi borvidéken. Nem kis része van abban, hogy az Etyeki pezsgő – így, nagybetűvel – rövidesen uniós eredetvédelem alatt áll majd, csakúgy, mint a Champagne-ból származó ital. Megszerzett tudásáról nem csak a pezsgőspohár nyújt bizonyságot, borász hallgatóknak is igyekszik átadni mindazt, amibe maga is szerelmes.