Szőlő-Bor

Nincs veszélyben az osztrákok különleges bora

Agrofórum Online

Simone Schmiedtbauer és Christian Sagartz EP-képviselők kijelentései aggodalomra adnak okot az osztrák Uhudler borral kapcsolatban. Álláspontjuk szerint az Uhudlerre vonatkozó eddigi osztrák mentességet már nem lehetne figyelembe venni.

Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Európa Tanács között a közös agrárpolitikáról folytatott háromoldalú tárgyalások részeként a Vitis Labrusca, azaz Uhudler termesztési területeit is újra megvitatják. Egyesek a Vitis Labrusca különleges helyzetének teljes eltávolítását támogatják – számolt be az osztrák Bauern Zeitung.

Simone Schmiedtbauer kijelentette: „Az Uhudler nincs veszélyben, mert gyümölcsborként forgalmazható, függetlenül az EU közös agrárpolitikájától.” A gyümölcsborok forgalmazása nemzeti hatáskörbe tartozik. „A legtöbb szőlő, amelyből az Uhudler készül, az egész EU-ban szőlőtermesztésre engedélyezett, de nem mindegyik összetevő. Gyümölcsborként folytatható az Uhudler gyártása” – tette hozzá.

Kép: uhudlerland.at

Az uhudler az úgynvezett direkt termő szőlőfajtákból, így például Noah-ból, Othellóból, Izabellából, Jacquez-ből, Clintonból, Herbémont-ból készített borfajta Dél-Burgenlandban. Íze gyümölcsös, leginkább eper és úgynevezett labruska, amely a direkt termő fajtákra jellemző. Az Uhudler többnyire cuvée bor. Az elnevezés a helyi legenda szerint onnan ered, hogy egy borozgatásból hazatérő férjnek mondta a következőket a felesége: úgy nézel ki, mint az uhu. A férj ehhez nem tett mást, mint uhudlert iszogatott.

Az Uhudlert előállító vidék központjának számító Heiligenbrunnban száz éve eresztettek gyökeret a filoxérának és több más betegségnek is ellenálló, az uhudler alapanyagául szolgáló amerikai direkttermő szőlőfajták. Ezekből Európában, így Ausztriában is, a megszokottnál magasabb metanol tartalma miatt sokáig tilos volt bort készíteni. A metanol miatt feltételezték ugyanis, hogy e szőlő fogyasztása elbutulást, illetve akár vakságot okozhat. A kutatások azonban ezt nem igazolták egyértelműen, szakértők szerint ez a metanoltartalom nem jelent egészségügyi kockázatot. De ennek ellenére rendszeresen felmerül, hogy az Uhudler előállításának betiltása. Az ausztriai Heiligenbrunnban és nyolc környező településen engedélyezték ennek a bornak az előállítását. A környék 25 hektárnyi szőlőjének mintegy harmada direkttermő fajta. Mintegy 120 borász évente 70-80 ezer liter Uhudlert készít részben saját fogyasztásra, részben pedig értékesítésre.

Magyarországon ismert direkt termő fajta volt korábban, főleg az 1900-as évek első felében a nova szőlőfajta. A filoxéria 1800-as évek végén történt pusztítása után terjedt el. A szegény ember szőlőjének is nevezték a novát. A korabeli mondás szerint: „A nova a szegények bora; ha nem lenne nova, nem innánk soha.”

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

Régi magyar szőlőfajták: érdemes-e kertbe ültetni őket?

2025. szeptember 5. 16:10

A régi magyar szőlőfajták nemcsak hagyományt őriznek, hanem ellenállóságuk miatt a házikertekben is megállják a helyüket.

Meglepő eredmény: így szerepelt a kékfrankos a nemzetközi kóstolón

2025. augusztus 30. 16:10

Egy friss európai borkóstolón 87 kékfrankos tételt vizsgáltak, amelyek közül hat kiemelkedőnek, 38 pedig kimondottan ajánlottnak bizonyult.

Már a borospalackok környezeti hatásait is vizsgálják

2020. június 24. 09:27

Az indokolatlanul nagy mennyiségben keletkező csomagolási hulladékok világszerte nagy fejtörést okoznak a szakembereknek, és nincs ez másként az egyszer használatos borospalackok tekintetében sem. Bogóné Tóth Zsuzsánna, a Szent István Egyetem (SZIE) kutatója most részletes képet vázolt fel arról, hogy miként lehetne csökkenteni a borospalackok használatából fakadó környezeti hatásokat.

Megnyitott a 10. VinCE Budapest Wine Show

2019. április 26. 06:03

A VinCE Budapest Wine Show-nak 2010-es indulása óta mintegy 43 ezer látogatója volt, az idén 5-6 ezer érdeklődőt várnak.

8,5 milliárd forint jut évente a borászat fejlesztésére

2018. március 6. 12:54

Magyarországon 2010 óta 20 ezer hektárnyi szőlőültetvény újult meg, 1500-2000 hektárral nőtt a szőlőterület, a ténylegesen betelepített terület 80 ezer hektár.

Már közel száz borászat adatai találhatók meg a borászati portálon

2020. január 21. 14:16

A cél az, hogy a borteraszoktól kezdve a kispincéken át a nagy borászatokig minden borász adata felkerüljön a honlapra.