Életmód, gasztronómia

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

Agrofórum Online

Az állati termékek növényi alapú alternatíváinak gyors növekedése azt jelentheti, hogy Európa és Észak-Amerika 2025-re eléri a húsfogyasztás „csúcsát”, ekkor a hagyományos hús fogyasztása csökkenni kezd a várakozások szerint.

Egy tanulmány azt is előre jelzi, hogy a növényi alapú húsok élvezeti értéke 2023-ra megegyezik majd a szokásos húséval. A világ 10 kedvenc ételéből kilencnek 2035-re reális alternatívái lesznek a húshelyettesítők.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation jelentése szerint nagyon valószínű, hogy az alternatív fehérjék piaca 11 százalékot tehet majd ki a globális fehérje-piacon 2035-re. Egyre több ember eszik alternatív húst és tejtermékeket, mivel növekszik az aggodalom az állatállomány környezeti hatása és az állatok jóléte miatt. A jelentés szerint az alternatív hús-, tojás-, tej- és tenger gyümölcstermékek éves piaca 2035-re eléri legalább a 290 milliárd dolláros szintet.

„A leginkább szembetűnő az, hogy a fejlett gazdaságokban egyes esetekben 2025-ben a húsfogyasztás csúcsán leszünk” – mondta Decker Walker, a BCG agrárüzletágának vezetője a brit The Guardian című lapnak. „Ennyit érnek a beszélgetések és viták arról, hogy az alternatív fehérjék futurisztikusak, és hogy sok embernek nem felel meg a mesterséges hús. De a legtöbb ember nem veszi észre, hogy valójában már ott tartunk, hogy a hagyományos húsfogyasztás a történelem során először csökkenőben van. Az alternatív fehérjékre való áttérés globális következményei jelentősek lesznek.”

Ha az alternatív fehérjék az eladások 11 százalékát teszik majd ki az a jelentés becslései szerint 1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság területével megegyező termőföld szabadul fel az állatállomány támogatásától és 50 milliárd csirkével kevesebbre lesz szükség. Decker szerint a hús-alternatívák már olyan receptekben is meggyőzőek voltak, mint a bolognai spagetti, ahol a teljes ízprofilnak csak kis részét tették ki.

A tudósok szerint a hagyományos hús- és tejtermékek elkerülése a legjobb módszer a bolygóra gyakorolt környezeti hatások csökkentésére.

A jelentés előrejelzése szerint 2035-ben az alternatív fehérjetermékek kétharmada növényi eredetű lesz, ötödét pedig mikrobák állítják elő. A ilyen típusú húst novemberben engedélyezték először értékesítésre Szingapúrban, bár a jelentés szerint az ilyen „hús” a 2030-as évek elejéig drágább marad, mint a hagyományos hús.

Bruce Friedrich, a Good Food Institute munkatársa szerint az alternatív fehérjék terén az innovációkat támogató kormányok kihasználják az előnyöket. „Hacsak nem csökken az ipari húsfogyasztás, a világ egyetlen kormányának sem lesz esélye teljesíteni az éghajlattal kapcsolatos kötelezettségeit. Itt az ideje, hogy a kormányok mindenhol felhasználják az állami pénzeket a közjó érdekében” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Baj van a sütőtökkel, ezekre ügyeljen fogyasztás előtt

2025. október 7. 16:10

Az év során ritkán jut a tányérunkra az édes és laktató sült tökből, aminek azonban a hátrányait is érdemes mérlegelni.

Chia mag: a titok az egészséges szívért

2025. október 2. 07:10

A chia mag apró, mégis óriási erejű szuperélelmiszer, amely gazdag tápanyagaival támogathatja egészségünket.

4+1 gyógynövény, ami elűzi a téli depressziót

2025. szeptember 27. 11:10

A téli hónapok hosszú, sötét napjai gyakran rontják a hangulatot és csökkentik az energiaszintet, ezért érdemes természetes megoldásokhoz, például gyógynövényekhez nyúlni, amelyek segíthetnek a testi-lelki egyensúly fenntartásában.

Pálinkafesztivál Füzéren: ízek és hagyományok egy helyen

2025. szeptember 26. 13:10

A XVI. Füzéri Pálinkafesztivál nemcsak gasztronómiai élményt, hanem kulturális és közösségi ünnepet is kínál a látogatóknak.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Veszélyes kártevők: a gabonapoloskák

2019. május 20. 08:03

A gabonapoloskák táplálkozása kiterjed valamennyi kalászosra. Leginkább a búzát károsítják, de megtalálhatók a legelők pázsitfüvein is.

Csökkentették a 2023/24-es globális kukoricatermés-előrejelzést

2023. június 30. 08:03

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) módosította a 2023/24-es gazdálkodási esztendőre vonatkozóan a globális kukoricatermelés előrejelzését.

Argentínába megérkezett az eső, fordulhat a gabonafélék helyzete

2024. október 27. 14:10

Argentínában 24 óra alatt 30-90 milliméternyi csapadék hullott, ami teljesen megváltoztatta a terméskilátásokat.