17℃ 3℃
április 11. Leó, Szaniszló, Glória
Életmód, gasztronómia

Négy év múlva érheti el a csúcsot az európai húsfogyasztás

Agrofórum Online

Az állati termékek növényi alapú alternatíváinak gyors növekedése azt jelentheti, hogy Európa és Észak-Amerika 2025-re eléri a húsfogyasztás „csúcsát”, ekkor a hagyományos hús fogyasztása csökkenni kezd a várakozások szerint.

Egy tanulmány azt is előre jelzi, hogy a növényi alapú húsok élvezeti értéke 2023-ra megegyezik majd a szokásos húséval. A világ 10 kedvenc ételéből kilencnek 2035-re reális alternatívái lesznek a húshelyettesítők.

A Boston Consulting Group (BCG) és a Blue Horizon Corporation jelentése szerint nagyon valószínű, hogy az alternatív fehérjék piaca 11 százalékot tehet majd ki a globális fehérje-piacon 2035-re. Egyre több ember eszik alternatív húst és tejtermékeket, mivel növekszik az aggodalom az állatállomány környezeti hatása és az állatok jóléte miatt. A jelentés szerint az alternatív hús-, tojás-, tej- és tenger gyümölcstermékek éves piaca 2035-re eléri legalább a 290 milliárd dolláros szintet.

„A leginkább szembetűnő az, hogy a fejlett gazdaságokban egyes esetekben 2025-ben a húsfogyasztás csúcsán leszünk” – mondta Decker Walker, a BCG agrárüzletágának vezetője a brit The Guardian című lapnak. „Ennyit érnek a beszélgetések és viták arról, hogy az alternatív fehérjék futurisztikusak, és hogy sok embernek nem felel meg a mesterséges hús. De a legtöbb ember nem veszi észre, hogy valójában már ott tartunk, hogy a hagyományos húsfogyasztás a történelem során először csökkenőben van. Az alternatív fehérjékre való áttérés globális következményei jelentősek lesznek.”

Ha az alternatív fehérjék az eladások 11 százalékát teszik majd ki az a jelentés becslései szerint 1 milliárd tonna szén-dioxid-kibocsátás csökkenést jelent. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyság területével megegyező termőföld szabadul fel az állatállomány támogatásától és 50 milliárd csirkével kevesebbre lesz szükség. Decker szerint a hús-alternatívák már olyan receptekben is meggyőzőek voltak, mint a bolognai spagetti, ahol a teljes ízprofilnak csak kis részét tették ki.

A tudósok szerint a hagyományos hús- és tejtermékek elkerülése a legjobb módszer a bolygóra gyakorolt környezeti hatások csökkentésére.

A jelentés előrejelzése szerint 2035-ben az alternatív fehérjetermékek kétharmada növényi eredetű lesz, ötödét pedig mikrobák állítják elő. A ilyen típusú húst novemberben engedélyezték először értékesítésre Szingapúrban, bár a jelentés szerint az ilyen „hús” a 2030-as évek elejéig drágább marad, mint a hagyományos hús.

Bruce Friedrich, a Good Food Institute munkatársa szerint az alternatív fehérjék terén az innovációkat támogató kormányok kihasználják az előnyöket. „Hacsak nem csökken az ipari húsfogyasztás, a világ egyetlen kormányának sem lesz esélye teljesíteni az éghajlattal kapcsolatos kötelezettségeit. Itt az ideje, hogy a kormányok mindenhol felhasználják az állami pénzeket a közjó érdekében” – tette hozzá.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

Így készítsünk kovászt egy hét alatt!

2025. február 26. 13:10

Számos recepttel találkozhatunk, de a legfontosabb kiemelni, hogy a helyes arányok biztosítása elengedhetetlen.

Slimers a meztelencsigák elleni küzdelemhez

2023. július 6. 07:03

Egy 2,6 millió GBP értékű, Defra-finanszírozott projekt indult, hogy forradalmasítsa a mezőgazdasági termelők meztelen csigák elleni védekezését

Pocokinvázió: jövőre nagy valószínűséggel érkezik az újabb csapás

2023. december 5. 14:40

Példátlan mértékű pusztítást végeztek idén a mezei pockok a magyar földeken, és úgy néz ki, hogy jövőre ennek megismétlődésétől kell tartanunk.

A pandémia növelte a bizonytalanságot az élelmiszer-ellátásban

2021. augusztus 8. 04:39

Annak ellenére, hogy a 2020-as gazdasági lassulás óta várható a globális fellendülés, az előrejelzések szerint a bevételek a prognózisban szereplő 76 ország többségében a pandémia előtti szint alatt marad.

Csapnivaló lesz a sörárpatermés, ársokkra készülhetnek a német sörivók

2023. július 7. 09:10

A sör ára a németeknél – némi túlzással – olyan, mint nálunk a kenyéré. Ebből a szempontból pedig most igen rossz hírrel szolgáltak számukra.