Zöldség

Bórhiány-betegség

Agrofórum Online

A sárgarépa, petrezselyemgyökér és a gumós zeller feldolgozása során tapasztalható, de a cukorrépán is előfordul, hogy a gyökértermés közepe barna, esetleg üreges, súlyos esetben sötétbarna nyálkás folyadékot tartalmaz, ami felvágás (feldolgozás) során kiszivárog a termésből. Az úgynevezett szívrothadásos betegséggel állunk szemben, amit a bórnak, mint mikrotápelemnek a hiánya okoz.

 

Mint más mikroelemből, a bór esetében is, hektáronként mindössze néhány kilóra van szüksége a növényeknek, amit általában a termőtalajok tartalmaznak. Hogy a betegség mégis előfordul, annak többnyire az az oka, hogy a gyökérzet nem tudja a bórt felvenni. A talaj bórkészletének hasznosítása alapvetően kedvezőtlen talajtulajdonságokra vezethetők vissza, előfordulása a termesztési gyakorlatban lúgos, azaz erősen meszes talajnak és a szárazságnak tulajdonítható, ritkán a sok csapadékból adódó kimosódásnak.

A lúgos kémhatású talajok (8 pH vagy a felett) és a magas talaj-mésztartalom megakadályozza a bór felvételét – független attól, hogy van-e elegendő bór a gyökérzónában – kialakul a mészhiány. (A gyökérzöldségfélék mészkedvelők, de az 5%-nál több szénsavas meszet tartalmazó talajokon kialakulhat a betegség!)

Primőr sárgarépa termesztők, a koraiság miatt a laza homoktalajokat választják, ilyen közegben a sok tavaszi csapadék is okozhat bórhiányt azáltal, hogy más tápelemekkel együtt kimossa a talajból, de a hosszú tenyészidejű ipari fajtáknál gyakoribb ennek ellenkezője, a csapadékhiány, azaz a száraz talaj.

Ipari répák fiatalabb levelei aprók maradnak (júniusban-júliusban figyelhető meg), sűrűbben nőnek, rövidebb levélnyelet fejlesztenek, továbbá sprődök, törékenyek. Idővel a levéllemezen sárgás-zöld, majd barna foltok jelennek meg a levélerek között. Súlyos esetben – ami termesztési gyakorlatban ritkán fordul elő – a beteg levelek elszáradnak, lehullnak.

A bór – lévén csak transzspirációval szállítható elem – az idősebb növényi részekben lokalizálódik, onnét hiány esetén sem képes mobilizálódni, ebből adódóan a hiánytünetei mindig a hajtásokon, fiatal leveleken mutatkoznak.

Megelőzhető, illetve viszonylag könnyen gyógyítható, ha ideje korán felismerik, ami nem egyszerű, ugyanis más tápelemek is kiváltanak hasonló szimptómákat.

A bór pótlása lehetséges talajon keresztül, de lombtrágyázás útján is, tekintettel arra, hogy a leveleken keresztül is jól hasznosul. Ennek ellenére a bórhiányt célszerű megelőzni, ugyanis a beteg növények gyógyítása nehezebb, és egy sikeresnek mondható kezelés is némi terméskieséssel jár.

Gyökéren keresztüli megelőző bórtrágyázás többnyire más alaptrágyákhoz kevert bórral kivitelezhető (pl. bórszuperfoszfát), illetve lúgos talajok esetében használnak bórozott gipszet is. Kertészeti kultúrákban alkalmazásra kerülő komplex fejtrágyák, rendszerint bórt is tartalmaznak.

A hiányt mutató növények gyógyítására általánosan használatosak a különböző lombtrágyák, amelyek hatóanyaga többnyire bórsav vagy bórax. Előnyük, hogy gyorsan hatnak, vízben jól oldódnak.

A bórtúladagolás veszélye miatt, még a bórigényesebb kultúrák esetében (pl. cukorrépa, gyökérzöldségfélék, lucerna, burgonya) sem javasolható 2-5 kg/ha/év-nél nagyobb adag lombtrágya formájában. Ennek kijuttatása is megosztva, 0,3-0,5 kg/ha-os részletekben tanácsos. A bórtrágyázással kapcsolatosan tudni kell, hogy a bór könnyen túladagolható, a túladagolás pedig mérgezést idézhet elő. Több kertészeti növény érzékeny rá (pl. paprika, fejes saláta, uborka, dinnye, padlizsán), esetükben kicsi a különbség a kedvező és a már mérgező dózis között.

Dr. Terbe István

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Megjelent a Nufarm 2021. évi termékkatalógusa

2021. január 15. 16:21

Letölthető a Nufarm növényvédelmi megoldások 2021, amelyből részletesen tájékozódhat cégünk termékpalettájáról, és az egyes növényvédő szerek pontos használati útmutatóját is megismerheti.

Idén több hajtatott zöldséget takaríthatnak be a termelők

2018. április 23. 11:53

A magyar primőráru több szempontból jobb az importnál: a frissesség mellett a belföldön termelt fajták döntő többsége megfelel a magyar fogyasztói elvárásoknak és élelmiszerbiztonsági szempontból is megbízhatóbbak

Olaszországban sem kímélte a fagy az ültetvényeket

2021. április 25. 05:19

A Coldiretti szerint az extrém időjárási események gyakoriságának folyamatos növekedése több mint 14 milliárd eurós kárt okozott már az olasz mezőgazdaságban.

Idén is népszerűsítik a magyar gyümölcsöket és zöldségeket

2018. február 1. 11:30

2018-ban is terveznek meggy-, dinnye- és almakóstoltatást, illetve a zöldségnövények fogyasztásösztönzése érdekében várhatóan áruházlánci kóstoltatást is lesz.