Zöldség

Bórhiány-betegség

Agrofórum Online

A sárgarépa, petrezselyemgyökér és a gumós zeller feldolgozása során tapasztalható, de a cukorrépán is előfordul, hogy a gyökértermés közepe barna, esetleg üreges, súlyos esetben sötétbarna nyálkás folyadékot tartalmaz, ami felvágás (feldolgozás) során kiszivárog a termésből. Az úgynevezett szívrothadásos betegséggel állunk szemben, amit a bórnak, mint mikrotápelemnek a hiánya okoz.

 

Mint más mikroelemből, a bór esetében is, hektáronként mindössze néhány kilóra van szüksége a növényeknek, amit általában a termőtalajok tartalmaznak. Hogy a betegség mégis előfordul, annak többnyire az az oka, hogy a gyökérzet nem tudja a bórt felvenni. A talaj bórkészletének hasznosítása alapvetően kedvezőtlen talajtulajdonságokra vezethetők vissza, előfordulása a termesztési gyakorlatban lúgos, azaz erősen meszes talajnak és a szárazságnak tulajdonítható, ritkán a sok csapadékból adódó kimosódásnak.

A lúgos kémhatású talajok (8 pH vagy a felett) és a magas talaj-mésztartalom megakadályozza a bór felvételét – független attól, hogy van-e elegendő bór a gyökérzónában – kialakul a mészhiány. (A gyökérzöldségfélék mészkedvelők, de az 5%-nál több szénsavas meszet tartalmazó talajokon kialakulhat a betegség!)

Primőr sárgarépa termesztők, a koraiság miatt a laza homoktalajokat választják, ilyen közegben a sok tavaszi csapadék is okozhat bórhiányt azáltal, hogy más tápelemekkel együtt kimossa a talajból, de a hosszú tenyészidejű ipari fajtáknál gyakoribb ennek ellenkezője, a csapadékhiány, azaz a száraz talaj.

Ipari répák fiatalabb levelei aprók maradnak (júniusban-júliusban figyelhető meg), sűrűbben nőnek, rövidebb levélnyelet fejlesztenek, továbbá sprődök, törékenyek. Idővel a levéllemezen sárgás-zöld, majd barna foltok jelennek meg a levélerek között. Súlyos esetben – ami termesztési gyakorlatban ritkán fordul elő – a beteg levelek elszáradnak, lehullnak.

A bór – lévén csak transzspirációval szállítható elem – az idősebb növényi részekben lokalizálódik, onnét hiány esetén sem képes mobilizálódni, ebből adódóan a hiánytünetei mindig a hajtásokon, fiatal leveleken mutatkoznak.

Megelőzhető, illetve viszonylag könnyen gyógyítható, ha ideje korán felismerik, ami nem egyszerű, ugyanis más tápelemek is kiváltanak hasonló szimptómákat.

A bór pótlása lehetséges talajon keresztül, de lombtrágyázás útján is, tekintettel arra, hogy a leveleken keresztül is jól hasznosul. Ennek ellenére a bórhiányt célszerű megelőzni, ugyanis a beteg növények gyógyítása nehezebb, és egy sikeresnek mondható kezelés is némi terméskieséssel jár.

Gyökéren keresztüli megelőző bórtrágyázás többnyire más alaptrágyákhoz kevert bórral kivitelezhető (pl. bórszuperfoszfát), illetve lúgos talajok esetében használnak bórozott gipszet is. Kertészeti kultúrákban alkalmazásra kerülő komplex fejtrágyák, rendszerint bórt is tartalmaznak.

A hiányt mutató növények gyógyítására általánosan használatosak a különböző lombtrágyák, amelyek hatóanyaga többnyire bórsav vagy bórax. Előnyük, hogy gyorsan hatnak, vízben jól oldódnak.

A bórtúladagolás veszélye miatt, még a bórigényesebb kultúrák esetében (pl. cukorrépa, gyökérzöldségfélék, lucerna, burgonya) sem javasolható 2-5 kg/ha/év-nél nagyobb adag lombtrágya formájában. Ennek kijuttatása is megosztva, 0,3-0,5 kg/ha-os részletekben tanácsos. A bórtrágyázással kapcsolatosan tudni kell, hogy a bór könnyen túladagolható, a túladagolás pedig mérgezést idézhet elő. Több kertészeti növény érzékeny rá (pl. paprika, fejes saláta, uborka, dinnye, padlizsán), esetükben kicsi a különbség a kedvező és a már mérgező dózis között.

Dr. Terbe István

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Ezek a legjobb zöldséges receptek a kánikulában

2022. augusztus 13. 08:34

A nyári hőségben az utolsó dolog, amire vágyunk, hogy a tűzhely felett izzadva órákig küzdjünk a másnapi ebédért, még ha a növekvő alapanyagárak miatt meg is éri többet főzni.

Milyen igényei vannak a lombleveles palántáknak?

2023. március 25. 04:37

Milyen igényei vannak a már lomblevelet hozott palántáknak? Várom válaszukat a kérdésemre!

Vetésforgó a konyhakertben: használjuk ki az előnyeit!

2024. augusztus 24. 11:10

A vetésforgó lényege, hogy a zöldségfélék meghatározott csoportjait minden évben a konyhakert más-más részén termesztjük. De mire is jó ez?

Már elindult a spárgaszezon Csongrád megyében

2019. március 27. 14:03

A zöldség a térségben sokaknak nyújt megélhetést, fogyasztásának élettani hatásai kiválóak, s bár a termés túlnyomó része exportra megy, a magyar piacon is egyre népszerűbb.