Zöldség

A szaporítóföldek hibája

Agrofórum Online

Noha gyorsan terjed a kőgyapotos termesztés a palántanevelésben is, és egyre többen vásárolják a palántát, mégis szép számmal vannak, akik még mindig maguk próbálkoznak a zöldség-szaporítóanyag előállításával. Ebből adódóan számos szaporítóföld és tápkocka földkeverék-recept van közkézen, esetenként minőségük növényhigiéniai, szerkezeti és tápanyag-ellátottság szempontokból meglehetősen vitatható.

Talán a legnagyobb hiba, hogy ugyanazt a közeget használják a csíráztatásra (szaporítóföld), mint amibe később tűzdelnek (tápkockaföld). Míg a szaporítóföld minőségét alapvetően szerkezeti tulajdonságok határozzák meg, addig a tápkockaföldek esetében előtérbe kerül a tápanyag-összetétel és -koncentráció is.

A mag csírázáskor az endospermiumból táplálkozik, vagyis a csírázás ideje alatt a talaj tápanyagtartalmának nincs jelentősége, a kelést ilyen vonatkozásban nem befolyásolja. Viszont kifejezetten káros lehet azáltal, ha túl magas a tápanyagtartalom (túltrágyázás) – mint ahogy a rossz minőségű, szikesítő hatású öntözővíz használata is, ugyanis az ozmózis törvény értelmében, minél magasabb a közeg koncentrációja, minél magasabb a talajoldat tápanyag-koncentrációja, azaz minél több tápanyagot tartalmaz a magvető föld, annál rosszabbak a csírázási feltételek.

A jó szaporítóföld tápanyagban szegény, alacsony az EC értéke, a magvakat kelésig pedig tiszta vízzel kell öntözni. Tápoldatozásra csak a csírák megjelenése után van szükség, ekkor is kezdetben egészen híg (2-3 mS/cm) oldatra. Különösen nagy jelentősége van a foszfornak, amely tápanyagot a palánta (lombtömegéhez képest) nagyobb mennyiségben hasznosít, mint a kifejlett növény. A foszfor elősegíti a gyökeresedést, a virágrügyek differenciálódását, később a virágzást és a terméskötődést.

Helytelen, káros az a szemlélet, amely a magvető föld tápanyag-tartalmának növelését, műtrágyázását javasolja. Egészen más a tápkockaföldek, azaz a tűzdelt palánták tápanyagellátása, ahol a tápanyagtöménység mellett a tápanyag-formának és tápanyag-arányoknak is nagy szerepe van.

Dr. Terbe István

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

A zöld balkon: ezeket ültetjük most a balkonra

2023. május 5. 05:36

Mit ültethetünk április végétől a balkonra? Ehhez kínálunk most pár növénytippet!

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Tényleg mérgező a zöld burgonya?

2023. december 1. 04:39

Azt olvastam és hallottam is ismerősöktől, hogy a burgonyagumó, ha megzöldül, akkor mérgező lesz. Tényleg mérgező az ilyen krumpli?

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.