Szőlő-Bor

A fagykárok harmadával csökkenthetik a francia bortermelést

Agrofórum Online

A francia szőlőültetvények fagykárai ebben a hónapban közel harmadával csökkenthetik a bortermelést az elmúlt évekhez képest az országban - közölte a FranceAgriMer mezőgazdasági iroda a bortermelők első becsléseire hivatkozva.

A veszteségek, amelyeket felül kell még vizsgálni, amint a fagy hatása az elkövetkező hetekben egyértelműbbé válik, körülbelül 15 millió hektolitert tehetnek ki. Ez Franciaország 2021-es bortermelését 28-32 százalékkal csökkentheti az utóbbi évek átlagmennyiségéhez képest – jelentette ki Ygor Gibelind a FranceAgriMer borágazattal foglalkozó munkatársa. Egy hektoliter 100 liternek felel meg, vagyis körülbelül 133 standard borosüvegnyi mennyiségnek.

„A közelmúltban tapasztalt fagy rendkívüli volt, mind abban, hogy olyan messze terjedt dél felé, mind az egy-egy területen végzett pusztításában” – mondta Ygor Gibelind, hozzátéve, hogy a károsodásokat a megelőző meleg időszak súlyosbította azzal, hogy korán felgyorsította a növények fejlődését.

A legsúlyosabban érintett borvidékek közé tartozott Burgundia, amelynek átlagos veszteségei akár az 50 százalékot is elérhetik, de Languedocot 40 százaléka és Aquitaine és Bordeaux mintegy 30 százaléka is számottevő.

Francia bortermelés megyénként (A sötétkékkel jelölt területeken 5 millió hektoliter feletti a bortermelés)
Forrás: Heliosmaps

A szőlőültetvények a két héttel ezelőtti súlyos fagyok által sújtott mezőgazdasági területek között voltak, a gyümölcsösök és a cukorrépa-mezők is jelentős károkat szenvedtek.

A kormány mintegy egymilliárd euró összegű támogatást ígért a mezőgazdaság számára, ideértve a bortermelőket is. A katasztrófaalapokhoz való hozzáférést biztosítják, kompenzálják a biztosítással nem fedezett veszteségek 40 százalékát.

„A bortermelők 1,5-2 milliárd euróra teszik a fagykárok okozta lehetséges gazdasági veszteségek nagyságát” – mondta Ygor Gibelind, nagyjából összhangban az iparág által korábban idézett számokkal.

A potenciális termelés a veszteség után körülbelül 32 millió hektoliterre tehető most, így valószínűleg elmarad a 2017-es időjárás által sújtott, mintegy 36 millió hektoliteres terméstől.

Kiemelt kép: Unsplash

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ismét indul a Mathiász pályázat – alkosson Ön is!

2025. november 4. 10:10

A Mathiász Nemzetközi Lovagrend ismét pályázatot hirdet: tíz borászati témában várják az alkotásokat a jövő szőlő- és borkultúrájáról.

Terjed a szőlő aranyszínű sárgaság: két új borvidéken is kimutatták

2025. október 7. 10:50

Újabb két borvidéket ért el a szőlő aranyszínű sárgaság: a hatóság fokozott felderítést és szigorú védekezést rendelt el.

Fenntartható szőlővédelem: ragadozó madarak bevetésen

2025. szeptember 27. 14:10

Madárháló helyett ragadozó madarak védik a prémium szőlőt Sussexben – a brit borászat úttörő megoldása fenntarthatósági mintát ad.

Fenntarthatóság a pohárban: miért tér vissza a piquette?

2025. szeptember 10. 16:10

A piquette könnyű, alacsony alkoholtartalmú ital, amely a bortermelés melléktermékéből készül. Fenntartható és egyre népszerűbb.

A Napa-völgy szőlővidéke is lángokban áll Kaliforniában

2020. szeptember 30. 08:18

Az amerikai médiában közvetített riportok tanúsága szerint többen azon gondolkodnak, hogy végleg elköltöznek a vidékről.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

Milyen évelő növényt érdemes választani lugas kialakításához?

2025. április 14. 04:37

Kerti lugast szeretnék. Milyen évelő növényt tudnának ajánlani befuttatására, borostyán kivételével?

Készüljön fel az őszi növényvédelemre a Nufarmer Magazin 31. számából!

2021. augusztus 31. 06:54

Változik a klíma, amihez alkalmazkodnia kell a technológiánknak is. Mire számítsunk, hogyan reagáljunk?