Növénytermesztés
Növénytermesztés

Alkalmazás segíti a szántóföldi permetezést

Alkalmazás segíti a szántóföldi permetezést

Agrofórum Online

Megjelent a Cropwise Spray Assist permetezési applikáció, a Syngenta digitális termékeit fémjelző Cropwise-család első tagja. A vállalat digitális és technológiai csapatának közös fejlesztése - a környezet megóvása mellett - növeli a szántóföldi permetezések hatékonyságát. Az alkalmazás óránkénti időjárási előrejelzéssel (5 napos) és növénykultúrára szabott permetezés-technikai javaslatokkal, fúvókaválasztási ajánlattal segíti a gazdálkodókat.

„Az elmúlt évtized rendkívül nagy előrelépést hozott az agrárdigitalizációban. A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta számára stratégiai kérdés, hogy a mezőgazdasági termelők számára olyan a fenntarthatóságot is szem előtt tartó komplex megoldásokat fejlesszen, amelyek hozzájárulnak gazdálkodásuk eredményességéhez. Ennek fontos szeletét jelentik a digitális megoldásaink, amelyek Cropwise márkanéven jelennek meg. Az első hatékony platformunk, a Spray Assist előnyeit már a magyar gazdálkodók is kihasználhatják”, ismertette Heicz Péter, a Syngenta agrár-innovációért felelős dél-kelet európai vezetője.

A Syngenta technológiai és digitális csapata közösen fejlesztette a Spray Assist alkalmazást, amely segíti a termelőket a permetezés optimalizálásában és a hatékonyság növelésében. „Magyarországon 17 éve végzünk alkalmazástechnikai vizsgálatokat, amelyek megmutatják, hogyan dolgoznak adott környezetben a Syngenta termékek, például a különböző típusú fúvókákkal. Ezekben hatékonysági vizsgálatokat és a növényeken lerakódott hatóanyag mennyiség visszamérését is elvégezzük. A helyes időpont megválasztása egyrészt a permetezés eredményességét, tehát magát a hatékonyságot biztosítja, másrészt figyelni kell arra is, hogyan lehet óvni a környezetet az elsodródás csökkentésével a permetezés során. A kísérleteink bizonyították, hogy a permetezőgépek beállításának és üzemeltetésének apróbb finomhangolásai milyen jelentős különbségeket okozhatnak az elért eredmények között”, hangsúlyozta Máté Endre, a Syngenta Duna-régiójának növényvédelmi fejlesztési vezetője.

A magyar nyelvű, okostelefonokra optimalizált Cropwise Spray Assist-ban a felhasználó egyszerűen kiválaszthatja a kezelendő növényfajtát, a permetezés célját és a növény fejlettségi állapotát. Az applikáció segít a legfontosabb paraméterek beállításában, köztük a megfelelő fúvóka kiválasztásában, a permetlé mennyiségének meghatározásában, valamint a haladási sebesség és a permetezési nyomás megválasztásában.

Az alkalmazás ötvözi a legmegbízhatóbb időjárási modelleket és segíti a felhasználónak legalkalmasabb időszak kiválasztásában. A tervezett permetezés közeledtével értesítést is küld a felhasználónak: ebben órára lebontva megmutatja, hogy mikor a legmegfelelőbbek az időjárási feltételek adott területen. Még a kockázati szintekre is ad javaslatot, hogy a kiválasztott időben ajánlatos-e elvégezni a beütemezett permetezést. A Spray Assist használatával meg lehet tervezni a heti permetezési menetrendet, fel lehet készíteni a permetezőgépet, így optimalizálni lehet a permetezés hatékonyságát. Azáltal pedig, hogy a permetlé elsodródás akár 90%-ban csökkenthető, a gazdálkodó óvja a környezetet is.

A Cropwise Spray Assist alkalmazás jelenleg a fő szántóföldi kultúrákban használható, de ez a későbbiekben bővülhet majd, például zöldségfélékkel. Adatbázisa 10 vezető fúvókagyártó 600 fúvókatípusára vonatkozó adatait tartalmazza. Az ingyenesen használható applikáció letölthető Androidra és iOS-re.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Extrém körülmények között aratnak a német gazdálkodók

2024. július 7. 10:10

Hamar elkezdődött a gabona betakarítása Németországban. Komoly problémát jelent viszont a vissza-visszatérő, néha igen intenzív csapadék.

Takarmányminőséggé vált a búza a csapadék hatására

2024. július 5. 08:40

Bár a búza átlaghozama 6 tonna körül maradt, a csapadék után már fele-fele arányban takaríthattak be malmi és takarmányminőséget a gazdák.

Házi tápoldat a zöld levelekért

2024. július 5. 07:40

Két olcsó és minden háztartásban előforduló alapanyagból készíthető növényápoló szer. Vajon tényleg működik?

PANNATURA és Biogazdálkodási napok

2024. július 4. 14:50

Az Esterházy Alapítványok 2024-ben ünneplik fennállásuk 30. évfordulóját. Az utolsó herceg, Esterházy V. Pál örököse, Esterházy Melinda 1994-től kezdődően három megszüntethetetlen magánalapítványt hozott létre, megteremtve ezzel a mai vállalkozási sikert döntően meghatározó, erőteljes növekedésre képes gazdasági vállalkozások előfeltételét.

Mezőtúri gyerekeket ajándékoztak meg Syngenta munkatársai

2019. december 19. 09:53

Csaknem 450 ezer forintot ajánlottak fel a Syngenta munkatársai a vállalat idei karácsonyi gyűjtésén, amelyből a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Mezőtúri Tagintézményét ajándékozták meg gyermekek fejlesztését segítő játékokkal.

Megújult stratégia a fenntartható mezőgazdaság érdekében

2020. december 11. 08:48

Két agrárszakember, több évtizednyi tapasztalat, egy cél. Összesen mintegy 50 éve erősíti a Syngenta csapatát Kalmár Ferenc és Tóth Bertalan. Magyarországon új szervezeti struktúrában kezdte meg a 2020-as szezont a Syngenta, amely nemcsak folyamatos fejlődéséről és fenntartható mezőgazdasági megoldásairól ismert, hanem arról is, hogy hosszú évtizedekre előre gondolkodik. Mi áll a döntés háttérében? Hogyan látja a jövőt a Syngenta? Erről kérdeztük a két szakembert.

Változó tőszám, precíziós kukoricavetés, fenntartható gazdálkodás – Syngenta Digitális Agronómiai Csapat

2021. február 26. 10:09

A világ vezető agrárvállalataként a Syngenta már évtizedek óta élen jár az innovatív technológiák és professzionális megoldások területén. Kiemelten fontos számunkra, hogy a termelői igényeket legmagasabb szinten szolgálhassuk ki a fokozódó piaci elvárásoknak megfelelve.

A kalászosok barátja az Elatus Era

2023. március 17. 09:34

A kalászos kultúrák területe növekedett a 2022/23 szezonban, és a növekvő területtel növekednek az elvárások.