Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Rekordbevétellel zárta az évet a növényvédőszer-gyártó

Rekordbevétellel zárta az évet a növényvédőszer-gyártó

MTI

Éves összehasonlításban 19 százalékkal rekordszintre, 33,4 milliárd dollárra emelkedett a Syngenta agrárvállalat árbevétele tavaly - derült ki a konszern jelentéséből.

A svájci székhelyű Syngenta szerdán arról is beszámolt, hogy a kamatok, adófizetés és értékcsökkentési leírások előtti eredménye (EBITDA) éves összehasonlításban 20 százalékkal, rekordot jelentő 5,6 milliárd dollárra nőtt tavaly.

A Syngenta Group, a világ egyik legnagyobb növényvédőszer-gyártója és vetőmagtermelője, több mint 50 ezer munkavállalót foglalkoztat, a világ több mint 100 országában van jelen. A bázeli központú vállalatot 2017-ben 43 milliárd dollárért vásárolta fel a kínai ChemChina, majd 2021-ben összeolvadt a Sinochem műtrágya- és vetőmag-üzletágával.

A Syngenta nyilvános részvénykibocsátása és tőzsdei megjelenése a sanghaji tőzsde STAR platformján várhatóan hónapokon belül megvalósulhat. A sanghaji értéktőzsde szerdán azt közölte, hogy március 29-én tervezik megtartani a Syngenta tőzsdei bevezetésének vizsgálatához szükséges meghallgatást. A Syngenta az elsődleges kibocsátásból (IPO) csaknem 9,5 milliárd dollár bevételre számít, ez lehet az idei év egyik legnagyobb IPO-ja.

A társaság Magyarországon a növényvédő szerek piacán, a szántóföldi vetőmagok nemesítésében, előállításában, forgalmazásában, valamint zöldség vetőmagok nemesítésében és forgalmazásában érdekelt. A Syngenta Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag kutatóbázisát építette fel Mezőtúron.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ukrán termékek: vámok és mennyiségi korlátozások nélkül érkezhetnek továbbra is

2024. június 9. 10:10

Az Európai Bizottság ezúttal vészfékmechanizmust vezet be a különösen érzékeny mezőgazdasági termékek esetében.

Élénken érdeklődtek a befektetők az agrárcégek papírjai iránt

2024. június 6. 05:40

A mezőgazdasági szektor cégeit követő ETF-ek, azaz a tőzsdén kereskedett indexkövető befektetési alapok kurzusai 1,1 százalékos emelkedés és 5,6 százalékos csökkenés között szóródnak 2024 eddigi időszakára vonatkozóan.

Az EU júliustól vámot vet ki az orosz és fehérorosz gabonára

2024. június 2. 16:10

Július 1-től az Európai Unió vámot vet ki az Orosz- és Fehéroroszországból származó gabonafélékre, olajos magvakra, hogy leállítsa a behozatalukat.

Emelkedett az orosz búza exportára

2024. május 31. 10:10

Az orosz búza exportára tovább emelkedett. Ugyanis várhatóan kisebb mennyiséget tudnak majd betakarítani és a vetési munkálatok is elhúzódtak.

Avoxa Peak – Kettős védelem az egyszikűek ellen

2023. január 31. 09:34

Az egyszikű gyomok egyre jelentősebb gondot okoznak a kalászos gabonákban. Fertőzésük egyre nagyobb területeket érint, egyre többször van szükség a védekezésre.

Talajlakó kártevők elleni védekezés a neonikotinoidok és a szerves foszforsav-észterek kivonása után

2020. december 2. 11:08

Az elmúlt években egyre nagyobb gondot okoz a drótféreg kártétel. A tömeges fertőzések a szakemberek számára nem volt meglepő, előre lehetett számolni a kártétel növekedésével. A neonikotinoid hatóanyagok kivonásával ugyanez a drótféreg felszaporodás történt Nyugat-Európában is 2008 után. 2020-ban kivonák a szerves foszforsav-észter hatóanyagokat tartalmazó talajfertőtlenítőket is, így a lehetőségek egyre jobban szűkülnek.

Elumis Bang

2022. február 1. 08:44

Posztemergens gyomirtó szer magról kelő és évelő egy- és kétszikűek ellen takarmánykukoricában

Káposzta: vitaminbomba 4 ezer hektárról

2020. október 4. 04:37

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben hazai termesztésből lehetne a fogyasztási igényeket kielégíteni.