Terményárak

Megint nyolcéves csúcson a kukorica ára

Agrofórum Online

A tengerentúlon inkább eladói fölény volt az agrártermékek árutőzsdei kereskedésében, míg Európában kiegyenlítettek voltak a viszonyok. Chicagóban a búza 2 százalékkal, a repce pedig 0,5 százalékkal lett olcsóbb, a kukorica pedig 1,1 százalékkal drágult. Párizsban a malmi búza 5,5 százalékot vesztett értékéből, de a kukorica kurzusa 0,8 százalékkal emelkedett. A repce többe került, mint előző nap. A takarmánybúzával nem kereskedtek, mert szünnap volt a londoni parketten.

A chicagói kukorica határidős árjegyzése hétfőn 2013 márciusa óta a legmagasabb árszintet érte el, mivel az Egyesült Államok korlátozott mennyiségű készlete iránti kereslet erős, és a száraz időjárás miatti aggodalmak károsítják Brazíliában a termelést. A kereskedők továbbra is a szűkös kukoricaellátásra összpontosítanak, mivel sok amerikai mezőgazdasági termelő az őszi betakarításra szánt növények vetésén dolgozik, ahelyett, hogy a betárolt termést értékesítené.

„A szűkös ellátási helyzet júliusig biztosan nem javul, mivel az etanolgyártók, az állattenyésztők és az exportőrök is küzdenek a kukorica megszerzéséért” – mondta Tomm Pfitzenmaier, az iowai Summit Commodity Brokerage elemzője.

A gabonakereskedők az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) termés előrehaladásáról szóló heti jelentésére várnak. A Reuters 12 elemző megkérdezése alapján készített felmérésének átlagos becslése szerint a gazdálkodók várhatóan vasárnapig elvetették a kukoricával bevetendő terület 44 százalékát. Az elemzők előrejelzése szerint az USDA a szójabab kapcsán 25 százalékról számolhat majd be.

Brazíliában a 2020/2021-es második kukorica termését 72,7 millió tonnára becsülik, szemben a korábban 77,65 millióval – számolt be a StoneX alkuszcég.

Európában nem volt ennyire mínuszos a nap, de a malmi búza kevesebbe került, mint pénteken. Egy tonnáért májusra 243,5 eurót adtak, ami 14,25 eurós mínuszt jelentett. Erre a határidőre 7997 kontraktust kötöttek. Szeptemberre 27 517 üzletkötés jött létre, itt 3,5 euróval 215,75 euróig csúszott le az árszint. Decemberre is 3,5 eurós volt a tonnánkénti mínusz, ami 215,25 euró/tonnás árszinthez vezetett. A kukorica 2 euróval 243,25 euró/tonnáig drágult. A repce piacán is a vevők kerültek fölénybe, az 511,25 eurós tonnánkénti ár 7,25 eurós pluszt jelentett. Londonban ünnepnap miatt nem nyitott ki a piac, így a takarmánybúzával nem kereskedtek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

Öthetes mélypontra zuhant a búza ára

2023. február 28. 07:34

Az ukrán gabonaexportra vonatkozó biztonságos szállítási megállapodás meghosszabbításával kapcsolatos várakozások is nyomást gyakoroltak a búzaárakra.

Szántóföldi növényvédelmi előrejelzés: nem halasztható a repcevetések őszi gyomirtása

2022. szeptember 27. 08:42

Az őszi betakarítási munkálatok és a kalászos vetési előkészületek folyamatosan haladnak, időnként az esők miatt megállásra kényszerülnek a gazdálkodók.

Megint nyolcéves csúcsot döntött a kukorica ára Chicagóban

2021. május 7. 06:39

A szójabab megközelítette a múlt héten elért 8 és fél éves csúcsot is, amelyet a növényi olajok árának emelkedése indított el.

Lombtrágyázásról általánosságban és konkrétan!

2019. február 19. 08:31

A cikk elején egy pár olyan általános dolgot szeretnénk kiemelni, amelyeket hajlamosak vagyunk elfelejteni. Ezeknek a tulajdonságoknak egy része minden lombtrágyáról elmondható, mások elsősorban a Yara termékeire jellemzőek: