Növénytermesztés
Növénytermesztés

Tél végi repcehelyzet – állománymustra és tavaszi stratégia

Tél végi repcehelyzet – állománymustra és tavaszi stratégia

Agrofórum Online

Januárban teljes erejével csapott le a tél Közép-Európára, és ezalól Magyarország sem volt kivétel.

 

Az éjszakai minimum-hőmérséklet az ország számos pontján –15 és –20 °C körül alakult – sőt néhány helyen még lejjebb süllyedt –, és a nappali hőmérséklet sem haladta meg a –8, –10 °C-os maximumot. Ezzel párhuzamosan az őszi vetések bizonyos régiókban az erős fagyban napokig érdemi hótakaró nélkül vagy csak nagyon vékony hólepeltől védve dacoltak a hideggel. Mindez fokozott figyelmet érdemel, hiszen az őszi káposztarepce télállóságának határát szakmai berkekben –15 és –20 °C között szokás meghatározni, így joggal merül fel a kérdés a repcetermesztőkben, hogy hogyan tudták átvészelni ezt a kritikus időszakot a repceállományok, illetve milyen következményekre és ebből adódóan milyen állománykezelési stratégiákra érdemes felkészülni az elkövetkezendő hetekben.

A teljes elemzés és a javasolt teendők letöltéséhez kattintson ide.

Blum Zoltán
ügyvezető
RAPOOL Hungária Kft.
www.rapool.hu

Amennyiben szeretne ingyenesen és rendszeresen friss szakmai információkat kapni hasonló témakörben, regisztráljon itt!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A sebesség minden, csak nem állandó – Maximalizálja körforgója potenciálját!

2024. május 3. 17:10

Mivel az X-Tec akár 4-szer nagyobb sebességgel működik, mint egy hagyományos váltakozó áramú középhajtású motor, ideális a haszonnövények termesztéséhez.

Fagykár után is segít az Amalgerol®

2024. május 3. 05:40

Az Amalgerol® fokozza a növények növekedési erélyét, az új hajtások kifejlődése gyorsabb lesz, így a növény hamarabb rendelkezik megfelelő levélfelülettel a további növekedéshez és a termés kineveléséhez.

A spárga útja: a termőföldtől az asztalig

2024. április 30. 15:10

Somogyi Nóra Csengőd község határában termel zöld spárgát 8 ha területen. Felmerül a kérdés, hogy miért éppen a zöld spárga mellett tette le a voksot. A válasz egyszerű: a fehér spárga munkaerőigénye sokkal fokozottabb, megközelítőleg háromszorosa a zöldének.

Pünkösdirózsa- és zöldségtermesztés a Csizmadi Farmon – Jól tervezhető és irányítható öntözés Bauerrel

2024. április 29. 17:40

A 300 hektáron elterülő gazdaság területeiből 120 hektárt öntöznek, mely így 120 hektár intenzív zöldségtermesztést jelent.

A Pioneer® 95 éve mozdítja előre a mezőgazdaságot

2021. április 24. 11:44

A Pioneer® volt az első vetőmagtermelő vállalat, amely hibridizációs technológiával nemesített vetőmagokat hozott forgalomba.

Érdemes beáztatni a magokat vetés előtt?

2020. március 26. 04:38

K. Csaba kérdése: Azt tanácsolták ismerőseim, hogy vetés előtt áztassam be a magokat. Mi az előnye, érdemes-e csinálni?

Melyik búzafajtát válasszam?

2022. augusztus 8. 13:43

A szempontok tisztázása után portfóliónkban Ön is megtalálja az optimális megoldást.

Hozza ki a hibridkalászosokból a maximumot!

2021. július 2. 12:48

A szántóföldi növénytermesztésre a folyton változó és egyre változatosabb termelési körülmények, továbbá a hektikus piaci árak jellemzők. Ebben a bizonytalan környezetben hibridek használatával tehetjük hatékonyabbá kalászostermesztésünket, hiszen a hibrideket a fajtáknál lényegesen nagyobb termésbiztonság jellemzi.