Agrárközélet

Élelmiszerként hagyhatják jóvá a sárga lisztférget

Agrofórum Online

Az Európai Unióban először engedélyeztek rovart élelmiszerként. Az uniós országok nemrég jóváhagyták az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a szárított sárga lisztférgek fogyasztását a jövőben engedélyezni kell. Ezt megelőzte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelése.

A most jóváhagyott sárga lisztférgeket új típusú ételnek tekintik, és az Európai Bizottság szerint snackként és összetevőként is felhasználhatók, például fehérje- és tésztatermékekben, valamint kekszekben. Azokat a termékeket, amelyeket 1997. május 15. előtt alig fogyasztottak, új élelmiszereknek kell tekinteni az előírások értelmében.

A sárga lisztférgek, mint élelmiszer hozzájárulhatnak az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszeréhez – számolt be nemzetközi hírügynökségek beszámolóira hivatkozva az osztrák közszolgálati televízió és rádió, az ORF honlapja. Az uniós államok ezzel zöld utat adtak az Európai Bizottságnak a jóváhagyáshoz, a brüsszeli hatóság hivatalos döntése a következő hetekben várható.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Crister Stark kiemelkedő munkájáért érdemrendet kapott

2025. május 6. 14:10

Crister Starkot, a svéd ipar és a mezőgazdaság érdekében tett kiemelkedő munkájáért, Svédország egyik legrangosabb kitüntetésével díjazták.

Új szintre lép az agrárszakmai tudásátadás

2025. április 26. 16:10

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. az Agrárminisztérium támogatásával új, digitális alapú tananyagokat jelentetett meg az agrárszakoktatás korszerűsítésére.

Emlékmorzsák Farády Lászlóról: búcsú egy kivételes embertől

2025. március 24. 17:10

A megemlékezést március 23-án, vasárnap délelőtt tartották a Turisztikai Központban, ahol több tucatnyi résztvevő idézte fel közös emlékeit.

Géntechnológia: EU-megállapodás a küszöbön

2025. március 9. 08:10

Az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy közös álláspontot alakítson ki az új növénynemesítési technológiák (NZT) szabályozásáról.

Mit tehetünk a gyümölcshullás ellen?

2019. április 27. 13:42

R. Magdolna kérdése: Gyümölcsfáimról minden évben sok termés hullik le a tavasz és nyár folyamán is. Mitől lehet ez?

Hogyan történik a gyümölcsfák megporzása?

2022. április 17. 05:37

A megporzás során a virágpor a bibe ragadós felületére tapad, majd a pollen a bibéből vizet és tápanyagot von el. Ezután a pollen néhány órán belül csírázásnak indul, majd pedig a termőn belül tömlőt hajt.

Hogyan vészelik át a telet a kártevők?

2022. november 30. 04:36

Hol vannak télen a kártevők? Hogyan vészelik át a hideget?

Ismerjük fel a beporzó rovarokat a kertünkben! – A kétszárnyúak

2023. március 29. 05:36

Termesztett növényeink 75%-a rovarbeporzású virágokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a szorgos kerti vendégeink nélkül alig kerülhetne valami az asztalunkra a veteményesből. De kik is valójában a beporzók? Milyen fajok segítenek nekünk a virágok megtermékenyítésében?