Az Európai Unióban először engedélyeztek rovart élelmiszerként. Az uniós országok nemrég jóváhagyták az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint a szárított sárga lisztférgek fogyasztását a jövőben engedélyezni kell. Ezt megelőzte az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) tudományos értékelése.
A most jóváhagyott sárga lisztférgeket új típusú ételnek tekintik, és az Európai Bizottság szerint snackként és összetevőként is felhasználhatók, például fehérje- és tésztatermékekben, valamint kekszekben. Azokat a termékeket, amelyeket 1997. május 15. előtt alig fogyasztottak, új élelmiszereknek kell tekinteni az előírások értelmében.
A sárga lisztférgek, mint élelmiszer hozzájárulhatnak az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszeréhez – számolt be nemzetközi hírügynökségek beszámolóira hivatkozva az osztrák közszolgálati televízió és rádió, az ORF honlapja. Az uniós államok ezzel zöld utat adtak az Európai Bizottságnak a jóváhagyáshoz, a brüsszeli hatóság hivatalos döntése a következő hetekben várható.