Növényvédelem
Növényvédelem

Egy alattomos kártevő: a drótféreg

Egy alattomos kártevő: a drótféreg

Agrofórum Online

A termesztett növények számának csökkenésével, illetve a talajfertőtlenítő szerek használatának visszaszorulásával a pattanóbogarak és azok lárvái, a drótférgek minden eddiginél jobban felszaporodnak.

Ezek a kártevők különösen jól érzik magukat a búza-kukorica-napraforgó vetésváltásban, közepesen kötött és kötött talajokon. A drót féreglárvák a talaj melegedésével a felszín közelébe vándorolnak, és legnagyobb tömegben pont a napraforgó, kukorica, szója vetésének időszakában jelennek meg… És ha már megjelentek, akkor táplálkozni is akarnak. A csírázó magot, szemet furkálják, vagy a kibújó rügyecskét, gyököcskét rágják, odvasítják, amivel a kórokozóknak is kaput nyitnak.

A korai károsítás szinte észrevétlen marad, így sokan a vetőmagra fogják, hogy nem megfelelő csírázási eréllyel rendelkezett – de csak félreértik a tüneteket. A szikleveles, egy-két lombleveles állapotban a növények hervadása, pusztulása jelzi a drótféreg okozta károsulásukat.

A drótférgek védekezés nélkül minden táblában legalább 5-6%-os tőszám csökkenést okoznak, amely ugyan ekkora termés csökkenést jelent a végelszámoláskor
(40 mázsa/hektár napraforgó esetében ez 2 mázsa kaszattermést jelent, amelynek a jelen legi értéke 20 000 Ft).

Súlyosan fertőzött területeken a károsítás mértéke elérheti 25-50%-ot is. Utóbbi esetében a védekezés nélküli vetés után már csak az újra vetés – talajfertőtlenítővel együtt – jelent alternatívát.

A talajfertőtlenítés kockázatokkal is jár, mert egyes hatóanyagok a számunkra hasznos földigilisztákat is elpusztítja. A földigiliszták a talaj termőképességének a fenntartásában nélkülöz hetetlenek. Hiányukban a termésátlagok folyamatosan csökkenni fognak. Ezt a folyamatot drága pénzen, hektáronként akár több tízezer forintos költséggel megállíthatjuk, de egyszerűbb megkímélni a földigiliszták életét.

További részletek a Kwizda Belem termékéről >>>

(Kwizda Agro)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Lépjen szintet a kalászvédelemben!

2024. május 3. 10:10

Intenzív technológiákban, vetőmag-termesztésben és kifejezetten erős fuzárium-fertőzési veszély (érzékeny, szálkás fajta, durum búza, kukorica elővetemény, szántás nélküli művelés, párás mikroklíma stb.) esetén fuzárium specifikus készítményeket kell alkalmaznunk.

Támadásban a sárgarozsda

2024. május 3. 06:40

A búza jelentős kórokozóinak egyike a sárgarozsda (Puccinia striiformis), amely mind 10 éve, mind pedig az elmúlt esztendő során látványos kártétellel és járványos mértékű felszaporodással jelentkezett.

Ingyen növényvédelem a gyümölcsösökben - Helyezzünk ki madárodúkat!

2024. május 2. 06:40

A madarakat segítő gazdálkodói tevékenység sok esetben nem igazán találkozik a madarak elvárásaival, így minden jó szándék ellenére sok gyümölcsös esetében a madárvilág csak töredéke annak, amekkora lehetne.

A spárga útja: a termőföldtől az asztalig

2024. április 30. 15:10

Somogyi Nóra Csengőd község határában termel zöld spárgát 8 ha területen. Felmerül a kérdés, hogy miért éppen a zöld spárga mellett tette le a voksot. A válasz egyszerű: a fehér spárga munkaerőigénye sokkal fokozottabb, megközelítőleg háromszorosa a zöldének.

A sárgarozsda idei fellépéséről

2023. május 15. 05:37

A búza, durum és a pelyvás búzafélék (tönköly, tönke, alakor) számára az idei esztendő ismét hozott egy régi – új problémát, a sárgarozsda megjelenését.

UPL alma technológiai ajánlat – 2021

2021. március 30. 17:01

Kihívásokkal teli 2020-as év áll a gyümölcstermesztők mögött és feltehetően a 2021 is tartogat meglepetéseket.

Gondolni kell a kalászosok gyomirtására, figyelni a repce szárormányosra

2018. március 10. 09:18

Vizsgáljuk át az évelő pillangós területeket, illetve a kalászos és repce táblákat a mezei pocok fertőzés felmérésére.

Növénytermesztési tapasztalatok 2021-ben: rovarkártevők az őszi káposztarepcében - 7. rész

2022. január 4. 04:36

A repcét kifejezetten „kedvelik” a kártevők, így én magam is sokféle kártétellel találkoztam. A lentiekben ezek a tapasztalatok olvashatók, ahogyan azt én láttam.