31℃ 19℃
június 6. Norbert, Norberta, Cintia
Zöldség

Paprika, paradicsom – Érdemes-e korábban ültetni?

Agrofórum Online

Az általános felmelegedésből néhány primőrtermesztő tévesen azt a következtetést vonja le, hogy több fagyérzékeny növény, így a paprika, paradicsom, uborka, dinnye, főzőtök, padlizsán korábban lesz ültethető, vagy akár megkockáztatható fóliatakarás nélküli termesztésük is (alagutas, síkfóliás, váznélküli fóliás szabadföldi termesztés).

Fagyos nap (t min. < 0 oC) 80–130 fordul elő hazánkban évente. 90 napnál kevesebbet figyeltek meg a Duna–Tisza közének déli területein, a Balaton környékén és Észak-Somogyban. A primőrtermesztést, de a kései (tömeg) termesztés eredményességét is nagymértékben befolyásolja a késő tavaszi és a kora őszi fagyok fellépése. Az utolsó tavaszi (talaj menti) fagy – a magasabb hegységeket figyelmen kívül hagyva – április 25. és május 15. között figyelhető meg (Fagyosszentek) az ország területén, ami a korai zöldségtermesztés szempontjából kritikus.

A klímaváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint pont a kritikus és bizonytalan tavaszi időjárás az, ami alig fog változni, sőt nagy valószínűséggel a szélsőséges értékek gyakoribbak lesznek. A kiszámíthatatlanság pedig a termesztés biztonságát nagymértékben rontja, azaz a mindig kemény küzdelmet jelentő export-réspiacaink megtartását tovább fogja nehezíteni (dinnye, paprika). Az eddig feldolgozott adatok alapján reálisabbnak tűnik a fagyvédelmi technológiai eljárások (pl. részleges és átmeneti fóliatakarási módszerek) további alkalmazása, illetve fejlesztése.

A koraiság erőltetése – például egy héttel korábbi kiültetés – nem számítva a kockázati veszélyt – nem fog számottevő előnyt jelenteni. Nem a napok száma, hanem a hőösszeg az, ami realizálódik a korábbi érésben. Kora tavasszal a biológiai küszöb érték feletti hőmennyiség minimális, naponta egy-két fok, ezt összegezve (hőösszeg) júniusban, júliusban jó esetben egy-egy nap koraiságot jelent csak.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az étkezési paprika ökológiai igényei

2025. június 6. 08:10

A paprika sikeres termesztése a fény, a hőmérséklet, a víz és a tápanyagok pontos összehangolásán múlik – különösen hajtatásban.

A tárolás fejlesztése: nagy lépés az önellátás útján! + videó

2025. június 3. 16:10

A tárolást igénylő zöldségek, gyümölcsök posztharveszt folyamatainak megtámogatásával nagyot léphetnénk előre az önellátás útján. Videoriportunkban Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke osztja meg velünk gondolatait.

Rebarbara fagyasztása: őrizze meg a szezon ízét egész évre!

2025. június 1. 11:10

A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait, ízvilágát.

Bőséges a kínálat, de közel sem mindegy, hogy melyiket választjuk!

2025. május 31. 14:10

Csírázóképesség, tisztaság, csomagolás – 22 hónapos retekvetőmagot vizsgált a Nébih, meglepő eredményekkel és tanulságokkal.

Hogyan fogjunk magot a kertben?

2024. augusztus 19. 05:40

A kerti növényekből való vetőmaggyűjtés nagyszerű módja annak, hogy fenntarthatóan és költséghatékonyan termesszük a növényeinket. Íme pár ötlet magfogáshoz!

Mit jelentenek a determinált, a féldeterminált és a folyamatos növekedésű fogalmak a palántáknál?

2025. április 27. 04:37

Palántavásárlás előtt állok. Olvastam a fajták leírásában, hogy determinált, féldeterminált, folyamatos növekedésű. Mit jelentenek ezek a fogalmak?

Hogyan hat a LED világítás a paradicsom termésmennyiségére?

2021. május 21. 05:16

A felső LED megvilágítással kombinált technológiák bevezetésével a minőség és hozam maximalizálása a cél.

Kevesebb paradicsomtermés várható Olaszország északi részén

2019. július 10. 08:03

Az időjárás továbbra is „játszadozik” a paradicsomágazattal, a múlt héten jégeső érte a piacenzai területet, amely az egyik fő paradicsomtermesztő körzetet az Emilia-Romagna régióban.