Zöldség-Gyümölcs

Rövidesen befejeződik a német cseresznyebetakarítás

Agrofórum Online

A Hamburgtól délre, az Elbában található Altes-vidék gyümölcstermelői számára a cseresznye betakarítása döntő szakaszba lépett.

Időközben megkezdődött az idei betakarítás utolsó két hete – jelentette be a Landvolk gazdaszövetség Hannoverben. Az elmúlt hetek időjárásának hatására ízesebbek lettek a gyümölcsök.

A két előző évhez képest azonban a hozam kissé csökkent: A statisztikusok ebben az évben 8,3 tonna hektáronkénti hozammal számolnak, korábban ez az adat 9,0 tonna volt.

A gyümölcstermesztési régió hasznot húzott az enyhe óceáni éghajlat hatásaiból, de a tavaszi fagyok elleni védekezés is jól sikerült – mondta Karsten Klopp a gyümölcstermesztést kutatóintézet vezetője.

A két fő fajta, a Kordia és a később beérő Regina fajta adja az Altes-vidéki cseresznye több mint felét. A harmadik termesztett cseresznyefajta az Areko cseresznye, különösen nagy méretű gyümölcsökkel.

Az Altes-vidéki mintegy 500 hektáros cseresznyeültetvények jó felét áprilistól júniusig beborítják, hogy megvédjék az édes cseresznyét az esőtől. Ez a védelem idén kitolódott, mert a repedezett cseresznye sem értékesíthető.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Hogy a bio tényleg bio legyen: ellenőrizzük a minősítést!

2024. október 10. 12:10

Minden biotermelőnek rendelkeznie kell hivatalos minősítést igazoló okmánnyal. Aki ezt meg tudja mutatni, annak a termékében megbízhatunk.

Ne hagyjuk a gyümölcsöt a földön!

2024. október 10. 09:40

A már emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsben található szerves anyag remekül komposztálható, de néhány állat is szívesen csemegéz belőle.

Mi is termeszthetünk pak choit, sőt, el is tehetjük télire

2024. október 6. 08:10

A pak choi vagy bordáskel egy izgalmas leveleszöldség-alternatíva, amelyet érdemes megkóstolni, sőt, a termesztése is egyszerű.

Mihez kezdjünk a megmaradt sütőtökmagokkal?

2024. október 4. 14:40

A sütőtök húsát ezerféleképpen hasznosíthatjuk, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a mag is fogyasztható, és extra egészséges.

Jelentősen csökkent a tavalyi gyümölcstermés

2020. február 19. 09:33

Gyenge volt az almatermés, 390 ezer tonna, a tavalyelőtti 855 ezer tonna után. Mintegy 53 ezer tonna termett meggyből, amelyből 2018-ban 84 ezer tonnát szüreteltek.

Szüret után fontos a lombvédelem

2019. július 24. 08:25

Az elmúlt időszakot a viszonylag nyugodt, fronthatástól mentes időjárás jellemezte. Záporok, zivatarok csak az ország kisebb térségeiben zavarták meg a nyárra jellemző 30 C feletti nappali hőmérsékletet. A tartósan száraz időben alig van éjszakai harmatképződés, emiatt az időjárás most elsősorban a kártevőknek alakul kedvezően.

Milyen cseresznyefajtát választhatunk a Germersdorfi helyére?

2019. október 6. 08:38

M. Imre kérdése: Szeretném a Germersdorfi cseresznyefámat kicserélni egy olyan cseresznyefára, amely maximum 3-4 méter magasságig nő. Milyen fajtát javasolnak?

Folyamatos a keleti gyümölcsmoly rajzása

2021. június 30. 06:55

A vértetvek szaporodása szempontjából kedvező az időjárás, kiskertekben igen jelentős fertőzések alakultak ki.