Életmód, gasztronómia

A magyar gasztronómia kincseit meg kell őriznünk

AM Sajtóiroda

Hitvallásunk az értékteremtés, ezt közvetítik a hazai termékek igényes megjelenésükkel, kiváló minőségükkel, a gasztronómiai hagyományok ápolásával és az egészséges táplálkozás lehetőségének megteremtésével – jelentette ki Erdős Norbert, az Agrárminisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.-nél tett látogatásán Mezőberényben.

A magyar gasztronómiai tradíció fennmaradása nemzeti érdekünk. Ezeket a kincseket a jövő nemzedéke számára is meg kell őrizni és át kell adni – tette hozzá az államtitkár.

Erdős Norbert megjegyezte, az Agrárminisztérium az élelmiszeripari beavatkozások tervezésénél nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a magyar élelmiszer-termelők beruházások révén minél versenyképesebb termékekkel léphessenek a hazai és az export piacokra.

A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta-fogyasztás, Magyarország a 15. helyen van 7,1 kg/fővel. A koronavírus-járvány is rávilágított arra, hogy a hosszan eltartható, könnyen elkészíthető élelmiszerek iránt kimagasló a kereslet, de ettől függetlenül is optimisták a várakozások. A globális tésztapiaci növekedés tendenciáit tekintve 2019-2023 között 5,85% növekedés várható. A piaci hajtóerejét a foglalkoztatott népesség növekedése, a kényelmi ételek iránti igény és a fogyasztói életmód megváltoztatása adja – folytatta az államtitkár.

Erdős Norbert kiemelte, a tésztafélék fogyasztása az elmúlt években enyhe emelkedésnek indult Magyarországon. A magyar fogyasztók a tészta belső terméktulajdonságai szempontjából a teljes kiőrlésű és tönkölylisztes, valamint a sok tojásos tésztákat választják. A magyar fogyasztók részéről növekszik az igény az egészséges táplálkozásba illeszthető őrlemények mint a tönköly, az amaránt, a rizs, valamint a kukorica felhasználásával készült termékek iránt. Mind az otthoni körülmények között, mind a gasztronómiában fontos helye és szerepe van a tésztaféléknek és fogyasztásuknak.

A Famíliatészta Élelmiszeripari és Kereskedelmi Kft.legnépszerűbb, 8 tojásos tésztakategóriájából a házi jellegű eperlevél, tarhonya, lebbencs, valamint sodort csigatészta 2016 óta a Megyei Értéktárba felvett érték. Az idei évtől pedig a Família tészta termékek a Magyar Termék védjegy birtoklói.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Túró: az őszi fehérjebomba, ami formában tart

2025. szeptember 24. 13:10

A túró fehérjében gazdag, laktózmentes változatban is kapható – így ősszel mindenki élvezheti az egészséges finomságot!

Sütőtökmag: snackből a vetőmagig – minden, amit tudni kell

2025. szeptember 23. 11:10

Ismerje meg, hogyan pirítsa a sütőtökmagot, mire jó sütés előtt és után, és miként lehet magfogással biztosítani a jövőbeni termést.

A boróka 4 titkos felhasználási módja

2025. szeptember 21. 08:10

A boróka bogyója és olaja nemcsak fűszer, hanem természetes gyógynövény, amely emésztést, keringést és nyugalmat is támogat.

4 ínycsiklandó céklás recept, melyeket ki kell próbálni

2025. szeptember 20. 13:10

Klasszikus levesek, modern krémek, ropogós chipsek – a cékla minden formában egészséges és finom.

Traktoros ínyencségek - gasztronómia a szántóföldön

2020. április 25. 04:36

Milyen lehetősége van a messze határban dolgozónak friss élelemhez jutni? Cikkünkben néhány ötletet mutatunk be a nemzetközi sajtóból.

Banyaerdő, a vállalkozás, amely harmóniában van a természettel

2022. november 12. 13:36

„Amikor egy gombaszakellenőr, Nagy Krisztina és egy biológus, Priksz Gábor találkozik, akkor jó esetben egy erdővel, gombákkal, gombás ételekkel teli könyv születik, mint ahogy ez most meg is történt. Hiszünk abban, hogy a felelős erdőhasználat, a felelős gombagyűjtés mindenki érdeke, hiszen természeti értékeinket óvni, védeni és természetesen ízlelni kell.”

Töltött káposzta: a magyar gasztronómia ikonikus fogása - 1. rész

2021. április 10. 03:36

Itt az idő, teret kell szentelnünk annak az ételnek, amely idehaza nem is egyszerűen csak egy étel, hiszen sokan a nemzeti öndefiníciónk egyik alappilléreként is tekintenek rá: a töltött káposztának.

Jó borok és egy falatnyi éden

2021. október 2. 06:38

A Folly Arborétumhoz közel eső birtokelemeken folyik a szőlőtermesztés, amely, akárcsak az arborétum szeretete és gondozása, generációról generációra szálló örökség a Folly családban.