Terményárak

Az erősödő dollár húzta le az amerikai árakat

Agrofórum Online

Amerikában eladói nyomás, míg Európában vegyes összkép alakult ki kedden az agrárpiacokon. A hétfői kereskedési szünnap után Chicagóban a a búza 0,9 százalékot, a kukorica 2,53 százalékot, a szójabab 1,2 százalékot, a repce pedig 0,7 százalékot vesztett értékéből. Európában a malmi búza kurzusa stagnált, a kukoricáé és a repcéé emelkedett, a takarmánybúzáé pedig csökkent.

Elemzők arra számítanak, hogy az USDA szeptember 10-i kilátásaiban a középnyugati betakarítás kezdetével növelni fogja az amerikai kukorica- és szójabab termelési becsléseket.

Az amerikai dollár 0,49%-kal 92,49 ponton zárt a főbb valutakosárral szemben, ami nyomást gyakorolt a gabonaexportra, amely már az Egyesült Államok Mexikói-öbölben lévő kikötőinek bezárásától is szenved.

„A dollárban bekövetkezett erősödés minden árucikkünkre negatív hatást gyakorolt” – mondta Brian Hoops, a Midwest Market Solutions vezető piaci elemzője.

Az Egyesült Államok kukorica- és szójabab-exportja többéves mélypontra esett a múlt héten, miután az amerikai déli exportterminálokat megtépázta az Ida hurrikán. Az exportlétesítmények zárva maradnak a károk és az áramkimaradások miatt.

„Kicsit tovább tart a helyreállítás, mint gondoltuk, így exportunkat még nem állt vissza a normálisnak tekinthető szintre. Sok vásárló egyszerűen nem vásárol most az USA-ból. Még mindig sok a bizonytalanság az öbölben zajló események kapcsán” – mondta Karl Setzer, az Agrivisor nyersanyagpiaci elemzője.

Az amerikai exportőrök mindössze 68 059 tonna szójababot szállítottak a szeptember 2-án zárult héten, ami 82%-kal kevesebb, mint egy héttel korábban, és 96%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az USDA szerint a 275 799 tonnás kukoricaexport 53%-kal volt alacsonyabb, mint az előző héten, és 69%-kal alacsonyabb, mint az előző évben.

A szójabab-határidős ügyleteket a Kínába exportált legutóbbi exportértékelések támasztották alá, bár a kínai szójabab-import augusztusban visszaesett az egy évvel ezelőttihez képest – mutatták a vámügyi adatok.

A búza elvesztette helyét a világszinten jelentős szállítók, például Oroszország és Észak-Amerika tekintetében a vegyes terméskilátások miatt. Igaz az Ausztrál Mezőgazdasági és Erőforrás-gazdaságtudományi és Tudományos Hivatal több mint 17%-kal emelte előrejelzését az ország következő termésére vonatkozóan, a közelmúlt kedvező időjárásának hatására.

Európában a malmi búza 242,25 euróba, a kukorica 213,25 euróba, a repce 576,75 euróba, a takarmánybúza pedig 187,65 angol fontba került tonnánként.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

JANOSH. Az új repcegeneráció tudásával felvértezve

2024. július 9. 11:40

A RAPOOL új hibridje szántástól az aratásig kamatoztatja kiemelkedő genetikai képességeit, aminek végeredménye a kiemelkedően magas hozam.

A búza alapos drágulással zárta a hetet

2024. április 20. 09:10

Alapvetően emelkedtek az árak a tengerentúli és az európai terménypiacokon, de a repce mindkét kereskedés esetében kivételt jelentett.

„Ha Väderstad, akkor nincs megoldhatatlan helyzet” - Battonyán még chiamagot is vetett a Rapid

2022. március 3. 09:56

Ha a Väderstad gyártana ekét, abból is a svédet választaná. Véleménye szerint a Tempo vetőgép ott kezdődik, ahol az összes többi vetőnek vége, legyen szó minőségről, tőtávról, mélységtartásról. Fosztó Timotity Gábor 15 éve még azt sem tudta, hogy az őszi búzát ősszel vetik, mára viszont a Battonya környékén gazdálkodók adnak a szavára. 300 hektáron termel, 20 hektáron biogazdálkodik is Békés megyében. Vetett már chiamagot, a máriatövis pedig állandó növényük. Február legelején egy esős, saras napon kerestem fel, hogy a Väderstad gépeiről beszélgessünk.

DEKALB repcehibridek - Az első választások fontossága

2022. május 5. 10:36

Nem szabad félvállról venni a hibridválasztást, hiszen a terméspotenciálon kívül sokat adhat a termésvédelemhez is!