Zöldség

Mi lehet a magnéziumhiány oka, a tünetek magyarázata?

Agrofórum Online

Talajaink magnéziumellátottsága különböző. Míg a homoktalajaink, mindenekelőtt a savanyú homokok magnéziumban szegények, addig az erdőtalajaink, a mezőségi és réti talajok gazdagok, öntözővizeink magnéziumtartalma elegendő, nem egy esetben magas. Az utóbbi években a felhasznált magnéziumtrágyák mennyisége is jelentős mértékben emelkedett. Joggal vetődik fel a kérdés: mi lehet a magnéziumhiány oka, a megjelent magnéziumhiány tünetek magyarázata.

Nyilvánvaló, hogy a kiváltó okok talajtól, termesztési körülményektől és a termesztett növényektől függően eltérőek, de alapvetően négy tényező emelhető ki:
– magnéziumszegény talajok, (homoktalajok szőlő és gyümölcs ültetvényei, primőr zöldségtermesztő körzetek),
– kedvezőtlen talajviszonyok (rossz talajszerkezet, kedvezőtlen vízháztartás, savanyú talajkémhatás),
– kedvezőtlen időjárási viszonyok (egyre gyakrabban jelentkező szárazság, vagy ennek a szöges ellentéte az erősen csapadékos időjárás),
– konkurens (antagonista) ionok jelenléte, amelyek a magnézium felvételét zavarják (egyoldalú trágyázás, kálium-túlsúly kialakulása).

Intenzív termesztést folytató gazdaságokban – ahol szakszerű talajművelést és öntözést folytatnak –, a fentiekben felsoroltak közül rendszerint az ionantagonizmus, azaz az egyoldalú NPK trágyázás az oka a magnéziumhiánynak. A gyorsabban mozgó ionok pl. hidrogén (H+), kálium (K+) kiszorítja a lassúbb mozgású, nagyobb méretű magnéziumot, előidézve ezzel enyhébb vagy súlyosabb hiányt, terméskiesést.

De nemcsak a műtrágyák, a szerves trágyák is okozhatják az úgynevezett relatívhiányt. Nagyobb adagú, főleg éretlen istállótrágyák használata esetén az ammónia-ion (NH4+), mint konkurens, gyorsan mozgó kation is akadályozhatja a magnézium felvételét. Ezzel szemben a NO3-nitrogén ionok kedvezően hatnak a magnézium hasznosítására (szinergisták).

A mész egy bizonyos határig segíti, azon túl akadályozza a magnézium növénybe jutását. Ezért van az, hogy a meszezés, amíg a talajoldat H+-ion koncentrációját csökkenti (a pH-t javítja), elősegíti a magnézium felvételét, de egy határ felett adagolva gátlón hat. Erre a meszezés során ügyelni kell! Erősen meszes talajon sem érvényesül a kalcium szinergista hatása, ha a talaj mésztartalma meghaladja az 5% szénsavas mésztartalmat.

A kálium esetében is ismert a jelenség, amely szerint egy határig nincs gátló hatással a magnézium felvételére – sőt kifejezetten segíti azt – viszont egy bizonyos koncentráció felett blokkolja a magnéziumnak a növénybe jutását (antagonizmus). Ezzel kapcsolatban különböző számok és adatok ismertek. Talajban a szőlőnél optimálisnak a kálium esetében K/Mg 3-7 arányt, a mész esetében a Ca/Mg 11-13 arányt tartják. Zöldségféléknél a K/Mg 3-(4) mondható ideálisnak.

Az antagonizmus jelenség elkerülhető olyan műtrágyák (alaptrágyák) megválasztásával és olyan fejtrágyák (tápoldatok) összeállításával, ahol a kálium és magnézium aránya megközelítőleg három-négy az egyhez (3-4:1).

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A legnagyobb tömegben felhalmozódó növényi tápelem, a szén pótlása a primőrtermesztésben

2024. szeptember 3. 08:10

A szenet, az oxigént elsősorban a levegőből veszik fel a növények, míg a hidrogént vízből hasznosítják, vagyis a szárazanyag-képzéshez szükséges elemek döntő többségét a levegő szolgáltatja.

Foszfor: most kell adni, később nehezen pótolható tápanyag

2024. szeptember 1. 08:10

A három fő növényi tápanyagként emlegetett nitrogén, foszfor és kálium közül a foszfor az, amelynek hiánytünete a zöldségfélék levelén csak lassan válik felismerhetővé.

Termesszünk ősszel kínai kelt!

2024. július 2. 10:10

A kínai kell tenyészideje igen rövid és a felszedést megelőzően a hideget is jól bírja, így másodvetésre kifejezetten alkalmas.

Karácsonyra újburgonya? A tarlóburgonya termesztése

2024. június 28. 08:40

A burgonya másodvetésben történő termesztésének sok előnye van, viszont csak öntözött területeken érdemes belevágni.

Mennyi vizet igényel a kertbe ültetett paprika?

2023. június 18. 04:38

Kérem szíves tájékoztatásukat, hogy a házikertbe ültetett paprika mennyi vizet igényel? Segítségüket köszönöm!

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

A paradicsomot fertőző új vírus: TBRFV (Tomato Brown Rugose Fruit Virus)

2020. február 19. 04:36

Természetes körülmények között súlyos tüneteket eddig növényházi paradicsomtermesztésben figyeltek meg, a vírus a mechanikai terjedése miatt eddig szabadföldön jelentős károkat nem okozott.

Hazánk a legjelentősebb tormatermelő az Európai Unióban

2023. március 25. 10:38

Hazánkban 2022-ben közel 1194 hektár területen folyt tormatermelés, a betakarítási munkálatok októbertől egészen a következő ültetési szezon kezdetéig, azaz márciusig is eltartanak.