Zöldség

A zöldségfélék tél alá vetéséről

Agrofórum Online

A késő őszi vetést a zöldségtermesztésben tél alá vetésnek nevezik. Az úgynevezett hidegtűrő zöldségféléknél alkalmazzák, amelyek egyébként február végén, március elején lennének vethetők (borsó, hagyma, sárgarépa, petrezselyem, hagyma, fejes saláta, spenót, sóska, mák, metélőhagyma). Ugyanakkor nem azonos a nyár végi, kora őszi vetésekkel (pl. áttelelő hagyma, áttelelő káposzta és saláta, őszi spenót és sóska), amelyek esetében cél a növények fagyokig történő megerősödése, és ilyen formán való átteleltetésük.

A tél alá történő vetés meglehetősen vitatott időpontja a zöldségfélék szaporításának, sok érv szól mellette, de ellene is. Mindenképpen előnynek számít a tavaszi vetéssel szemben, hogy munka szempontjából nem csúcsidőszakban történik, és a talajviszonyok is általában alkalmasabbak ősszel a magágy előkészítésre és a vetésre, mint február végén, március elején. A primőrök esetében az is jelentős előnynek számít, hogy az így megvalósítható korábbi magvetésből, ha nem is sokkal, de valamivel korábban lesz szedhető termés. 

Ellene szól a bizonytalanság. Hazai teleinkre jellemző, hogy december végén, januárban, ha rövid időre is, de felmelegszik az időjárás, és ilyenkor a talaj hőmérséklete is eléri az említett növények alacsony (2-4 oC) csírázási hőmérsékletét. A kelésnek indult növények már nem képesek az újabb lehűlést, a rendszerint kemény, hideg februári időjárást elviselni, elpusztulnak.

Nagy a veszélye a kártevők pusztításának is. Madarak, talajlakók a vetéssorokon végighaladva hihetetlen mértékű kárt képesek okozni.

A zöldségfélék esetében is egyre nagyobb költséget jelent a vetőmag beszerzése. Nemcsak a hibridek ára magas, hanem a szabadelvirágzású fajták magjai is komoly kiadást jelentenek. Nehéz felelőséggel állást foglalni a tél alá vetés ügyében! Minden esetre fontos szabály, hogy nem szabad vele ősszel sietni, meg kell várni, amíg a levegő 2-3 oC alá hűl, de a talaj még nem fagyos.

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Mi okozza az uborka keserűségét, és mit tehet ellene?

2025. július 20. 08:10

Miért lesz keserű az uborka? Mutatjuk a leggyakoribb okokat, és azt is, hogyan előzheti meg ezt az ízhibát a kertben!

Virágzik, de nem terem a cukkini? Segítünk!

2025. július 18. 16:10

Hiába virágzik a cukkini, termés nem fejlődik? Mutatjuk a lehetséges okokat, és hogyan serkentheti kézzel is a beporzást!

Így ismerheti fel, ha a paprika szenved – mentse meg időben!

2025. július 16. 16:10

A kánikula a paprikatermés ellensége: mutatjuk, hogyan ismerheti fel a hőstresszt, és mit tehet, hogy megmentse növényeit!

Papírzacskóba kell csomagolni a zöldséget Franciaországban

2024. április 26. 10:10

Az újrahasznosítás érdekében a zöldségekhez is papírcsomagolást használnak Franciaországban. A csomagolóanyagon kis ablakon át látszik a termék.

2021: a Gyümölcsök és Zöldségek Nemzetközi Éve lesz

2020. január 7. 06:38

Az élelmiszer-biztonság nemcsak elegendő mennyiségű, hanem megfelelő összetételű táplálékot jelent, amiben nagy szerepük kellene, hogy legyen a zöldségeknek és gyümölcsöknek.

Primőrök fényhiánnyal kapcsolatos minőségi hibái

2021. március 27. 03:36

Az extrém időjárás, a szélsőséges meleg, vagy a téli tartósan borult, fényszegény hónapok, mint a kései lehűlések is kiváltói lehetnek, a zöldségféléknél tapasztalható színhibáknak, amelyek gyakran megelőzhetők vagy mérsékelhetők lennének.

Növelni kellene a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását

2018. október 18. 08:34

A NAK egy brüsszeli kezdeményezésű, uniós forrásból finanszírozott kampánnyal igyekszik elsősorban a gyerekek körében a lehető legszélesebb körben népszerűsíteni a zöldségeket és a gyümölcsöket.