Zöldség-Gyümölcs

Gombatermesztés kenyérmaradékon

Agrofórum Online

A belga Colruyt Group kereskedelmi csoport áruházi kenyérmaradékok felhasználásával kezdett gombatermesztésbe.

Az újrahasznosítási elképzelés keretein belül együttműködési szerződést kötött az ECLO gombatermesztő vállalattal, amely – ismerve a kenyérhulladékból történő szubsztrát, vagyis termesztőközeg előállításának mikéntjét – különböző étkezési gombafajok termesztését végzi.

A kenyér ilyen módon történő – immár sikeres – felhasználását másfél éves kutatás és értékelés előzte meg a Colruyt Group innovációért felelős csapatának köszönhetően.

Az ízletes, magas minőségű gomba előállítására így helyben, fenntartható módon nyílik lehetőség, amellett, hogy az ECLO további zöldségek termesztésében is jártas. A gombaszedést követően a szubsztrát tápanyag-utánpótlási céllal kerül felhasználásra egyéb kertészeti kultúrákban.

A szubsztrát előállítását követően 10 héttel, hosszú polcontarthatósági idejű, kiemelkedő minőségű shiitake, valamint laskagombák szedhetők, melyek 2 és 7 oC között 10 napig is raktározhatók.

Az inspiráló kezdeményezés ,,gyümölcseinek” értékesítése október közepétől indulhat három belga településen.

Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9360060/belgian-retailer-reuses-bread-waste-to-grow-mushrooms/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsompüré kényszermunkával? Kínai lehet az olasz paradicsom

2024. december 15. 14:10

A ZDF és a BBC televíziók kutatása szerint kényszermunkával készülhet Kínában a paradicsompüré, nem Olaszországból származik.

Hogyan védjük meg a szabadföldi növényeket a fagytól?

2024. december 8. 10:10

Az éjszakai fagy nagy mértékben képes károsítani a növényeket. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál nagyobb pusztítást végezhet.

Üvegházakra felvitt bevonat növelheti a termelés hatékonyságát

2024. november 30. 16:10

Az üvegházakat vonnák be azzal a rejtélyes bevonattal, amely az UV-fényt vörössé alakítja, amely jobban elősegíti a növények fejlődését.

Hihetetlen, a görögök most kezdik a szamóca betakarítását

2024. november 27. 14:40

A görög szamócatermesztők helyzete továbbra sem fenékig tejfel: a legnagyobb gondot – ahogy az előző években is – a munkaerő jelenti.

Csaknem ötödével drágult a kenyér az EU-ban

2022. szeptember 21. 07:37

Magyarországon és Litvániában augusztusban volt a legnagyobb éves változás az átlagos kenyérárban, 66, illetve 33 százalékkal.

A régi magyar kenyér és a régi magyar búzafajták

2018. október 6. 04:35

Az összeállításban a kenyér és a búza több ezer éves múltjából a 19. század és a 20 század első felének búzafajtáiról és kenyeréről olvashatunk. Választ kaphatunk arra, hogy milyen a jó kenyér, emellett áttekinthetjük a 150 éves hazai búzanemesítés történetét, a híres búzafajtáinkat.

Barangolásaim

2018. február 5. 18:52

A most induló sorozattal a személyes és az elmélkedő blogtípusok ötvözetével keresem meg a Tisztelt Olvasót.

Vigyázni kell az extrudált kenyerekkel, fontos alkotóelemek tűnhetnek el belőlük

2023. augusztus 19. 16:10

Az extrudálás során elpusztulhat az A-vitamin, és a lizin nevű, a nitrogénháztartásban kulcsszerepet játszó aminosav is. Valóban egészségesek az így előállított élelmiszerek?