A belga Colruyt Group kereskedelmi csoport áruházi kenyérmaradékok felhasználásával kezdett gombatermesztésbe.
Az újrahasznosítási elképzelés keretein belül együttműködési szerződést kötött az ECLO gombatermesztő vállalattal, amely – ismerve a kenyérhulladékból történő szubsztrát, vagyis termesztőközeg előállításának mikéntjét – különböző étkezési gombafajok termesztését végzi.
A kenyér ilyen módon történő – immár sikeres – felhasználását másfél éves kutatás és értékelés előzte meg a Colruyt Group innovációért felelős csapatának köszönhetően.
Az ízletes, magas minőségű gomba előállítására így helyben, fenntartható módon nyílik lehetőség, amellett, hogy az ECLO további zöldségek termesztésében is jártas. A gombaszedést követően a szubsztrát tápanyag-utánpótlási céllal kerül felhasználásra egyéb kertészeti kultúrákban.
A szubsztrát előállítását követően 10 héttel, hosszú polcontarthatósági idejű, kiemelkedő minőségű shiitake, valamint laskagombák szedhetők, melyek 2 és 7 oC között 10 napig is raktározhatók.
Az inspiráló kezdeményezés ,,gyümölcseinek” értékesítése október közepétől indulhat három belga településen.
Forrás: https://www.hortidaily.com/article/9360060/belgian-retailer-reuses-bread-waste-to-grow-mushrooms/