Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

A párizsi drágulás miatt került többe az orosz búza

A párizsi drágulás miatt került többe az orosz búza

Agrofórum Online

Az orosz búza ára tovább emelkedett a múlt héten, a párizsi gabona magasabb árai és a világ legnagyobb búzaimportőre, Egyiptom növekvő keresletének hatására – közölték elemzők.

Egyiptom állami gabonafelvásárlója, a GASC múlt heti tenderén 180 ezer tonna orosz búzát vásárolt decemberi szállításra. Október 27-én újabb nagy tendert tartottak, amelyen az orosz búza nyerte a vásárlási mennyiség felét.

A fekete-tengeri kikötőkből 12,5 százalékos fehérjetartalmú orosz búza november második felében történő szállításra 326 dollár volt tonnánként a fedélzeten átadva, úgynevezett FOB szállítással a múlt hét végén, ami 2 dollárral magasabb az előző héthez képest, közölte az IKAR tanácsadó cég.

A Sovecon egy másik tanácsadó cég a búza árát 2 dollárral 327 dollárra emelte tonnánként, míg az árpát 8 dollárral, 293 dollárra tonnánként. Az orosz búzaexport 32 százalékkal csökkent a 2021/22-es szezon július 1-jei kezdete óta, az alacsonyabb termés és az állami exportadó miatt, amely a héten tovább emelkedik, és eléri a 69,9 dollárt tonnánként. A Sovecon szerint Oroszország legtöbb régiójában továbbra is kedvező az időjárás a jövő évi betakarításra vetett őszi növények fejlődéséhez, köszönhetően a korábbi vagy jelenlegi ideális mennyiségű esőzéseknek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Jól alakult az augusztus az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. szeptember 6. 14:40

Összesen 21 cég részvényárfolyama emelkedett és csupán 4 vállalaté csökkent saját devizában nézve augusztus hónapban.

Veszélyben van Közép-Ázsia élelmezésbiztonsága

2024. augusztus 29. 11:40

Az éghajlatváltozás és a lassú technológiai fejlődés miatt az élelmezésbiztonság a következő 10 évben sem éri el a 100 százalékot.

Vállalatok vásárolták fel a hajdani NDK-t, az ottani földek csekély része van gazdálkodók birtokában

2024. augusztus 28. 13:10

11 szövetségi állam 235 ezer tulajdonosát, és ezáltal mintegy 690 ezer hektárnyi föld birtokviszonyait vették górcső alá.

Megrázta magát a Deere, kényelmesen felülteljesítette az elemzői várakozásokat

2024. augusztus 27. 08:40

A Deere részvényei 6,26 százalékot emelkedtek a gyorsjelentés közzététele után.

Megállíthatatlan a búza drágulása

2020. január 22. 04:37

A búza ára az elemzők szerint alapvetően azért növekedett látványosan, mert a rivális exportőrök piaci magatartása felfelé hajtotta a kurzust. A tonnánkénti mennyiségre átszámított ár a 213,52 dolláros szintig ugrott fel.

17 hónapos mélypontra esett a búza ára

2023. március 7. 08:03

A búza olcsóbb lett, mivel a kereskedők a fekete-tengeri régióból származó exportálható készletekre összpontosítottak.

Nem enyhültek az ellátási aggodalmak

2021. május 8. 11:33

Pluszokat hozott a hét utolsó kereskedési napja az agrárpiacokon. Párizsban is drágult mindegyik fontos gabona.

Két hónapos mélypontról emelkedik a búza ára

2020. február 13. 07:25

A koronavírussal kapcsolatos hírek okoztak gondot korábban a piacon, de végül a járvány visszaszorításával kapcsolatos fejlemények hatására a vevők kerültek fölénybe a parketten.